GR US

«Λόουελ: Η Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής», τιμή στους πρωτοπόρους

Εθνικός Κήρυξ

Η προβληθείσα φωτογραφία με το γραμματόσημο που εξέδωσε πρόσφατα η Ελλάδα προς τιμήν του Γεωργίου Μπεχράκη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Λόουελ (University of Massachusetts Lowell History Department) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικού Πολιτισμού και Κληρονομιάς του Λόουελ, διοργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες, με τίτλο «Λόουελ: Η Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής» με φωτογραφική έκθεση και αφήγηση αναμνήσεων.

Η εκδήλωση έγινε σε μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου. Παρευρέθηκαν περί τα τριακόσια και πλέον άτομα. Ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Στράτος Ευθυμίου, ο εκ Λόουελ κορυφαίος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γεώργιος Μπεχράκης, ο ομογενής δήμαρχος του Λόουελ Βασίλης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, ο Α’ αντιπρόεδρος Κώστας Τραβαγιάκης, ο πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Νέας Αγγλίας Δημήτρης Ματθαίος. Επίσης, παρέστη για λίγο η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Jacquie Moloney, καθηγητές και φοιτητές.

Τιμήθηκε ο αείμνηστος ομογενής καθηγητής της Ψυχολογίας Τσαρλς Νικητόπουλος, ο οποίος δίδαξε επί σαράντα και πλέον έτη και διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού και κληρονομιάς στο Λόουελ. Η κόρη του Χριστίνα Νικητοπούλου μίλησε για τη ζωή, την πορεία και την προσφορά του πατέρα της, τον οποίο χαρακτήρισε «στοχαστή». Απεβίωσε τον Ιούνιο του 2018.

Ο διακεκριμένος καθηγητής της Ιστορίας και συντελεστής της φωτογραφικής έκθεσης Robert Forrant, έκανε μία ιστορική αναδρομή στους πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες συνοδεία προβολής φωτογραφιών επισημαίνοντας τους αγώνες και τις αγωνίες τους, τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους και γενικά σε περιστατικά της πορείας της ζωής τους. Είπε ότι «συγκέντρωναν τα σεντς και τα δεκαράκια για να ιδρύσουν το Ελληνικό Σχολείο.

Εθνικός Κήρυξ

Από την εκδήλωση "Λόουελ: Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής". Διακρίνεται ο Γεώργιος Μπεχράκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

Ανάμεσα στην προβολή των φωτογραφιών που ξεκινούσαν από αποφοίτηση του Ημερήσιου Σχολείου το 1915, το πρώτο παντοπωλείο της οικογένειας Δημουλά, με την πινακίδα ‘πωλείται αρνάκι γάλακτος’. Αυτό το μικρό παντοπωλείο εξελίχθηκε σήμερα σε εκατό και πλέον υπεραγορές τροφίμων με την ονομασία Market Basket, μέχρι τα υποδηματοποιεία και τα καφενεία. Ελέχθη ότι το έτος 1920 το Λόουελ είχε εβδομήντα καφενεία. Η πορεία έφτασε μέχρι σήμερα με την πρόσφατη έκδοση γραμματοσήμου από την Ελλάδα προς τιμήν του Γεωργίου Μπεχράκη».

Ο κ. Μπεχράκης δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μία θαυμάσια εκδήλωση, η οποία μας έδειξε την πορεία των πρωτοπόρων Ελλήνων μεταναστών. Στις φωτογραφίες είδα και θυμήθηκα το σπίτι που μέναμε και ακόμα τον πατέρα μου ο οποίος επέμενε όλα τα αδέλφια να πάμε στο κολέγιο, και πήγαμε».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς επισήμανε στον «Ε.Κ.» πως «ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση και η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Είχα την ευκαιρία να δω πολλούς φίλους και φίλες και συμφοιτητές μου και όχι μόνο. Το να τιμάς την ιστορία σου και τους ανθρώπους που μεταλαμπάδευσαν τον Ελληνισμό έχει μεγάλη σημασία. Οταν και οι ξένοι αναγνωρίζουν την προσφορά των Ελλήνων μάς κάνουν υπερήφανους. Για μένα πολλά από τα εκθέματα ήταν γνώριμα γιατί το 1980 είχα κάνει έρευνα για τον Ελληνισμό του Lowell (Λόουελ). Η έκθεση θα παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη της Νέας Αγγλίας αρχίζοντας από το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας».

