GR US

Γέμισε το Λόουελ με ελληνική μουσική και τραγούδια ποιότητας

Εθνικός Κήρυξ

Οι τρεις ομογενείς καλλιτέχνες Κώστας Ψαρρός, Αθηνά Αδαμοπούλου, και Τζούλη Ζιάβρα, στην μουσική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Λόουελ. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Γέμισε το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης -University of Massachusetts- παράρτημα του Λόουελ, με ελληνική μουσική και τραγούδια ποιότητας, που απέδωσαν με την ψυχή τους η καλλιτέχνης σοπράνο Τζούλι Ζιάβρα στο τραγούδι και την κιθάρα και οι μουσικοί Αθηνά Αδαμοπούλου στο πιάνο και ο Κώστας Ψαρρός στο μπουζούκι.

Η μουσική εκδήλωση είχε τίτλο «Acoustic Greek Music» και διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Λόουελ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ήταν ανοικτή στο κοινό χωρίς εισιτήριο, ενώ στο Durging Hall του Πανεπιστημίου γέμισε ως επί το πλείστον από ομογενείς του Λόουελ όλων των γενεών, οι οποίοι σιγοτραγουδούσαν μαζί με την κυρία Ζιάβρα και τον κ. Ψαρρό.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι γονείς της μουσικού Αθηνάς Αδαμοπούλου, ο κ. Πάνος και η κυρία Σύλβια Αδαμοπούλου, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Βοστώνης κ. Θέμης Βούλγαρης με την σύζυγό του κυρία Ελένη.

Εθνικός Κήρυξ

Από τη μουσική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Λόουελ. Διακρίνονται η σοπράνο Τζούλι Ζιάβρα στο τραγούδι και την κιθάρα, η Αθηνά Αδαμοπούλου στο πιάνο και ο Κώστας Ψαρρός στο μπουζούκι. Φωτογραφία "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος

Οι ομογενείς καλλιτέχνες απέδωσαν με καταπληκτική δεξιότητα γνωστά άσματα και μουσικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων συνθετών, όπως του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη, του Ξαρχάκου, καθώς επίσης και ρεμπέτικα τραγούδια.

Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούστηκαν ήταν: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Ενας Κόμπος η χαρά μου», «Πού είναι ο Θεός», «Σ’ αγαπώ», «Ειρήνη πού ήσουν το πρωί», «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά», «Οταν Τελειώσει ο Πόλεμος», «Ασμα Ασμάτων», «Τα λόγια και τα Χρόνια», «Αρνηση», «Ενα το Χελιδόνι», «Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ», «Θα σημάνουν οι Καμπάνες», «Δραπετσώνα», «Το Δίχτυ», «Αλλα μου Λεν τα Χείλη σου και Αλλα η Καρδιά σου», «Αργοσβήνεις Μόνη», «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Εθνικός Κήρυξ

Από την μουσική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Λόουελ. Διακρίνονται ο Θέμης Βούλγαρης, πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων Βοστώνης, ο Πάνος Αδαμόπουλος πρόεδρος του συλλόγου Αθηναίων Νέας Υόρκης, η Σύλβια Αδαμοπούλου και η ελένη Βούλγαρη και το πυκνό ακροατήριο. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος

Σε δηλώσεις τους στον «Εθνικό Κήρυκα» οι τρεις καλλιτέχνες εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την επιτυχία που σημείωσε η μουσική εκδήλωση και για την ανταπόκριση του κόσμου.

Η κυρία Τζούλι Ζιάβρα απαντώντας στην ερώτηση του «Ε.Κ.» τι είναι η μουσική για εκείνη, είπε: «είναι δύσκολη ερώτηση διότι είναι σαν να ρωτάτε μία μητέρα τι είναι τα παιδιά της γι’ αυτήν» και συμπλήρωσε «έχω μέσα στην καρδιά μου την κλασσική, την παραδοσιακή και την ελληνική η οποία για μένα συνδυάζει όλες και τις τρεις μαζί».

Τόνισε ότι «η ελληνική μουσική αγγίζει την ψυχή, τον έσω άνθρωπο. Δεν μεγάλωσα όχι με την ελληνική γλώσσα, αλλά με την Αγγλική και έμαθα την Ελληνική διότι ήθελα να γνωρίζω τι έλεγαν τα τραγούδια γι’ αυτό πήγα στην Ελλάδα όταν ήταν ο Χατζιδάκις στο Τρίτο Πρόγραμμα κι έτσι έμαθα ελληνικά».

