GR US

Το Ετήσιο Γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών της Αθήνας στη ΝΥ

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τζον και η Μάργκο Κατσιματίδη. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το ετήσιο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (American School of Classical Studies at Athens) πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου, στην αίθουσα χορού Capitale της Νέας Υόρκης.

Οπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου τετρακόσιους φιλέλληνες, αρχαιολόγους, διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες με φιλανθρωπική δράση, για να γιορτάσουν την εκπαιδευτική προσφορά και τις πολυετείς ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής, που πλέον μετρούν 138 συναπτά έτη.

Η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1881 παρέχοντας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και ακαδημαϊκούς, μια κοινοπραξία περίπου 190 κολεγίων και πανεπιστημίων στη Βόρειο Αμερική, και μια βάση για έρευνα και μελέτη στην Ελλάδα.

Τα ιδρύματα αυτά -με προγράμματα σπουδών στην κλασική αρχαιολογία, στη γλωσσολογία, στις βυζαντινές, οθωμανικές και μοντέρνες ελληνικές σπουδές, στην αρχαιολογία, πολιτικές επιστήμες, ιστορία και άλλες κοινωνικές επιστήμες- παρακολουθούν τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά προγράμματα, τις ανασκαφές και τις βιβλιοθήκες της Αμερικανικής Σχολής. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής θεωρείται από πολλά πανεπιστήμια ως προαπαιτούμενο για διδακτορικό, στο πλαίσιο των ελληνικών σπουδών.

Εθνικός Κήρυξ

Πλήθος ακαδημαϊκών, διπλωματών, φιλελλήνων και επιχειρηματιών συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Capitale της Νέας Υόρκης για το ετήσιο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Η Αμερικανική Σχολή διενήργησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αθηναϊκή Αγορά, το λίκνο της δημοκρατίας, από το 1931 και στην αρχαία Κορινθία από το 1896. Το θέμα του φετινού γκαλά, εν μέρει απολύτως ταιριαστό με τους κορινθιακούς κίονες της Beaux Arts αίθουσας Capitale, ήταν «Γιορτάζοντας τις ανασκαφές στην Κόρινθο, ενθυμούμενοι την πρωτοπόρο αρχαιολόγο Hetty Goldman» (Celebrating the Corinth Excavations and Remembering Pioneering Archaeologist Hetty Goldman).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με κοκτέιλ, όπου οι συνδαιτυμόνες μπορούσαν να συγχρωτιστούν, βλέποντας την έκθεση αντικειμένων Ελλήνων δημιουργών, τα οποία διατέθηκαν σε σιωπηρή δημοπρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Ακολούθησε δείπνο με τη συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής.

Ο Νίκολας Μπερνς (Nicholas Burns) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης και πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Είμαι εδώ με σκοπό να στηρίξω δύο σπουδαία ιδρύματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου είναι η άγκυρα της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα. Και τα δύο έχουν την αρχή τους στον 19ο αιώνα και αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα του ελληνικού και του αμερικανικού πνεύματος. Οποιος επιθυμεί να στηρίζει την Ελλάδα οφείλει να στηρίζει τη Γεννάδειο και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι απόψε εδώ».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Τζον και η Μάργκο Κατσιματίδη. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Η επικεφαλής των εκδόσεων «Κέρκυρα», Αλεξάνδρα Βοβολίνη δήλωσε στον «Ε.Κ.»: «Είναι μια μεγάλη γιορτή για την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, στην οποία ανήκει και η ιστορική Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Είναι πολύ συγκινητική η προσφορά των Αμερικανών πολιτών στον πολιτισμό της Ελλάδας, βοηθώντας και την αρχαιολογία αλλά και την πνευματική κληρονομιά, διότι στη Γεννάδειο υπάρχουν πολύ σημαντικές συλλογές αρχείων. Είναι η τέταρτη φορά που γίνεται η εκδήλωση σε αυτόν το σπουδαίο χώρο. Το σημαντικό είναι ότι έρχονται Αμερικανοί και μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και ότι τιμούμε απόψε μια γυναίκα πρωτοπόρο, την Hetty Goldman (Χέτι Γκόλντμαν)».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η πρωτοπόρος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Hetty Goldman.

