GR US

Ενθουσίασαν Νταλάρας – Γλυκερία - Βιτάλη- Κουρουπάκης

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η λέξη χαρά γράφεται με δύο «άλφα» και το τρένο που πήραμε από το Μανχάταν για να παρακολουθήσουμε την τελευταία συναυλία Ελλήνων καλλιτεχνών, δεν ήταν άλλο από τη γραμμή Α, που διασχίζει το Μπρούκλιν και το Μανχάταν για να καταλήξει στο θρυλικό Ουάσιγκτον Χάιτς, το κομμάτι της Νέας Υόρκης που συνδέεται όσο λίγα με την ιστορία της Ομογένειας. Ηταν όμως μια δύσκολη νύχτα, η νύχτα της περασμένης Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, μετά από όσα συνέβησαν στο Παρίσι και στο μυαλό των περισσοτέρων θεατών, αλλά και των ερμηνευτών στο θέατρο United Palace δεν ήταν μόνο η διασκέδαση. Ηταν, ωστόσο, μια ευκαιρία για τους θεατές να ξεχάσουν για λίγο τα κακά νέα και να αφεθούν στις φωνές των διακεκριμένων τραγουδιστών. Τρέξανε λοιπόν όλοι, πάνω από δύο χιλιάδες, για να προλάβουν «της χαράς το τρένο» όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού «Ταχεία» που τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη.

DALARAS-DSC_7078a.Etaimg

Οταν τελείωσε η συναυλία και πολλοί απο τους θεατές πήγαν για να συγχαρούν στα παρασκήνια τους καλλιτέχνες, ένας από αυτούς, ο συνταξιούχος αστυνομικός επιθεωρητής κ. Τζον Κασιμάτης τόνισε μιλώντας στον «Ε.Κ.» ότι εκεί στην ίδια περιοχή μεγάλωσε και πήγαινε στη γειτονική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα. Οπως και η Σιμόν Μωραϊτη-Λάγος, που θυμήθηκε ότι εκεί κοντά ζούσαν οι γονείς της, πριν από πολλά χρόνια.

Κάτω από αυτό το πρίσμα η συναυλία ήταν κι ενα είδος «προσκυνήματος» του Ελληνισμού σε μια περιοχή που συνδέθηκε με τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης. Η επιλογή φυσικά του χώρου έγινε από τους διοργανωτές για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Πολλοί άλλωστε ήταν εκείνοι που πριν από την έναρξη της συναυλίας έψαχναν με δυσκολία να βρουν χώρο στάθμευσης. Ολα φυσικά ξεχάστηκαν μετά τις πρώτες νότες της πολυμελούς ορχήστρας και ειδικά μετά την εμφάνιση των τριών καλλιτεχνών, που ξεσήκωσαν τον ενθουσιασμό του κοινού. Ηταν αρκετή η παρουσία τους για να μας μεταφέρει, νοερά έστω, στην αγαπημένη μας πατρίδα. Ο Γιώργος Νταλάρας ανέλαβε να μας εισαγάγει στο κλίμα της βραδιάς, εκφράζοντας κι αυτός με τη σειρά του τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα στο Παρίσι. Ξέρει ο Γιώργος Νταλάρας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η μουσική λειτουργεί σαν βάλσαμο, τόλμησε όμως να πει δυο λόγια και να καθησυχάσει το κοινό.

Μας σκεπάζει το βάρος...

«Σήμερα με όλη τη χαρά και την ευχαρίστηση που νοιώθουμε μας σκεπάζει αυτό το βάρος αυτών των γεγονότων που γίνονται στη Γαλλία και ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Δυστυχώς, δεκάδες νεκροί... Υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται να δίνουν πόνο στους άλλους. Από την άλλη μεριά έτσι όπως βαδίζουμε, έτσι όπως βαδίζει ο κόσμος κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που γεννάει αυτές τις ενέργειες. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε και να τα λύσουμε... εμείς έχουμε μόνο την αγάπη μας. Έχουμε το ενδιαφέρον μας για τη ζωή και τους ανθρώπους. Το ενδιαφέρον μας για τη δημοκρατία και την ευημερία των λαών. Ενα τραγούδι λοιπόν θα σας παίξω για την αγάπη και νομίζω ότι κάπως με κάποιο τρόπο θα μας βοηθήσει ο καιρός και όλοι αυτοί οι θεοί που έχουμε ανεβάσει και κατεβάσει αιώνες τώρα, θα μας βοηθήσουν να βρούμε το σωστό δρόμο και κάποτε να ωριμάσουμε». Το τραγούδι που ακολούθησε ήταν «τα βεγγαλικά σου μάτια».

DALARAS-DSC_7042a.EtaImg

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα εμφανίστηκαν η Γλυκερία και η Ελένη Βιτάλη. Στην αρχή και οι τρεις μαζί και κατόπιν ο κάθε καλλιτέχνης χωριστά για να επανέλθουν στο δεύτερο μέρος όλοι μαζί σε ενα ποτ-πουρί επιτυχιών που ξεσήκωσαν το κοινό. Αλλωστε δεν χρειαζόταν και πολλή προσπάθεια για να σηκωθούν ορισμένοι στη μέση του επιβλητικού και μεγαλοπρεπούς θεάτρου και να χορέψουν έναν ζεϊμπέκικο ρυθμό ή ακόμα και ενα τσιφτετέλι. Στο τραγούδι: «Ελεύθεροι και ωραίοι» το μικρόφωνο του Γιώργου Νταλάρα παρέδωσε... το πνεύμα του. Ομως εκείνος, δεν άφησε ενα στιγμιαίο τεχνικό πρόβλημα να επηρεάσει την ατμόσφαιρα και με νοήματα υπέδειξε στο κοινό να τελειώσει εκείνο το τραγούδι σκεπάζοντας με τις φωνές του το κενό.

DALARAS-DSC_7090a.Etaimg

Η ατμόσφαιρα στο τέλος, μετά από σχεδόν τρεις ώρες πρόγραμμα, ήταν χαρούμενη γιατί, για μια ακόμα μια φορά, ο Γιώργος Νταλάρας και οι έμπειρες φωνές της Γλυκερίας και της Ελένης Βιτάλη αποζημίωσαν όλους ανάμεσα στο κοινό. Και τους μεγάλους σε ηλικία αλλά και τους νεότερους. Σε κάποια στιγμή ο Γιώργος Νταλάρας που γνώριζε ότι ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο ομογενής Νίκος Κουρουπάκης, τον κάλεσε στη σκηνή για να πουν μαζί ενα τραγούδι. Ηταν μια ακόμα όμορφη σκηνή και έδωσε την ευκαιρία να ακουστεί ένα ακόμα όμορφο τραγούδι.

Η περιοδεία των τριών καλλιτεχνών θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και σε άλλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και διοργανώθηκε από την εταιρεία «Globe Entertainment».