GR US

Dr. Μαρία Λεβέντη: Η «Σφαιρική αντίληψη» είναι το «μυστικό κλειδί της χαμένης αρμονίας»

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η Dr. Μαρία Λεβέντη γεννήθηκε στην Ελευσίνα, στην πόλη του Αισχύλου, της Δήμητρας, της Περσεφόνης και των Ελευσίνιων Μυστήριων. Από μικρή ήταν ανήσυχο πνεύμα! Πάντα έψαχνε να βρει τις σωστές απαντήσεις και η αγαπημένη της λέξη ήταν το… «Γιατί»;

Το 1989 πέρασε στην Ιατρική σχολή στη Θεσσαλονίκη και πήρε την ειδικότητα του ψυχίατρου στη Β’ Πανεπιστημιακή κλινική του Α.Π.Θ., η οποία έχει από τα καλυτέρα προγράμματα εκπαίδευσης, αφού πέρα από το ψυχιατρείο και την βιοχημική προσέγγιση (φαρμακευτική αγωγή), εκπαιδεύτηκε και σε ποικίλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις στο συνεργαζόμενο Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Πάντα πίστευε ότι τα φάρμακα, εκτός από τις ψυχώσεις και τις βαριές καταστάσεις, δεν χρειάζεται να είναι η πρώτη επιλογή στη θεραπεία, γι’ αυτό εφαρμόζει και την «Art Therapy». Η κατανόηση της κατάστασης -τόσο από το ίδιο το άτομο όσο και από τον ειδικό- έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εκείνη και σίγουρο αποτέλεσμα «επιτυχίας» για την υγιή πορεία ευτυχίας κάθε ατόμου.

Εχοντας την ανάγκη εξέλιξης, μαζί με τον σύζυγό της Ιωάννη Καρλαούζο, παντρέψανε την επιστήμη, την τέχνη και την φιλοσοφία προς όφελος του σύγχρονου ανθρώπου! Η μέθοδος αυτή ονομάζεται 8D! Μαζί έχουν ταξιδέψει σε 29 χώρες για να μελετήσουν τα παγκόσμια «Αρχετυπικά σύμβολα»!

Στο 3ο κλειδί της μεθόδου μπορεί κάποιος ν’ ανακαλύψει τις νοητικές ασκήσεις στοχασμού και όχι μόνο, με τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων. Μελετώντας και αποκωδικοποιώντας τον Πλάτωνα και τον Πυθαγόρα και συνδυάζοντας την πολύτιμη γνώση τους, εμπνευστήκανε τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων για την ασφαλή είσοδο στο «Ασυνείδητο»!

Την μέθοδο 8D την παρακολουθούν όλοι οι άνθρωποι που αναζητούν απαντήσεις, τόσο σε καθημερινά διλλήματα, όσο και σε βαθύτερα ζητήματα.

Είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος, σχεδόν πάντα βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και επιλέγει να βάζει την προσοχή της στο θετικό! Ε-Λ-Π-Ι-Δ-Α! Αυτήν την περίοδο την σκορπίζει απλόχερα μέσα από την μέθοδο 8D, γιατί πιστεύει πως είναι ένα από τα στατιστικά που λείπει από την καθημερινότητα!

Κυρία Λεβέντη η επιστήμη της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας είναι γνωστή στο ευρύ κοινό. Θα ήθελα να μου αναφέρετε πως προσεγγίζετε και εφαρμόζετε με διαφορετικότητα τις δυο αυτές επιστήμες;

«Αρχικά, ο λόγος που έγινα ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια είναι τα βιώματά μου. Οταν ζούσα μικρή στο πατρικό μου σπίτι (το οποίο ήταν διπλά σε ένα κόμβο της εθνικής οδού με πολύ κακή σήμανση, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο να γίνονται πολύ σοβαρά τροχαία και συχνά να θρηνούμε θύματα), τόσο οι γονείς μου όσο και οι γείτονες πάντα έτρεχαν να βοηθήσουν, ενώ εμείς τα παιδιά συχνά παρακολουθούσαμε τα γεγονότα, από απόσταση.