Εθνικός Κήρυξ

Το ζεύγος Πάνου και Σύλβιας Αδαμοπούλου με την κόρη τους, επιφανή μουσικό Αθηνά Αδαμοπούλου. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος

Οταν την ρωτήσαμε τι άνθρωπος ήταν ο Χατζιδάκις, είπε πως «είχε γλυκιά φύση αλλά ήταν ιδιότροπος, πάντοτε έφτανε καθυστερημένος αλλά στο τέλος καταπληκτικά πράγματα έβγαιναν από αυτόν τον άνθρωπο». Ανέφερε ακόμα ότι «αγαπώ τον Θεοδωράκη και τους άλλους συνθέτες, αλλά ο Χατζιδάκις είχε μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου».

Η κ. Ζιάβρα λατρεύει την Ελλάδα, τη μουσική και τον πολιτισμό. «Πηγαίνω στην Ελλάδα κάθε χρόνο και οι Ελληνες είναι άνθρωποι με θέρμη και αγάπη στην καρδιά, βιώνουν την κληρονομιά τους και αισθάνονται τον σύνδεσμο μεταξύ τους», τόνισε.

Η κυρία Αθηνά Αδαμοπούλου ειδικεύεται στον κλάδο της μουσικής, έλαβε το πτυχίο Bachelor of Arts of Arts από το Harvard και το Master of Music από το The Juilliard School, ενώ σήμερα είναι υποψήφια για το διδακτορικό δίπλωμα από το Ωδείο της Νέας Αγγλίας, το γνωστό New England Conservatory of Music.

Εθνικός Κήρυξ

Οι τρεις ομογενείς καλλιτέχνες Κώστας Ψαρρός, Αθηνά Αδαμοπούλου, και Τζούλη Ζιάβρα, στην μουσική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Λόουελ. "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος

Οταν την ρωτήσαμε γιατί επέλεξε να σπουδάσει μουσική, απάντησε: «δεν νομίζω ότι είχα άλλη επιλογή, νομίζω ότι γεννήθηκα μαζί με τη μουσική. Είχα πιάνο και έπαιζα από την ηλικία των 2 ή 3 ετών, ήλθε πολύ φυσιολογικά για μένα». Κάθε φορά που η Αθηνά παίζει μουσική αισθάνεται να πετά ψηλά ιδιαίτερα τούτο το είδος της μουσικής που παίξαμε απόψε διότι έχει μέσα του τόση καρδιά, τόσο πολιτισμό, τόσο πατριωτισμό» και συμπλήρωσε «όταν παίζεις τέτοια μουσική, φεύγεις, βρίσκεσαι στην Ελλάδα».

Ο κ. Κώστας Ψαρρός κατάγεται από οικογένεια μουσικών και καλλιτεχνών. Ο πατέρας του ο κ. Χρίστος Ψαρρός είναι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και η μητέρα του η κυρία Βίκυ Πάλμα επιφανής τραγουδίστρια, «αλλά σήμερα δεν τραγουδάει» μας είπε ο Κώστας Ψαρρός, ο οποίος έχει στο αίμα του τη μουσική και το τραγούδι.

Είπε πως «κι εγώ δεν είχα άλλη επιλογή, ήταν φυσιολογική εξέλιξη η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι» και συμπλήρωσε «από δέκα χρονών έπιασα την κιθάρα και μετά όλα ήλθαν στο δρόμο».

Οταν ρωτήσαμε τον κ. Πάνο Αδαμόπουλο πώς αισθάνεται που η κόρη του η Αθηνά έπαιξε τόσο όμορφα πιάνο απόψε, είπε ότι «είμαι πάντοτε πολύ υπερήφανος κι έχω μέσα μου μία προσδοκία πως θα τα καταφέρει τέλεια όπως το έχει κάνει από τότε που ήταν 4 -5 χρόνων. Μέχρι τώρα οι σπουδές της και η αφοσίωσή της στη μουσική είναι η ζωή της, είναι η ίδια η μουσική που την τρέφει. Σκέπτεται σ’ έναν κόσμο γεμάτο μουσικότητα, υπολογίζει κάθε τι σε βάση μουσικής και τη ζει μέσα της» και συμπλήρωσε «είμαι πάρα πολύ χαρούμενος».

Στην ερώτηση πώς ήταν μικρή η Αθηνά, ανέφερε πως «ήταν ένα καταπληκτικό παιδί, ήταν μία διάνοια σε κάθε τι που έκανε. Σε ηλικία 14 ετών πήρε το πρώτο βραβείο της πολιτείας για ποίηση, καθώς επίσης και την επόμενη χρονιά. Σε ηλικία 15 ετών έγραψε το πρώτο συμφωνικό της για 64 όργανα το οποίο της έδωσε την ευκαιρία να λάβει και το Προεδρικό βραβείο και από 13 χιλιάδες παιδιά βραβεύθηκαν δώδεκα. Σε ηλικία 17 ετών πέτυχε με υποτροφία στο Harvard, είναι απλό και καταπληκτικό, παιδί».