GR US

Τουρκικά «παιχνίδια» με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου

Εθνικός Κήρυξ

Πανοραμική φωτογραφία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου όπως είναι σήμερα. Επιβλητική αλλά θλιμμένη για την εγκατάλειψη (Φωτογραφία: ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ/ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τον ισχυρισμό ότι μετά από 45 χρόνια έφτασαν στο τελικό στάδιο για να μπορεί να ανοίξει η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού «στην βάση του διεθνούς δικαίου» προέβαλε σε δηλώσεις στην εφημερίδα «Σταρ Κίπρις», ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Ο Ε. Τατάρ είχε κληθεί να σχολιάσει την προγραμματισμένη για το Σάββατο συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα διεξαχθεί στην περίκλειστη πόλη με την συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων αποσκοπεί στο να δώσει στήριγμα στους υποψηφίους της τουρκοκυπριακής δεξιάς στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη, Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι οι οποίοι θα είναι παρόντες και εκ των ομιλητών κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Στην εκδήλωση δεν προσκλήθηκαν ούτε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα ούτε και ο Μουσταφά Ακιντζι. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν υποστήριξε πως το θέμα της Αμμοχώστου «αφορά τις αρμοδιότητες του ‘προέδρου’».

Η τουρκική πλευρά εδώ και καιρό προβαίνει σε σχεδιασμούς στο θέμα της Αμμοχώστου προκειμένου να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα. Παράλληλα επιδίωξή της είναι να χρησιμοποιήσει και αυτό το ζήτημα στον ευρύτερο σχεδιασμό της για αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων.

Είναι επίσης προφανές ότι η Τουρκία βλέπει την Αμμόχωστο και, ειδικότερα, το λιμάνι της πόλης, αλλά και το παρακείμενο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο, μέσα στους ευρύτερους γεωστρατηγικούς της σχεδιασμούς. Κατ’ επανάληψη έχει λεχθεί πως στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ναυτικής βάση στην Αμμόχωστο, ενώ παράλληλα προωθείται στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου η δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης. Στον χώρο αυτό η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ υπήρξαν και δημοσιεύματα αλλά και δηλώσεις στην Τουρκία που μιλούσαν για την αποστολή και μαχητικών αεροσκαφών. Η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιεί την περιοχή της Αμμοχώστου για τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Στις δηλώσεις του ο Ε. Τατάρ υπενθύμισε ότι πρώτη ενέργεια της «κυβέρνησής» του ήταν να αρχίσει εργασίες για άνοιγμα του Βαρωσιού. «Αυτή την στιγμή ήρθαμε στο τέλος της μελέτης απογραφής, διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις για να είναι ισχυρή η νομική υποδομή. Επομένως, είναι μεγάλη η σημασία αυτής της συνάντησης που θα διεξαχθεί με την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας. Φτάσαμε στο τελικό στάδιο για να μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι. Συνεχίζονται οι εργασίες μας για να μπορέσει να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι στην βάση του διεθνούς δικαίου μετά από 45 χρόνια και ειδικά για να μπορέσει να γίνει η Αμμόχωστος μια πιο μεγάλη, πιο βιώσιμη τουρκική πόλη στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε για να σημειώσει ότι «είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον και την οικονομία της «Τ.Δ.Β.Κ.» και της Ανατολικής Μεσογείου αυτό το βήμα που θα γίνει μετά από 45 χρόνια, εύχομαι με το καλό», κατέληξε.

Ο Ε. Τατάρ, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο για επαφές, παρευρέθηκε σε συνάντηση που διεξήχθη στην Βουλή των Λόρδων υπό την προεδρία του Λόρδου Northbook και μίλησε στα μέλη της «Ομάδας Φιλίας της ΤΔΒΚ», τα οποία ευχαρίστησε για τις προσπάθειες που διεξάγουν τόσα χρόνια. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται σε όλες τις χώρες εκτός της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι φτάσαμε πλέον σε σημείο λύσης και πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι.

Ισχυρίστηκε ότι για να υπάρξει πρόοδος στο νησί χρειάζεται όραμα και θάρρος και πρόσθεσε ότι αυτό το θάρρος πρέπει να επιδειχθεί τόσο εντός του νησιού όσο και από την διεθνή κοινότητα. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες επιλογές για να καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στο νησί.

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της ομάδας και επέδωσε πλακέτες στον πρόεδρό της Λόρδο Northbook και στα μέλη της Λόρδο Maginnis, Λόρδο Kilclooney και Λαίδη Butterworth.