Μια μέρα από αυτές ένιωσα την επιθυμία, ότι θέλω να γίνω γιατρός! Ηθελα να μπορώ να βοηθάω, να είμαι χρήσιμη στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων. Με τα χρόνια συνειδητοποίησα πως αυτή η ανάγκη μου μπορούσε να συνδυαστεί μ’ ένα ταλέντο που είχα, να βοηθάω τους φίλους μου και τους συμμαθητές μου να λύνουν τα προβλήματά τους. Η επιστήμη που μπορούσε να παντρέψει αυτά τα δυο, ανακάλυψα λίγο αργότερα, ήταν η ψυχιατρική!

Εκπαιδεύτηκα στην ψυχιατρική ειδικότητα (Β’ Πανεπιστημιακή κλινική ΑΠΘ) όπου με κέρδισαν οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και όχι οι βιοχημικές. Ο λόγος ήταν απλός. Ολοι ξέρουμε πως ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη, ή μόνο βιοχημεία, αλλά έχει και συναισθήματα, σκέψεις και συμπεριφορές. Ως ανήσυχο πνεύμα, παράλληλα με την ειδικότητά μου, ξεκίνησα να παρακολουθώ ένα μεταπτυχιακό τμήμα στην ‘Art therapy’. Η επαφή μου τότε με την ιστορία της τέχνης και τον κόσμο των συμβόλων, ήταν η αρχή της μετέπειτα πορείας μου, με αποτέλεσμα την έμπνευση και τη γέννηση της πρωτοποριακής μεθόδου με το όνομα ‘Σφαιρική Αντίληψη’».

Η μέθοδος της «Σφαιρικής αντίληψης» θα μπορούσε να περιγραφεί με έναν ορισμό;

«Θα τολμήσω να πω πως η μέθοδός μας είναι ‘το μυστικό κλειδί της χαμένης αρμονίας’». «Ο θόρυβος είναι ο βασικός εχθρός της σκέψης, συμφωνείτε; Με τη χρήση του πρώτου εργαλείου της μεθόδου της ‘Σφαιρικής αντίληψης’, πετυχαίνουμε το εξής, η σκέψη να ταξινομείται και ο θόρυβος του μυαλού να μειώνεται! Το εργαλείο αυτό ονομάζεται 8D (8 διαστάσεις).

Ουσιαστικά με τη βοήθεια του 8D μαθαίνουμε πως να βάζουμε την προσοχή μας στα σωστά σημεία του εαυτού μας, διανύοντας το εσωτερικό μας μονοπάτι, με ασφάλεια και ικανοποίηση ταυτόχρονα. Οποιος είναι αποφασισμένος να βρει απαντήσεις σε προσωπικά διλλήματα, να ξεπεράσει φόβους που τον εμποδίζουν, να φτάσει τα όνειρα του, να συμφιλιωθεί με σημεία δύναμης ή αδυναμίας εντός του, ή να εμπνευστεί νέους δρόμους εξέλιξης, δεν έχει πάρα να επιλέξει να αποφασίσει να εκπαιδευτεί στη «Σφαιρική αντίληψη»!

Για να αποκτήσει ένας άνθρωπος ισορροπημένη σκέψη και ευτυχία ποια είναι αυτή η διάσταση ή οι διαστάσεις που φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα και γιατί;

«Το εργαλείο 8D αναφέρεται σε 8 διαστάσεις, δηλαδή 8 μέρη της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Εμείς έχουμε θεσπίσει ένα διαφορετικό, πρωτοποριακό και μοναδικό μονοπάτι ‘παγκοσμίως’, με 8 σταθμούς, το οποίο χρειάζεται να... περπατήσει κάποιος προκειμένου να καταλάβει ποιος είναι, τι θέλει από τη ζωή του, γιατί πέφτει στα ίδια λάθη και που χρειάζεται να εστιαστεί προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του.

Σε κάθε σταθμό, (κάθε διάσταση δηλαδή) μαθαίνεις διαφορετικά πράγματα για σένα και διορθώνεις πιθανά σφάλματα του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείς το μέλλον που επιθυμείς. Με τη βοήθεια της έσω διάστασης λοιπόν, μπορεί όποιος πραγματικά θέλει να αποκτήσει συναισθηματική ισορροπία άρα και ισορροπημένη σκέψη. Με την βοήθεια της άνω διάστασης μπορεί να εντοπίσει σημεία δύναμης και έμπνευσης εντός του, που θα τον οδηγήσουν πιο κοντά στην προσωπική του ευτυχία!».

