GR US

Εδωσαν όνομα ομογενή σε κτίριο κολεγίου της Φλόριδας

Cameras

ΤΑΜΠΑ. Σαράντα χρόνια πριν, το κάμπους του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, λειτουργούσε σε λίγες μικρές αίθουσες στο δεύτερο όροφο μιας τράπεζας. Με τις ενέργειες ενός φλογερού ομογενή εκπαιδευτικού, του Νίκου Μ. Μπιλλήρη, σήμερα οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του απλώνονται σε μια καταπράσινη έκταση 860 στρεμμάτων. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προ τον κ. Μπιλλήρη, στο κτίριο της κεντρικής διοίκησης του Κολεγίου στο Τάρπον Σπρινγκς, δόθηκε το όνομά του κατά τη διάρκεια τελετής με την παρουσία του προέδρου του μεγάλου αυτού εκπαιδευτικού ιδρύματος, στελεχών, καθηγητών και φοιτητών, καθώς και τοπικών παραγόντων. Στην άλλη άκρη του μεγάλου κάμπους του Κολεγίου, οι κτιριακές εγκαταστάσεις φέρουν το όνομα του Mάικ Μπιλιράκη, ο οποίος, ως βουλευτής, είχε ενεργήσει, ώστε να υποστηριχτεί οικονομικά από το αμερικανικό δημόσιο το ίδρυμα.

BILIRIS_1_ELLHNES FOITHTES «Στο Κολέγιο αυτό, φοίτησαν 32 παιδιά, εγγόνια και στενοί συγγενείς μου», είπε χαμογελώντας με υπερηφάνεια στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Μπιλλήρης. «Αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω, έχω χάσει το λογαριασμό, πόσοι ακόμα είναι μέσα...». O φιλέλληνας πρόβοστ του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ στο κάμπους, Δρ. Κόνφερλετ Κάρνεϊ απέδωσε τιμή στον κ. Μπιλλήρη, τονίζοντας ότι αποτελεί υποχρέωση η αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του. Αναφέρθηκε, επίσης, στα δύσκολα πρώτα χρόνια, όταν δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί το Κολέγιο με προσπάθειες και αγώνες του τιμώμενου. Ο Δρ. Κάρνεϊ υπογράμμισε τη σημασία της βοήθειας του κ. Μπιλλήρη τον οποίο ευχαρίστησε, ενώ αναφώνησε «Αξιος». Σε άλλη του παρέμβαση, ο Δρ. Κάρνεϊ αναφέρθηκε στην επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας την οποία γιόρτασε, πριν λίγες εβδομάδες, η Ομογένεια της περιοχής με παρέλαση στο Τάρπον Σπρινγκς. Ακολούθως, παρουσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους στην εκδήλωση και τους ομιλητές που στη συνέχεια πήραν το λόγο.

BILIRIS_2_SYZYGOS_ROUSAKHS_KOSMOS Προηγήθηκε προσευχή και χαιρετισμός από τον π. Τζέιμς Ρουσσάκη, αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης Ατλάντας, ο οποίος είναι προσωρινά ιερατικός προϊστάμενος του καθεδρικού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο πρόεδρος του Κολεγίου, Δρ. Μπιλ Λα, ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από την τελετή, μίλησε με επαίνους για τον τιμώμενο. Αναφέρθηκε, επίσης, στην αποστολή του Κολεγίου και το σημαντικό έργο που έχει μέχρι σήμερα επιτελέσει. Ο Δρ. Λα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος και του καθηγητικού προσωπικού του. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία του ελληνικού στοιχείου που είναι εντυπωσιακό στην περιοχή. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Κάρεν Εστις, καθηγήτρια και Τζιμ Γουέχτερ, στέλεχος του Κολεγίου. Συγκινητική ήταν η ομιλία του γιου του κ. Μπιλλήρη, Τζορτζ, ο οποίος αναφέρθηκε με αγάπη και σεβασμό στον πατέρα του. Τόνισε, επίσης, ότι αισθάνεται υπερήφανος βλέποντας τη μεγάλη ανάπτυξη του Κολεγίου. Κατά την επίδοση τιμητικής πλακέτας στον κ. Μπιλλήρη, μίλησαν επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών του Κολεγίου, Ράνια Σαμαρτζή, που φορούσε και ελληνική παραδοσιακή στολή, καθώς και η Εντίνα Κούρτοβιτς, πρόεδρος της κυβερνητικής οργάνωσης φοιτητών. Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ . Μπιλλήρης, που πριν συνταξιοδοτηθεί είχε εργαστεί ως μαθηματικός σε σχολεία, είπε ότι κατάγεται από την Κάλυμνο, αλλά ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο πατέρας και ο παππούς του, ήλθαν στην Αμερική το 1905 και η μητέρα του το 1914. «Ολοι τους πέρασαν από το απαραίτητο εκείνη την εποχή Ελις Αϊλαντ της Ν. Υόρκης και στη συνέχεια ήλθαν στη Φλόριδα», είπε. «Πάλεψαν σκληρά εκείνα τα χρόνια, για να ετοιμάσουν μια καλύτερη ζωή για εμάς». Ο κ. Μπιλλήρης θυμήθηκε το ξεκίνημα του Κολεγίου στο Τάρπον Σπρινγκς. «Οταν άρχισε το Κολέγιο, είχε ελάχιστες μόνο αίθουσες επάνω από το κτίριο μιας τράπεζας στη μια γωνία του σημερινού μεγάλου κάμπους», είπε. «Αρχίσαμε με τέσσερα δωμάτια. Εγώ τότε δίδασκα Μαθηματικά στο Κλίαργουότερ. Εκείνη την εποχή άρχιζαν να δημιουργούνται κολέγια στην περιοχή και είπα γιατί να μην έχουμε κι εμείς ένα στο Τάρπον Σπρινγκς, όπου γεννήθηκα». Ο κ. Μπιλλήρης είναι σήμερα υπερήφανος βλέποντας τη μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση του κάμπους του Σεντ Πίτερσμπουργκ Κόλετζ στο Τάρπον Σπρινγκς. «Αρχίσαμε με 150 φοιτητές και σήμερα φοιτούν σ’ αυτό 6.000 περίπου», τόνισε με φανερή ικανοποίηση. «Είμαι ενθουσιασμένος γιατί δίδαξα κι εγώ σ’ αυτό το Κολέγιο, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μεγάλες προσωπικότητες της Αμερικής». Στο τέλος της εκδήλωσης, προσφέρθηκαν ελληνικά φαγητά με τη βοήθεια κυρίως των Ελλήνων φοιτητών, ενώ το χορευτικό συγκρότημα «Λεβεντιά» παρουσίασε ελληνικούς χορούς.