GR US

74ο Συνέδριο της Παναρκαδικής - «Οι Αρκάδες της Αμερικής - Ιστορία και Προσφορά»

Εθνικός Κήρυξ

Το πάνελ της παρουσίασης.  Από Αριστερά:  Μαρία Τζομπανάκη, Πέτρος Σαραντάκης, Δρ. Χριστόφορος Τριπουλάς, Γεώργιος Τσέλος, Δημήτρης Φίλιος (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα χαρακτήρισαν την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα - ερευνητή Πέτρου Σαραντάκη, «Οι Αρκάδες της Αμερικής - Ιστορία και Προσφορά», που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του ξενοδοχείου «Vista Sky Lounge», στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι.

Επρόκειτο για το «εναρκτήριο λάκτισμα» των τετραήμερων εκδηλώσεων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο του 74ου Εθνικού Συνεδρίου της.

Παρότι η αναπάντεχη ένταση της χιονόπτωσης στέρησε τη δυνατότητα σε εκλεκτούς προσκεκλημένους να παραβρεθούν, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και ο -εκ των ομιλητών- Αρης Μιχόπουλος, η συμμετοχή του κοινού ήταν σημαντική.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

«Νοιώθω ικανοποίηση, ανακούφιση, χαρά και συγκίνηση διότι, ύστερα από 7,5 χρόνια σκληρής δουλειάς των ανθρώπων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, ολοκληρώνεται ένα όνειρο που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011», ανέφερε ο κ. Σαραντάκης στον «Ε.Κ.».

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ευάγγελος Γιαννακούρας, ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Πέτρος Τομάρας και ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Ανδρέας Παπαντωνίου.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Πέτρος Σαραντάκης (δεύτερος από αριστερά) παρέλαβε την τιμητική πλακέτα του βραβείου «Νίκος Γκάτσος» από τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρη Φίλιο (πρώτος από αριστερά). Διακρίνονται ακόμη οι Κώστας Καπογιάννης, Ανδρέας Παπαντωνίου και Γιώργος Ρεβελιώτης. Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

«Ευτυχής εκείνος που γνωρίζει Ιστορία...»

Το πάνελ των εισηγητών περιελάμβανε την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης, Μαρία Τζομπανάκη, τον καθηγητή του Saint John’s, Δρα Χριστόφορο Τριπουλά και το στέλεχος της αρχειακής βιβλιοθήκης του Ελις Αϊλαντ (Ellis Island), Γιώργο Τσέλο.

Το κοινό καλωσόρισε η Μαριάντζελα Κεφάλα, ενώ συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Φίλιος, που κάλεσε αρχικά στο βήμα τον Αντιπεριφερειάρχη, Ευάγγελο Γιαννακούρα, προκειμένου να απευθύνει χαιρετισμό.

«Είναι ευχής έργον που η Παναρκαδική επέλεξε τον Πέτρο Σαραντάκη για να γράψει το βιβλίο αυτό. Αναφέρεται σε ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Αμερική υπό πολύ δυσκολότερες συνθήκες και τα βιβλία βοηθούν, προκειμένου να θυμόμαστε πρόσωπα και γεγονότα που έχουν καταγραφεί αρκετά χρόνια πριν», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, ενώ ο πρόεδρος της Παναρκαδικής, Ανδρέας Παπαντωνίου, επαίνεσε τους εμπνευστές της προσπάθειας.

Εθνικός Κήρυξ

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και την αδυναμία ορισμένων προσκεκλημένων να παραβρεθούν, η αίθουσα του Vista Sky Lounge έσφιζε από κόσμο, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Σαραντάκη (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη)

«Πρέπει να δημιουργήσουμε τη δική μας Ιστορία, την οποία και θα παραδώσουμε ως κληρονομιά στις επόμενες γενεές», ήταν τα λόγια του.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η Μαρία Τζομπανάκη μνημόνευσε τον παππού της, που είχε μεταναστεύσει πριν από 100 χρόνια από τα Χανιά στις ΗΠΑ, ενώ εξήρε το έργο του κ. Σαραντάκη.

