GR US

Στην προσφυγιά και στις γιαγιάδες της Λέσβου αφιερώθηκε η συναυλία του ΚΕΠ

Cameras

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με τίτλο «Οταν η ιστορία γίνεται τραγούδι. Ενα ταξίδι από τη Σμύρνη στην Αμερική» στο «Frank Sinatra School of the Arts-Tony Bennett Concer Hall», στην Αστόρια.

Τη βραδιά έντυσε μουσικά η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου, η οποία μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς Εμμανουήλ Πάππο, Νικόλαο Γύρα, Βασίλη Κετεντζόγλου και Τάσο Κούρτη ήρθαν από την Ελλάδα για να μας χαρίσουν μία αξέχαστη συναυλία με αγαπημένα ελληνικά, έντεχνα, ποντιακά και παραδοσιακά τραγούδια. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η «Παιδική Χορωδία της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας», η οποία ερμήνευσε επίσης αγαπημένα άσματα από το παρελθόν όπως επίσης και μέλη του Συλλόγου Ποντίων της Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», οι οποίοι χόρεψαν ένα Ποντιακό χορό ενδεδυμένοι με την παραδοσιακή φορεσιά του Πόντου. Ακόμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν διάφορα κείμενα που αφορούν στην ξενιτιά και στους πρόσφυγες.

KENTRO ELLINIKOU POLITISMOU SOFIA PAPAZOGLOU SINAVLIA DSC_3899

Αξίζει να σημειωθεί, πως η βραδιά είχε θέμα την προσφυγιά η οποία συνιστά φαινόμενο διαχρονικό και ήταν αφιερωμένη στις τρεις γιαγιάδες από τη Λέσβο, Αιμιλία Καμβύση, Ευστρατία Μαυραπίδη και Μαρίτσα Μαυραπίδη, οι οποίες επιδεικνύοντας συγκινητικό αλτρουϊσμό φρόντισαν και βοήθησαν το μωρό ενός προσφυγικού ζευγαριού από τη Συρία που μόλις είχε φτάσει στην παραλία της Σκάλας της Συκαμινιάς στη Λέσβο. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΚΕΠ Ηρακλής Κρεμμύδας απένειμε τιμητική διάκριση στις τρεις κυρίες την οποία παρέδωσε στον Ελληνα πρόξενο με σκοπό να την αποστείλει σε αυτές.

Από τις στιγμές της βραδιάς που ξεχώρισαν ιδιαίτερα ήταν όταν η ερμηνεύτρια Σοφία Παπάζογλου καλησπέρισε το κοινό από τη σκηνή και τόνισε πως η προσφυγιά συνιστά θέμα οικείο και για εκείνη προσωπικά που την αγγίζει και την αφορά, καθώς η ίδια είναι εγγόνι προσφύγων και παιδί μεταναστών. Επίσης, τα μέλη του Ποντιακού Συλλόγου ύψωσαν πανό πάνω στη σκηνή στο οποίο αναγραφόταν η επιγραφή «We are all refugees», τονίζοντας πως δυστυχώς η ιστορία της Μικρασιατικής προσφυγιάς επαναλαμβάνεται σήμερα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.

KENTRO ELLINIKOU POLITISMOU SOFIA PAPAZOGLOU SINAVLIA DSC_3965

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΚΕΠ μας δήλωσε συγκινημένος μετά το πέρας της εκδήλωσης: «Αυτή τη στιγμή δε μιλάει το στόμα, μιλάει η ψυχή. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η αποψινή βραδιά μας χάρισε μέσα από το ταξίδι από τη Σμύρνη στην Αμερική ωραίες αναμνήσεις και βλέποντας τα παιδιά και τα εγγόνια μας να τραγουδούν και να χορεύουν πάνω στη σκηνή μας μετέφερε στα παλιά τα χρόνια με τον παππού και τη γιαγιά». Ακόμη, ο κύριος Κρεμμύδας θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης και ιδιαιτέρως στον «Εθνικό Κήρυκα» για την αμέριστη συμπαράστασή του. «Ευχαριστώ πολύ την ελληνική φωνή της Αμερικής, τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και τον συγχαίρω για τα 100 χρόνια λειτουργίας του. Από την αποψινή βραδιά είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Νομίζω τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Το θέατρο χωράει 800 άτομα και απόψε δεν υπήρχε ούτε μία θέση κενή».

KENTRO ELLINIKOU POLITISMOU SOFIA PAPAZOGLOU SINAVLIA DSC_3926

Η αντιπρόεδρος του ΚΕΠ, Ελένη Δρίβα, μας δήλωσε πως «το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού κλείνει φέτος 42 χρόνια δημιουργίας και κάθε χρόνο προσπαθεί να οργανώνει μία συναυλία - αφιέρωμα σε κάποιον μεγάλο Ελληνα καλλιτέχνη ή ποιητή με σκοπό να χαρίσει στην Ομογένεια μία βραδιά με έντονα συναισθήματα και αναμνήσεις από την πατρίδα». Και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Αμερική που μας τιμούν κάθε χρόνο στην ετήσια εκδήλωσή μας, τον κόσμο για την αμέριστη αγάπη που μας δείχνει, τους χορηγούς για τη στήριξή τους και φυσικά τους εθελοντές μας χωρίς τη βοήθεια των οποίων το ΚΕΠ δεν θα υπήρχε σήμερα».

Η κυρία Δρίβα μας ανανέωσε το ραντεβού μας καλώντας μας στην επόμενη θεατρική παραγωγή του ΚΕΠ, το θεατρικό έργο «Γιοι και Κόρες» που θα παρουσιαστεί στο θέατρο του κέντρου από 25 Μαρτίου έως 24 Απριλίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8 και Κυριακή στις 4.

KENTRO ELLINIKOU POLITISMOU SOFIA PAPAZOGLOU SINAVLIA DSC_3943

«Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα που τραγούδησαν πάνω στη σκηνή συνοδεύοντας μία εξαιρετική καλλιτέχνιδα όπως την Σοφία Παπάζογλου και προσωπικά νιώθω υπερήφανη δασκάλα τους. Θέλω να ευχαριστήσω το ΚΕΠ που μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις φροντίζει έτσι ώστε τα παιδιά μας να βρίσκονται σε άμεση επαφή τόσο με την ελληνική γλώσσα όσο και με τον ελληνικό πολιτισμό» μας δήλωσε παράλληλα η δασκάλα και μουσική διευθύντρια της παιδικής χορωδίας που συμμετείχε στην εκδήλωση, Αλεξάνδρα Σκένδρου.

KENTRO ELLINIKOU POLITISMOU SOFIA PAPAZOGLOU SINAVLIA DSC_3925

Κλείνοντας να πούμε πως το κοινό φάνηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα την χθεσινή βραδιά αφού στο κατάμεστο θέατρο μπορούσε να διακρίνει κανείς εμφανώς δάκρυα συγκίνησης στα μάτια των ανθρώπων, δυνατά χειροκροτήματα και επευφημίες ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να σιγοτραγουδήσουν και να χορέψουν υπό τις νότες της ορχήστρας.