Ο Γεώργιος Ορφανάκος (George T. Orfanakos), εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής, λειτούργησε ως τελετάρχης της εκδήλωσης και αφού καλωσόρισε το κοινό, κάλεσε στο πόντιουμ τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρο Ζαγοραίο (Alexander E. Zagoreos). Ο κ. Ζαγοραίος είπε: «Η επιτυχία της σχολής τις τελευταίες δεκαετίες είναι τεκμήριο της αφοσίωσης και της γενναιοδωρίας μιας σειράς διαχειριστών αυτής της κληρονομιάς, διαχειριστών που προηγήθηκαν αλλά και που υπηρετούν αυτή τη στιγμή».

Ακολούθησε η ομιλία της καθηγήτριας και διευθύντριας της σχολής, Jenifer Neils (Τζένιφερ Νέιλς), η οποία παρουσίασε το ντοκιμαντέρ για την Hetty Goldman (Χέτι Γκόλντμαν) με τίτλο «Hetty Goldman: First Among Equals». Τη φωνή της Hetty Goldman στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, υποδύθηκε η θρυλική Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis).

Η Hetty Goldman, παρότι γόνος της γνωστής οικογένειας που ίδρυσε την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και που θα μπορούσε να επιλέξει μια πολύ πιο εύκολη ζωή, έγινε η πρώτη γυναίκα υπότροφος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών το 1911, η πρώτη γυναίκα που διηύθυνε αρχαιολογικές ανασκαφές στην ελληνική ενδοχώρα αλλά και η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Πρίνστον.

Η Goldman εργάστηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία σε μια εποχή μεγάλων συγκρούσεων για την περιοχή. Η ζωή της ήταν περιπετειώδης και συχνά επικίνδυνη. Στο πρόσωπό της βρίσκουμε μια ατρόμητη Νεοϋορκέζα, που αμφισβήτησε το ανδρικό κατεστημένο στο χώρο της αρχαιολογίας και άνοιξε το δρόμο σε πολλές γυναίκες να εισέλθουν στην επιστήμη.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που η εγγονή της Goldman, Megan Goldman - Petri, ανέβηκε στο πόντιουμ και μίλησε για τη σημασία της κληρονομιάς της γιαγιάς της στη ζωή της ίδιας και της κόρης της. Αλλες ομιλίες που ακολούθησαν ήταν από τους William Loomis, και τους καθηγητές Mark Lawall, Jack Davis και Christopher Pfaff.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία, το γκαλά και τις δωρεές πηγαίνουν αφενός προς τη στήριξη της έρευνας, των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Κόρινθο, και αφετέρου στην ανέγερση και επέκταση των κτιρίων του φοιτητικού κέντρου της σχολής στην Αθήνα, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα εξής τρία κτίρια: Loring Hall, Annex και West House. Αυτό το μετασχηματιστικό έργο εκτιμάται ότι κοστίζει συνολικά 9,7 εκατομμύρια δολάρια και έχει προθεσμία ενός έτους.

«Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης θα εκπληρώσει τον στόχο μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές εγκαταστάσεις για τους σπουδαστές και τους μελετητές μας και να συμβάλλουμε στην επίτευξη του οράματός μας για τη διατήρηση των ιστορικών δομών της πανεπιστημιούπολης, την αύξηση του χώρου πρασίνου και τη βελτίωση της βιωσιμότητας», είπε ο Γεώργιος Ορφανάκος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων, η πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, η πρόεδρος της Atlantic Bank Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο Νίκολας Μπερνς, ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης με την σύζυγό του Μάργκο και η Γιάννα Νταρίλη.

Εθνικός Κήρυξ

Ακαδημαϊκοί, διαχειριστές και μέλη του συμβουλίου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν για μια «οικογενειακή» φωτογραφία στο τέλος του γκαλά. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Εθνικός Κήρυξ

400 περίπου άτομα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα Capitale της Νέας Υόρκης για το ετήσιο γκαλά της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, που γιορτάζει τα 138 χρόνια λειτουργίας της. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία Εθνικός Κήρυξ/ Βασίλης Βούλτσος