Το 3ο εργαλείο της μεθόδου σας είναι οι νοητικές ασκήσεις, που απ’ ότι λέτε είναι πρωτοποριακές και μοναδικές παγκοσμίως. Που το βασίζετε αυτό; Επίσης μπορεί κάθε άνθρωπος να κάνει αυτές τις ασκήσεις και τι όφελος θα έχει;

«Συνήθως οι περισσότεροι, επιλέγουν το μονοπάτι της ζωής να το περπατήσουν μόνο με τον συνειδητό νου και να κάνουν διαπιστώσεις διανοητικές. Σίγουρα όμως κάποιοι γνωρίζουν, σήμερα που μιλάμε, τον συναισθηματικό νου και έχουν εμβαθύνει σ’ αυτόν με τη βοήθεια ψυχοθεραπευτικών τεχνικών.

Σήμερα με την μέθοδο της ‘Σφαιρικής αντίληψης’ και συγκεκριμένα με το 3ο εργαλείο της μεθόδου, μπορούμε να οδηγήσουμε τον άνθρωπο ν’ αποκτήσει πρόσβαση σε διαφορετική πληροφορία, μέσω βιωματικής εμπειρίας, χρησιμοποιώντας τον πνευματικό - ασυνείδητο νου! Αυτό το έχουμε πετύχει και το εφαρμόζουμε σε χιλιάδες ανθρώπους μέσω των νοητικών ασκήσεων ‘εμπνευσμένης γεωμετρίας’. Δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει τους νόμους της γεωμετρίας, απλά χρειάζεται να μπορεί... να φανταστεί τα γεωμετρικά σχήματα! Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση είχε δηλώσει άλλωστε ο Αϊνστάιν κι εμείς συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα».

Μιλάτε στον πληθυντικό, σε ποιους αναφέρεστε;

«Η μέθοδος της σφαιρικής αντίληψης είναι μια σύνθεση πολλών πεδίων μελέτη και έρευνα. Πιο συγκεκριμένα είναι της ψυχιατρικής, της ψυχοθεραπείας, της ιστορίας της τέχνης, της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, της συγκριτικής θρησκειολογίας, της ιερής γεωμετρίας, με αποκορύφωμα την αποκωδικοποίηση των παγκοσμίων αρχετυπικών συμβολών.

Σχεδόν είκοσι χρόνια τώρα ερευνούμε, μελετάμε, ταξιδεύουμε, εμπνεόμαστε και δημιουργούμε μαζί με τον σύζυγό μου Ιωάννη Καρλαούζο. Είναι ερευνητής ψυχολόγος και έχει εμβαθύνει στην ερεύνα και τη μελέτη των ανθρωπίνων συμπεριφορών και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το ρητό που τον εκφράζει είναι ‘Ας βουτήξουμε στα βάθη του είναι μας, για να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε το ύψος του!’».

Από όλο αυτό το ταξίδι γνώσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μέθοδο της «Σφαιρικής αντίληψης» ποιες ήταν οι πιο συγκινητικές στιγμές που βιώσατε;

«Σε μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη έρευνα επιβάλλονται τα ταξίδια. Ακόμα περισσότερο αν επιδιώκεις ασφαλή και αντικειμενικά συμπεράσματα, χρειάζεται να ταξιδέψεις και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μέχρι σήμερα έχουμε επισκεφτεί 29 χώρες και έχουμε ζήσει ανεπανάληπτες στιγμές. Τις πιο συγκινητικές στιγμές μας όμως τις ζήσαμε στην Σμύρνη και στην Αίγυπτο. Η καταγωγή της γιαγιάς μου, από τη μεριά της μητέρας μου ήταν από την Σμύρνη.

Η γιαγιά Κατίνα έφυγε με τους γονείς της, μικρό κορίτσι, την περίοδο της καταστροφής και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Κανείς από την οικογένεια αυτή, δεν ήθελε να πάει ποτέ ξανά στην Σμύρνη κι ας έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια. Σ’ ένα ταξίδι μας στην Τουρκία, αποφασίσαμε με τον Ιωάννη να συμπεριλάβουμε εκτός των άλλων και την Σμύρνη στη μελέτη μας. Την μετακίνησή μας ανέλαβε ένα παλικάρι, νιόπαντρο -απ’ ότι μάθαμε αργότερα.