«Είναι πολύ συγκινητικό να βρίσκονται άνθρωποι σαν τον Πέτρο Σαραντάκη, όχι μόνο για τους Αρκάδες, αλλά για όλους τους Ελληνες, αυτούς που μετανάστευσαν, που μένουν εδώ αλλά και αυτούς που είναι στην Ελλάδα», ανέφερε, για να διαβάσει στη συνέχεια το ποίημα «Αργοναύτες».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσέλος αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του, που μετανάστευσε από το χωριό του στην Αρκαδία τα Χριστούγεννα του 1915. Παράλληλα, χαρακτήρισε «μεγάλο έργο» το βιβλίο του κ. Σαραντάκη.

Εθνικός Κήρυξ

Το πάνελ της παρουσίασης.  Από Αριστερά:  Μαρία Τζομπανάκη, Πέτρος Σαραντάκης, Δρ. Χριστόφορος Τριπουλάς, Γεώργιος Τσέλος, Δημήτρης Φίλιος (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη)

«Χαιρετίζω την ένταξη του βιβλίου του Πέτρου Σαραντάκη στο Ελις Αϊλαντ. Είναι ένα μεγάλο έργο γιατί έχει καλύψει, τόσο από οικονομικής όσο και κοινωνικής απόψεως, τους λόγους που ώθησαν τους Αρκάδες να μεταναστεύσουν, όπως επίσης τη ζωή και το έργο τους στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Υπάρχουν κι άλλα βιβλία για άλλες εθνικότητες, αλλά αυτό ξεχωρίζει λόγω της ποιότητας της έρευνας, του φωτογραφικού υλικού αλλά και της καταγραφής», είπε ο κ. Τσέλος.

Στην τοποθέτησή του, ο Χριστόφορος Τριπουλάς, ο οποίος επιμελήθηκε την αγγλική μετάφραση, τόνισε πως «είναι πολλά τα επιτεύγματα των Αρκάδων της Αμερικής».

«Ευτυχής είναι εκείνος που γνωρίζει Ιστορία, γιατί βάσει της Ιστορίας ερμηνεύουμε γεγονότα, καταστάσεις, ενώ προλαμβάνουμε και ρυθμίζουμε την Ιστορία που εμείς οι ίδιοι γράφουμε. Απόψε τελείται κάτι το ιερό. Η αποψινή σύναξη είναι προέκταση του κοινωνικού έργου και της κοινωνικής συμμάζωξης», τόνισε ο κ. Τριπουλάς.

Cameras

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Σαραντάκη για τους Αρκάδες της Αμερικής.  Διακρίνονται στην φωτογραφία, από αριστερά, Μαρία Τζομπανάκη, Πέτρος Σαραντάκης, Δρ. Χριστόφορος Τριπουλάς, Γεώργιος Τσέλος.

Τέλος, ο Πέτρος Σαραντάκης, αφού ευχαρίστησε τους απόδημους Αρκάδες για τη συνεισφορά τους στην προσπάθεια, τόνισε πως η έρευνα ήταν δύσκολη, αφού «οι μνήμες ξεθωριάζουν, οι γενιές προχωράνε και τα ονόματα αλλάζουν».

«Το υλικό είναι σχεδόν πλήρες, αλλά καμία τέτοια έρευνα δεν εξαντλείται, αφού αφορά πολλούς ανθρώπους για πολλές ζωές. Εάν, για παράδειγμα, γινόταν πριν 20-30 χρόνια, θα είχε διά ζώσης μαρτυρίες από μετανάστες της πρώτης μεταναστευτικής περιόδου. Εάν περιμέναμε άλλα δέκα χρόνια, θα ήταν λειψή, γιατί πιθανόν θα είχαν πεθάνει πολλοί της δεύτερης περιόδου. Μελετήσαμε ακόμη 170 βιβλία, 24 διαφορετικές εφημερίδες και όλα τα τεύχη της ‘Ατλαντίδας’, από το 1896 έως το τελευταίο».

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ο Πέτρος Σαραντάκης τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Γκάτσος», ενώ υπέγραψε και αντίτυπα του βιβλίου στους παρευρισκόμενους.