GR US

Εκδήλωση με τίτλο «Ευρώ ή δραχμή; Εθνικό νόμισμα ή νόμισμα χρήσης» στο Μόντρεαλ

Εθνικός Κήρυξ

Οι δυο ομιλητές της εκδήλωσης Γαβριήλ Μανωλάτος (αριστερά) και Κυριάκος Ματζιορίνης στο βήμα. Επί εβδομήντα λεπτά καθήλωσαν την κατάμεστη αίθουσα του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού στο Μόντρεαλ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Την ρήση του Ζακ Ντελόρ θύμισε το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ Κυριάκος Ματζιορίνης, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το Πολιτιστικό και Μορφωτικό Τμήμα της Κεφαλλονίτης Αδελφότητας «Αίνος».

«Η Ευρώπη μοιάζει με το ποδήλατο. Όσο προχωρά δεν έχει πρόβλημα. Όταν, όμως, σταματήσει χάνει την ισορροπία του», είχε πει ο επικεφαλής της Κομισιόν. Και αυτή την φράση μνημόνευσε ο κ. Ματζιορίνης για να δείξει ότι τα δεινά που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα δεν είναι αποσυνδεδεμένα από τα ευρύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωζώνης.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Ζώης Μαρίνος

Η εκδήλωση με τίτλο «Ευρώ ή δραχμή; Εθνικό νόμισμα ή νόμισμα χρήσης», ξεκίνησε στην κατάμεστη αίθουσα του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού με καλωσόρισμα από τον συντονιστή Νίκο Σπαθή και χαιρετισμό του προέδρου της Κεφαλλονίτικης Αδελφότητας Σωτήρη Αντύπα.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Οικονομικών, Χρηματοδοτικής Διοίκησης και Διεθνούς Οικονομίας και συγγραφέας βιβλίων και οικονομικών συγγραμμάτων Γαβριήλ Μανωλάτος ο οποίος, στην ημίωρη ομιλία του, επιχειρηματολόγησε μετωπικά υπέρ της επανόδου της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα.

Εθνικός Κήρυξ

Οι δυο ομιλητές της εκδήλωσης Γαβριήλ Μανωλάτος (αριστερά) και Κυριάκος Ματζιορίνης στο βήμα. Επί εβδομήντα λεπτά καθήλωσαν την κατάμεστη αίθουσα του Κεφαλλονίτικου Σπιτιού στο Μόντρεαλ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Ο κ. Μανωλάτος αντέκρουσε όσους, όπως είπε, «δαιμονοποιούν την επιστροφή στην δραχμή» και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει να επιλέξει ανάμεσα «στην πρόσκαιρη καταιγίδα, που ως καταιγίδα θα περάσει γρήγορα» της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και του «αργού και επώδυνου θανάτου που θα οδηγήσει την χώρα σε πλήρη μαρασμό» αν διατηρήσει το «νόμισμα χρήσης» και όχι ένα εθνικό νόμισμα.

«Ποτέ στην σύγχρονη οικονομική ιστορία των εθνών δεν έχει υπάρξει τόσο βαθιά και τέτοιας διάρκειας κρίσης όπως αυτή της Ελλάδος», είπε ο κ. Μανωλάτος, προσθέτοντας πως μέσα σε λίγους μήνες από την αποχώρηση της από το ευρώ η χώρα θ’ ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της, θα τονωθεί το εμπόριο και θα εξισορροπηθούν οι όποιες παρενέργειες σε νομισματικό, τραπεζικό και εμπορικό – καταναλωτικό επίπεδο.  «Αν είχαμε σήμερα εθνικό νόμισμα η χώρα θα βρισκόταν ήδη σε τροχιά ανάκαμψης», είπε ο κ. Μανωλάτος.

Εθνικός Κήρυξ

Μεταξύ των παρισταμένων ο πρόεδρος του Εθνικού Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ Γιάννης Θεοδοσόπουλος και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Ματζιορίνης επεσήμανε μια σημαντική παράμετρο της απόφασης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Όπως είπε «η χώρα τότε έβλεπε ευρύτερα. Πιστεύοντας ότι η ένταξη στο ευρώ ήταν συνυφασμένη και με την εθνική της ασφάλεια. Επίσης, πιστεύαμε ότι μπαίνουμε σε μια ενιαία οικογένεια, σ’ ένα κοινό οίκημα, αλλά ούτε αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη».

«Η κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ευρώπη θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με την ενοποίηση του χρέους όλων των κρατών – μελών και όχι με την μετατροπή της Ελλάδος σε πειραματόζωο», είπε ο κ. Ματζιορίνης. Προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σήμερα έχει απωλέσει σημαντικά εργαλεία για κάθε κυρίαρχη χώρα, όπως η υποτίμηση του νομίσματος και το τύπωμα χρήματος.

Ο κ. Ματζιορίνης έκανε αναφορά και στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης, τα think tanks και οι πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα αναφέρονται στην κρίση: «Δεν υπάρχει αμεροληψία και καθαρή θέση για το ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά, ποιοι είναι οι κίνδυνοι. Δεν υπάρχει καθαρό τοπίο. Προσωπικά δεν μπορώ να πάρω αντικειμενική θέση υπέρ της δραχμής ή του ευρώ».

Ο κ. Ματζιορίνης, επίσης, ανήγαγε το πρόβλημα της Ελλάδος και σε επίπεδο θεσμών και ηθικών ερεισμάτων, τονίζοντας ότι απαιτείται σήμερα πολιτική και θεσμική αναβάθμιση που μόνο μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μπορεί να εμπεδώσει.