Αφού συστηθήκαμε, ήρθε η κουβέντα στη γιαγιά μου. Μια σύμπτωση απ’ αυτές που αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνουν στη ζωή σου, άρχισε να εξελίσσεται μέσα στο ταξί. Ο παππούς του νέου μας φίλου, έμενε στη Θεσσαλονίκη από όπου τον έδιωξαν με την ανταλλαγή πληθυσμού. Πριν πεθάνει όμως, τον είχε βάλει να υποσχεθεί ότι θα πάει γαμήλιο ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, αλλά ο ίδιος ένιωθε άβολα να έρθει στην Ελλάδα! Εντυπωσιάστηκα με τον αυθορμητισμό του και την αλήθεια του. Σκέφτηκα, ‘Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη’! Για να μην τα πολυλογώ, προθυμοποιήθηκε να μας πάει να βρούμε το σημείο που ήταν το σπίτι της γιαγιάς.

Οταν φτάσαμε στο σημείο που μας είχαν υποδείξει τώρα πια υπήρχε ένα… mini market. Ενιωσα πολύ περίεργα τότε. Θυμό, φόβο, πικρία ενώ ταυτόχρονα οι εικόνες από τις περιγραφές των παιδικών μου χρόνων προσπάθησαν να φέρουν έστω για μια στιγμή τη γιαγιά μαζί μου, εκεί στο σπίτι της. Ζητήσαμε να μας αφήσει να πιούμε ελληνικό/τούρκικο καφέ βλέποντας πίσω μας την Σμύρνη. Οσο πίναμε τον καφέ μας σκεφτόμουν τους στίχους του τραγουδιού... ‘θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο, αλλάζουνε εντός μου, τα σύνορα του κόσμου!’ Σ’ αυτό το ταξίδι δεν μελέτησα απλά, βίωσα την αγάπη για την πατρίδα!

Η δεύτερη συγκινητική μας στιγμή ήταν σ’ ένα ταξίδι στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο πρωτοχριστιανικό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, βαθιά μέσα στην έρημο. Οταν φτάσαμε εκεί έπρεπε να βρούμε κάποιον να κάνουμε τις απαραίτητες συνεννοήσεις. Τότε ξαφνικά από το βάθος της αίθουσας άκουσα την φωνή ενός παππούλη μοναχού να με φωνάζει... Μαρία!

Στην αρχή νόμισα ότι μιλάει σε κάποια άλλη, αλλά όταν ήρθε κοντά μου και με ρώτησε αν με λένε Μαρία και μάλιστα με σπαστά Ελληνικά τα ‘χασα. ‘Σε περίμενα’ μου είπε! Μας έπιασε -κι εμένα και τον Ιωάννη- από το χέρι και μας οδήγησε σε μια προσωπική ξενάγηση χωρίς προηγούμενο! Είδαμε αγιογραφίες μοναδικής αξίας, πως ζουν και πως προσεύχονται οι μοναχοί εκεί και στο τέλος μας κατέβασε σε μια ‘κρυφή’ αίθουσα, για να μιλήσουμε ήσυχα και να προσευχηθούμε. Θέλω να σταθώ σε ένα σημείο. Ο παππούλης με ρώτησε, ‘Μαρία είσαι ψυχίατρος μου είπες, σωστά;’. ‘Μάλιστα’ του απάντησα. ‘Και πως θεραπεύετε αυτή την εποχή εσείς οι γιατροί τον ψυχικά άρρωστο άνθρωπο’; ‘Παπούλη’, του απάντησα, ‘αν είναι πολύ βαριά και χρειάζεται του δίνουμε φάρμακα.

Ομως η ψυχή που πάσχει, δεν θεραπεύεται μόνο με φάρμακα κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται και πνευματική καθοδήγηση’. Σιώπησε για λίγα λεπτά και μας ζήτησε να προσευχηθούμε όλοι μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του. ‘Να στείλετε την ευχή μου στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους, να τους βοηθάτε με κατανόηση και να θυμάστε όσα είπαμε σήμερα εδώ’. Οταν ήρθε η ώρα να φύγουμε ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλο του. ‘Μην μας ξεχάσετε μας είπε, να μας θυμάστε κι αν μπορείτε να μας στέλνετε λίγο λάδι’. Σ’ αυτό το ταξίδι ένιωσα το μεγαλείο της πίστης, της απλής, της αληθινής!».

