GR US

Υπό πλήρη έλεγχο η καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή Λεμεσού

Εθνικός Κήρυξ Archive

Στάχτη και αποκαίδια έκανε 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα από δέντρα, άγρια βλάστηση, περιβόλια αλλά και υποστατικά, η πύρινη λαίλαπα που μαινόταν για 18 ώρες στο τρίγωνο των χωριών Πάχνα, Κινούσα, Βουνί στην ορεινή επαρχία Λεμεσού (Φωτογραφία: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε γύρω στις 10:00 το πρωί της Τρίτης η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και μαινόταν ανεξέλεγκτη για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τρίγωνο των χωριών Πάχνα – Μαλιά – Κισσούσα στην ορεινή Λεμεσό.

Η επόμενη μέρα στον τόπο που μαινόταν για ώρες η πύρινη λαίλαπα, έδειξε και το μέγεθος των ζημιών και της οικολογικής καταστροφής.

Οι αδηφάγες φλόγες που κατέκαιγαν ότι έβρισκαν στο πέρασμά τους για περισσότερες από 18 ώρες, άφησαν πίσω τους στάχτη κι αποκαΐδια. Περίπου 2,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα από οπωροφόρα δέντρα, ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, γεωργικές καλλιέργειες, πάσσαλοι της ΑΗΚ και κάποια γεωργικά κυρίως υποστατικά στάχτη είναι ο απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς ανάμεσα στα τρία χωριά της ορεινής Λεμεσού (Πάχνα, Κισούσα και Βουνί).

Οι τελικές κατασβέσεις της πυρκαγιάς που επιχείρησαν το πρωί της Τρίτης μεγάλες δυνάμεις πυρόσβεσης, με τη συνδρομή και πάλι των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των βρετανικών βάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο στις 10 το πρωί και να κατασβεστεί πλήρως μέχρι το μεσημέρι.

Σύλληψη υπόπτου

Για την πρόκληση της πυρκαγιάς η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη Ελληνοκύπριου ηλικίας 49 ετών από χωριό της Λεμεσού, ο οποίος φέρεται να έθεσε τη φωτιά κακόβουλα. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνείται ανάμειξη στην υπόθεση, οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο διέταξε την κράτηση του για τέσσερις μέρες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Στυλιανός Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή της πυρκαγιάς, εναντίον του υπόπτου εξασφαλίστηκε μαρτυρία που τον τοποθετεί στην περιοχή της φωτιάς.

Ο ίδιος ωστόσο αρνείται ενοχή και ισχυρίζεται ότι την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν σε άλλο χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Τους ισχυρισμούς τους διερευνούν τα μέλη του ΤΑΕ, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Την περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, είχε επισκεφθεί τόσο προχθές βράδυ, όσο και το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ο οποίος ανέφερε ότι όλες οι δυνάμεις συνέχιζαν να  εργάζονται πυρετωδώς για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο Υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής ανέφερε ότι ήταν μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία έθεσε σε κινητοποίηση ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό και χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι η φωτιά περιορίστηκε πριν προχωρήσει ιδιαίτερα μέσα σε δασικές περιοχές, γιατί σε εκείνη την περίπτωση, όπως εξήγησε, θα μιλούσαμε και για πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, ανέφερε ότι εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει η καταγραφή των ζημιών για να διαπιστωθεί και το μέγεθος της καταστροφής.

Όσον αφορά τους οκτώ κατοίκους του μικρού χωριού Κισσούσα που είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από τις αρμόδιες αρχές λόγω της πυρκαγιάς, μεταφέρθηκαν για διανυκτέρευση σε υποστατικά γειτονικών χωριών. Λόγω της πυρκαγιάς παρέμεινε για αρκετές ώρες κλειστός ο δρόμος Άγιος Αμβρόσιος-Βουνί.

Την ίδια ώρα, παραμένει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του, πληροφορεί το κοινό ότι ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών, παραμένει σε επίπεδο κόκκινου συναγερμού και απευθύνει θερμή έκκληση για αποφυγή ενεργειών και δραστηριοτήτων που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά.