GR US

Η HABA διοργάνωσε συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Χρηματοοικονομία

Εθνικός Κήρυξ

Ο συντονιστής και τα μέλη του πάνελ κατά τη συζήτηση στη συνεδριακή αίθουσα της Wells Fargo, Από αριστερά, οι: Τζέιμς Τζέρκης, Μπομπ Σάβατζ, Νέιθαν Στίβενσον, Νταν Βάγκνερ, Σταύρος Ζερβουδάκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Βασίλης Βούλτσος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ελληνοαμερικανική Ενωση Επαγγελματιών Χρηματοοικονομικών (Hellenic American Bankers Association), γνωστή και ως HABA, διοργάνωσε την Τετάρτη 6 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα, συζήτηση με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και τη Χρηματοοικονομία. Η συζήτηση έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του κέντρου της Wells Fargo Connections.

Η HABA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1982 με σκοπό την προώθηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών συμφερόντων της Ομογένειας, των Ελλήνων και των φιλελλήνων στις βιομηχανίες τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Ο Τζέιμς Π. Γκέρκης (James P. Gerkis), συντόνισε τη ροή της συνομιλίας ενός πάνελ τεσσάρων ειδικών του χώρου. Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μπομπ Σάβατζ (Bob Savage), Νέιθαν Στίβενσον (Nathan Stevenson), Νταν Βάγκνερ (Dan Wagner) και ο Σταύρος Ζερβουδάκης (Stavros Zervoudakis).

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά: Νταν Βάγκνερ, Εμμανουήλ Καραβάνος, Σοφία Πρόντζου, Κώστας Κέλλας, Νέιθαν Στίβενσον, Σταύρος Ζερβουδάκης, Ρόμπερτ Σάβατζ, Φανή Τράταρου, ο γενικός πρόξενος Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού και ο Τζέιμς Γκέρκης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Βασίλης Βούλτσος.

Ο κ. Γκέρκης, πρόεδρος του Κλαμπ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε περίπλοκες εταιρικές συναλλαγές, κεφαλαιαγορές, επιχειρηματικά κεφάλαια και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο κ. Μπομπ Σάβατζ, διατελεί διευθύνων σύμβουλος (CEO) της CC TRACK Solutions. Ο Νέιθαν Στίβενσον είναι διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Forwardlane Inc. Ο Νταν Βάγκνερ είναι ο διευθύνων σύμβουλος για την εταιρεία Risk Cooperative, ενώ ο κ. Σταύρος Ζερβουδάκης είναι επιστήμων της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τα σύγχρονα κράτη, η χρηματοοικονομική σημασία που έχουν αποκτήσει στις μέρες μας οι πληροφορίες αλλά και η ολοένα αυξανόμενη τάση του σύγχρονου ανθρώπου, να βασίζεται όλο και πιο πολύ στα τεχνολογικά μέσα, στάθηκαν οι κύριοι άξονες συζήτησης.

Ο κ. Ζερβουδάκης επεσήμανε την τεράστια διαφορά που υπάρχει στους προϋπολογισμούς (budget) που διαθέτουν τα σύγχρονα κράτη, ώστε να εξοπλιστούν τεχνολογικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κίνα, η οποία ξοδεύει το ποσό των 150 εκατομμυρίων προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, δεν επενδύουν σχεδόν καθόλου στην τεχνολογική τους πρόοδο.

Υποτίθεται πως στις ΗΠΑ υπάρχει στρατηγική ανάπτυξη για την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά είναι αμφίβολο για το αν μπορεί κανείς να καταδείξει το ποια είναι αυτή η στρατηγική, ή πώς μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά.

Ολα δείχνουν πως είμαστε στο σημείο που ουσιαστικοί προβληματισμοί είναι αναγκαίοι, για το πώς θα χειριστούμε όλη αυτή την ανάπτυξη. Ενας βασικός παράγοντας για την επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης έχει να κάνει με το πόσοι από εμάς είμαστε συνδεδεμένοι με το Ιντερνετ. Σε επίπεδο παγκόσμιου πληθυσμού, οι χρήστες του Ιντερνετ φτάνουν μόλις το 40% ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό αγγίζει το 65%. Οπότε η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στην ύπαρξη ή στην απώλεια των κατάλληλων υποδομών.

Σαφής είναι επίσης η αναγκαιότητα για την πρόσβαση στο κεφάλαιο. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, ο ιδιωτικός τομέας έχει εύκολη πρόσβαση στο κεφάλαιο, πράγμα που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, στην Κίνα έχουν συγχωνεύσει τους πόρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Σύμφωνα με την άποψή μου ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ έχει να κάνει με την έλλειψη συγχρονισμού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αν μπορέσουμε να ενώσουμε το κεφάλαιο των δύο, και συνεργαστούν οι δυο τομείς σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να δούμε πραγματική εξέλιξη», δήλωσε ο κ Ζερβουδάκης.

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν έχουν να κάνουν με την ιδιωτικότητα, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) και των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones). Ακόμα οι συζητητές του πάνελ μίλησαν για τους κινδύνους που φέρει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων αλγορίθμων.

Ο πιο βασικός από αυτούς τους κινδύνους, έχει να κάνει με το δυστοπικό μέλλον, που μας περιμένει όλους, αν αυτή η νοημοσύνη βγει εκτός ελέγχου και αντί να υπηρετεί, διοικεί την ανθρωπότητα. Θα μπορούσε η τεχνητή νοημοσύνη να διδαχθεί τη συμπόνια; αναρωτήθηκαν οι συνομιλητές.

Ο κ. Νέιθαν Στίβενσον δεν έκρυψε πως η άποψή του ταυτίζεται με αυτή του Ελον Μασκ, πως από την επόμενη κιόλας δεκαετία, η ζωή μας θα είναι ολότελα διαφορετική από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.

Τέλος, το σημαντικότερο ερώτημα που στάθηκε αδύνατο να απαντηθεί αρνητικά ή θετικά ήταν αν τελικά, έχοντας μηχανές να δουλεύουν και να διεκπεραιώνουν για εμάς, θα οδηγήσει σε ανεργία και κοινωνικά προβλήματα, ή θα δώσει χρόνο στην ανθρωπότητα να ασχοληθεί με πιο δημιουργικά και αξιόλογα θέματα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόξενος Λάνα Ζωχιού, μέλη της HABA και εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού κλάδου αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης. Η επόμενη εκδήλωση της HABA, θα λάβει χώρα στις 4 Απριλίου προς τιμήν του Δρος Γεωργίου Χατζηνικολάου.