Εθνικός Κήρυξ

Από την εκδήλωση "Λόουελ: Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής". Διακρίνεται ο Γεώργιος Μπεχράκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου στην ομιλία του, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως «η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας του Λόουελ είναι η ιστορία του πρώτου Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Αγγλία, το οποίο δεν είχε ανοίξει στη Βοστώνη όπου λειτουργεί σήμερα, αλλά εδώ στο Λόουελ το 1903». Τόνισε πως «το Λόουελ ονομάσθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Αθηναγόρα, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης «Ακρόπολη του Ελληνισμού της Αμερικής». Τόνισε πως «με την πρώτη ματιά αυτή η έκθεση φαίνεται να είναι τοπική, αλλά δεν είναι, διότι μας λέγει κατά κάποιο τρόπο μία ευρύτερη ιστορία δύο εθνών. Την ιστορία των Ελλήνων, ενός έθνους μεταναστών οι οποίοι ήλθαν εδώ να πραγματώσουν το Αμερικανικό όνειρο της επιτυχίας και την ανόδου μέσα σε μία κοινωνία ίσων ευκαιριών για όλους. Και πραγματικά οι Ελληνες του Λόουελ πέτυχαν το Αμερικανικό όνειρο, κερδίζοντας την ξεχωριστή τους θέση μέσα στο όμορφο αμερικανικό μωσαϊκό, όχι τυχαία, αλλά με θυσία, διακινδύνευση και σκληρή εργασία».

Αναφέρθηκε με φιλόφρονα λόγια στον καθηγητή Robert Forrant τον οποίον χαρακτήρισε «έναν ανεγνωρισμένο ιστορικό της βιομηχανίας και της εργασίας, ο οποίος μαζί με την ομάδα του έστησε τούτη την έκθεση».

Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ακόμα πως «εδώ στο Λόουελ όπως και στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Μέριμακ χιλιάδες Ελληνες από την Πελοπόννησο, την κυρίως και την Κεντρική Ελλάδα, τα νησιά, τη Μακεδονία και την Κρήτη ήλθαν για να εργασθούν στα υφαντουργεία παρέχοντας εργατικά χέρια για τη βιομηχανική οικονομία της Μασαχουσέτης. Ασχετα με την αποβιομηχάνιση που ακολούθησε, τα ίχνη τους είναι θεατά: Τέσσερις Ελληνορθόδοξες κοινότητες, το μόνο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο στη Νέα Αγγλία, μουσικά κονσέρτα, ελληνικά φεστιβάλ, εστιατόρια και επιχειρήσεις, παρελάσεις, πολλά δημόσια μνημεία». Υπενθύμισε ότι «το Λόουελ έχει δώσει σε τούτη τη χώρα μερικούς γίγαντες, δύο Προεδρικούς υποψηφίους. Καθώς ξέρετε ο Πάνος Δουκάκης, ο πατέρας του Μιχάλη Δουκάκη, εγκαταστάθηκε στο Λόουελ το 1912. Ο Πολ και η Νίκη Τσόγκα εκλεγόταν εδώ, ο Θεόδωρος Λεόνσης ξεκίνησε εδώ, η οικογένεια Δημουλά ιδιοκτήτρια της εταιρείας Market Basket, ο Γεώργιος Μπεχράκης, μία κολοσσιαία μορφή στον τομέα των επιστημών και μέγας ευεργέτης».

Εθνικός Κήρυξ

Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου τόνισε ότι το Ελληνικό Προξενείο ιδρύθηκε στο Λόουελ το 1903. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

Εθνικός Κήρυξ

Ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου τόνισε ότι το Ελληνικό Προξενείο ιδρύθηκε στο Λόουελ το 1903. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

Εθνικός Κήρυξ

Ο καθηγητής της ιστορίας Robert Forrant. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος