GR US

Η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Στρατάκη «Appointment with Yesterday» (βίντεο)

Cameras

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι: Σπύρος Μυλωνάς, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Χριστόφορος Στρατάκης, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, Δρ. Γιώργος Τσετσέκος και πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα.

Του Δήμητρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μία υψηλού επιπέδου εκδήλωση στο «Harvard Club» του Μανχάταν έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου «Appointment with Yesterday» (Ραντεβού με το χθες) του δικηγόρου Χρήστου (Χριστόφορου) Στρατάκη.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν η Δρ Ειρήνη Στρατάκη – Αλεν, κόρη του συγγραφέα και καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνιών του Port University, o καθηγητής Ιστορίας του Κολλεγίου του Κουίνς, πρέσβης Λουκάς Τσίλας και ο επίτιμος κοσμήτορας της Σχολής «LeBow College of Business» του Πανεπιστημίου Ντρέξελ, Δρ Γεώργιος Τσετσέκος.

Τα έσοδα του βιβλίου, όπως επεσήμανε ο κ. Στρατάκης θα διατεθούν για το πρόγραμμα συσσιτίων στη γενέτειρα.

Η νουβέλα «Appointment with Yesterday», όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» χωρίζεται σε τέσσερα μέρη και ακολουθώντας τις αρχές της ελληνικής γραμματείας εμπεριέχει πρόλογο και επίλογο.

Η Δρ Ειρήνη Στρατάκη – Αλεν υπογράμμισε ότι το βιβλίο ξεδιπλώνει την ιστορία του ήρωα Γιάννη Σιτάκου που γεννήθηκε στη Χίο και τόνισε ότι εύλογα τίθεται το ερώτημα ποιος είναι ο παραλληλισμός μεταξύ του ήρωα της νουβέλας και του πατέρα της.

Cameras

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Χρήστου Στρατάκη.

Ως αναγνώστρια, είπε, διαπιστώνω ότι μια από τις μεγαλύτερες αξίες του βιβλίου έγκειται στο γεγονός ότι μας υπενθυμίζει ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι πρεσβεύουμε στο πολυεθνικό μωσαϊκό της Αμερικής.

Παράλληλα, μας υπενθυμίζει τον ρόλο μας ως Ελληνες της Διασποράς στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης.

Ο πρέσβης Λουκάς Τσίλας ανέφερε ότι είναι «καλό βιβλίο», ότι «γράφτηκε με ταπεινότητα και με νοσταλγία» και ότι είναι «γλαφυρό, ανθρώπινο, ταπεινό και ρεαλιστικό».

Αναφερόμενος στη ζωή του ήρωα, τόνισε ότι αποτελεί έναν τέλειο καθρέφτη στον οποίο καθρεφτίζονται οι δυσκολίες των μεταναστών, τα όνειρα, οι επιτυχίες και οι δύσκολες στιγμές και ότι όλα αυτά ο συγγραφέας τα λέει με μια ποιητική μορφή. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο, όπως είπε, το γεγονός ότι επικαλείται τους στίχους, του Σικελιανού και του Καβάφη.

Cameras

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι: Σπύρος Μυλωνάς, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Χριστόφορος Στρατάκης, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, Δρ. Γιώργος Τσετσέκος και πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα.

Ο συγγραφέας, όπως ανέφερε ο κ. Τσίλας, δεν ήθελε απλά και μόνο να καταγραφεί και να υπάρξει, αλλά να αναγνωριστεί η ιστορία του Γιάννη και να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Ο Δρ Γεώργιος Τσετσέκος δήλωσε ότι το βιβλίο έχει μεγάλη αξία για τον ήρωα και για όλους τους Γιάννηδες που συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Το βιβλίο το οποίο παρουσιάζουμε απόψε, πρόσθεσε, είναι εξαιρετικό όχι μόνο για μας τους ομογενείς, αλλά και για τους ίδιους τους Αμερικανούς που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την μετανάστευση και τον ρόλο των μεταναστών.

Ο συγγραφέας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους εισηγητές και όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία του, καθώς επίσης και στον Αντώνη Η. Διαματάρη, εκδότη του «Εθνικού Κήρυκα», της μοναδικής, όπως επεσήμανε, ημερήσιας ελληνικής εφημερίδας στον Απόδημο Ελληνισμό.

Cameras

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρέσβη Λουκά Τσίλα.

Αναφερόμενος στον τίτλο του βιβλίου, ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι αποτελεί οξύμωρο σχήμα, διότι δεν δίνει κανείς ραντεβού με το χθες.

Παράλληλα, τόνισε ότι το «Ραντεβού με το Χθες» έχει έντονο διδακτικό χαρακτήρα, διότι μας μαθαίνει να μην το βάζουμε κάτω, αλλά με υπομονή και επιμονή να αγωνιζόμαστε όχι απλά και μόνο για την επιβίωση, αλλά για την αναγνώριση και καταξίωση.

Διαβάζοντας προσεκτικά το βιβλίο ο αναγνώστης θα διαπιστώσει την ατέρμονη αναζήτηση της γλύκας της ζωής.

Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου σχετικά με την αναλογία αυτοβιογραφίας και του μύθου, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε ότι το 70% είναι αυτοβιογραφία.

Ερωτηθείς για το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου, είπε ότι «είχε μια ιστορία να διηγηθεί».

Cameras

Ο συγγραφέας Χρήστος Στρατάκης και η κόρη του Ειρήνη Στρατάκη - Αλεν.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο εκδότης – διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Η. Διαματάρης και η σύζυγός του Λίτσα, η εκτελεστική διευθύντρια της «Ηγεσίας των 100», Πωλέτ Πούλου, ο π. Χαράλαμπος Στεφανόπουλος, ηγετικά στελέχη των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, της Χιακής Ομοσπονδίας και του Παγχιακού Συλλόγου, «Κοραής» Νέας Υόρκης, ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Γιώργος Ανδριώτης, η διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» Αθηνά Κρομμύδα, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι του συγγραφέα και της οικογένειας Στρατάκη γενικότερα.

Cameras

Από αριστερά οι Ειρήνη Στρατάκη - Αλεν, Δρ. Γιώργος Τσετσέκος, Χρήστος Στρατάκης Σπύρος Μυλωνάς, Μάρω Στρατάκη, Σοφία Στρατάκη - Χιούλινγκ, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρα, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, Γιάννης Στρατάκης και Δρ. Κορίνα Στρατάκη.