Η πορεία σας τα τελευταία χρόνια έχει και το συγγραφικό ταξίδι με βιβλία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Ποιο ήταν αυτό που αγκάλιασε περισσότερο ο κόσμος;

«Ολα τα βιβλία μου, αγκαλιάζονται με έναν μοναδικό τρόπο από τον κόσμο. Πραγματικά και αυτό με συγκινεί κάθε φορά. Το τελευταίο όμως, με τίτλο, ‘Δεν φταις. Δεν ήξερες’, έχει τεράστια επιτυχία. Δημιούργησα αυτό το βιβλίο, για να μπορέσει ο αναγνώστης, με απλά παραδείγματα, να ανακαλύψει τη χρησιμότητα των 8 διαστάσεων, τόσο στην καθημερινή ζωή του, όσο και στην επαγγελματική.

Μάλιστα λόγω της συχνής επαφής μου με Ελληνες του εξωτερικού, αποφάσισα να εκδώσω σύντομα ένα βιβλίο, που θα μιλάει για τα προβλήματα που έχουν τόσο αυτοί που θέλουν να φύγουν εκτός Ελλάδας, όσο κι αυτοί που ήδη έχουν φύγει και προσπαθούν να δημιουργήσουν τη νέα τους ζωή. Φυσικά δεν ξεχνώ να μιλήσω και για τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα δημιουργώντας μικρούς ή μεγάλους πυρήνες ελληνισμού, όπου κι αν βρέθηκαν. Το θέμα αυτό με αγγίζει ιδιαίτερα αφού έχουμε στην οικογένειά μου συγγενείς που έφυγαν, αλλά δεν ξέχασαν, ούτε ξεχάστηκαν, γιατί είναι συνέχεια στις κουβέντες μας και στην καρδιά μας».

Πώς μπορεί να βοηθήσει τα άτομα της Ομογένειας αυτό το βιβλίο;

«Πιστεύω πως τους Ελληνες που ζουν χρόνια στο εξωτερικό, όσο και αυτούς που έχουν λίγα χρόνια που λείπουν, αλλά ακόμα και αυτούς που σκέφτονται να φύγουν για τους δικούς τους λόγους από τη χώρα, μπορώ να τους βοηθήσω, προτείνοντάς τους με μέθοδο και σύστημα τον τρόπο να ενδυναμώνουν τις αποφάσεις τους κατανοώντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες τους. Με απλά βήματα και παραδείγματα, μπορεί κάποιος να εμπνευστεί κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει ένα δίλλημα, ένα εμπόδιο ή ένα φόβο που τον κρατάει μακριά από την προσωπική του ευτυχία».

Εχετε επισκεφτεί την Αμερική κάποια στιγμή της ζωής σας;

«Ναι έχω επισκεφτεί την Αμερική 3 φορές τόσο στη διάρκεια των ερευνητικών και επαγγελματικών μου υποχρεώσεων, όσο και για διακοπές παράλληλα. Με συναρπάζει και με εμπνέει να συναναστρέφομαι με Ελληνες που έφυγαν από την πατρίδα πληρώνοντας το δικό τους προσωπικό τίμημα, για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να πρωτοπορήσουν βάσει της ‘έξω διάστασης’ θα έλεγα και στη γλώσσα της μεθόδου μας. Μάλιστα επειδή έχω κι εγώ αυτή την διάσταση, την προτιμώ, θα ήθελα να εκφράσω και τον προσωπικό μου θαυμασμό στους ανθρώπους που τολμούν να ξεβολεύονται για να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο, νικώντας τους φόβους και τις ανασφάλειες που πιθανόν να έχουν!».

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ουσιαστική συνέντευξή μας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου για την φιλοξενία. Είναι πολύ συγκινητικό και τιμητικό για μένα η ‘Σφαιρική αντίληψη’ να ταξιδέψει στην Αμερική μέσα από τις σελίδες ενός αγγελιοφόρου σαν τον Εθνικό Κήρυκα! Κλείνοντας θέλω να πω, δυο λέξεις: Καλή αντάμωση!!».

Dr. Maria Leventi www.sferiki.gr Facebook: Μαρία Λεβέντη - Dr.Maria Leventi Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 210 5561961 Email: my.sferiki@gmail.com Βούλα Αττικής