GR US

Εξερευνώντας πλανήτες τα τελευταία 50 χρόνια με τον Δρα Στ. Κριμιζή

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Εναν από τους σημαντικότερους ομογενείς επιστήμονες, από τους πλέον διακεκριμένους της NASA και παράλληλα έναν μεγάλο Ελληνα θέλησε να τιμήσει η Ενωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων εξερεύνησης όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Ο λόγος και η οφειλόμενη τιμή στον Δρα Σταμάτη Κριμιζή, τον Χιώτη που συνεχίζει να δοξάζει το ελληνικό όνομα, αφού από αυτόν πέρασε όλη η εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Ο μεταπτυχιακός του δρόμος τον έβγαλε στον πατέρα της επιστήμης του Διαστήματος, τον Τζέιμς Βαν Αλεν. Εκτοτε ο Δρ. Κριμιζής βάλθηκε να εξερευνήσει όλους τους δικούς μας πλανήτες και το κατάφερε συμπληρώνοντας φέτος 50 χρόνια εξερευνήσεων. Eτσι η ομιλία του είχε θέμα: «Εξερευνώντας όλους τους πλανήτες τα τελευταία 50 χρόνια - Μια προσωπική Οδύσσεια».

KRIMIZIS1

Δεύτερος από αριστερά ο πατέρας της επιστήμης του Διαστήματος Βαν Αλεν και πίσω του, ο πιο ψηλός, είναι ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής. Μιλώντας στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, με θέα την Ακρόπολη, ο Δρ. Κριμιζής έδειξε ότι δεν είναι όμως μόνο ένας μεγάλος αστροφυσικός. Είναι και ένας ομιλητής με πολύ χιούμορ και με τρομερή ευκολία να εξηγεί αυτά που συνήθως εμείς οι γήινοι δεν κατανοούμε εύκολα. Σε ό,τι αφορά στην τιμή, και επειδή για να γράψει κάποιος το βιογραφικό του και ειδικά τα βραβεία και τους επαίνους και το πολύτιμο έργο του θα ήθελε σελίδες ολόκληρες, αρκεί να πούμε ότι ήταν μία σεμνή τελετή, του δόθηκε μία τιμητική πλακέτα, την οποία ο ίδιος ο κ. Κριμιζής αποδέχθηκε με την ίδια συγκίνηση με την οποία προ ημερών τιμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

krimizis monostili Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του, είναι μία σπάνια ευκαιρία που μπορεί να έχει κάποιος και να κρέμεται από το στόμα του ομιλητή, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται εξειδικευμένα θέματα. Εν ολίγοις, ήταν στις 29 Ιουλίου 1958, όταν ο τότε πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέγραφε την ίδρυση της Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστημικής Υπηρεσίας, της γνωστής σε όλους NASA. Εντεκα μόλις χρόνια αργότερα η θρυλική αυτή διαστημική υπηρεσία θα κατάφερνε να στείλει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης. Ηταν η εποχή του Διαστήματος, άλλωστε, λόγω του ανταγωνισμού ΗΠΑ και Σοβιετικής Ενωσης. Στη διάρκεια των τελευταίων 50 ετών η NASA εκτόξευσε μεγάλο αριθμό ρομποτικών διαστημοσυσκευών για τη διεύρυνση των γνώσεών μας για τους πλανήτες και τους δορυφόρους του. Ξεκινώντας και πάλι από το πλησιέστερο σε μας ουράνιο σώμα, στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 η NASA πραγματοποίησε τις πρώτες εξερευνητικές αποστολές προς το φυσικό μας δορυφόρο με τις αποστολές Ranger, Lunar Orbiter και Surveyor, βασικός στόχος των οποίων ήταν να προλειάνουν το έδαφος για τις επανδρωμένες αποστολές που θα ακολουθούσαν. Παράλληλα, με τη σειρά των διαστημοσυσκευών Mariner και τις αποστολές Pioneer-Venus και Magellan, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της NASA άρχισαν σιγά-σιγά να «κοιτούν» πιο μακριά, προς την Αφροδίτη. Ακόμη πιο μακριά, ο πλανήτης Αρης, ο θρυλικός κόκκινος πλανήτης, περίμενε κι αυτός με τη σειρά του την πρώτη διαστημοσυσκευή που θα τον επισκεπτόταν και που ανήκε στον Δρ. Κριμιζή. Η αρχή έγινε το 1964 με τη διαστημοσυσκευή Mariner 4. Περίπου 12 χρόνια αργότερα οι διαστημοσυσκευές Viking 1 και 2 κατάφεραν να προσεδαφιστούν στην επιφάνειά του, επίτευγμα που επαναλήφθηκε το 1997, όταν η διαστημοσυσκευή Pathfinder και το ρομποτικό αυτοκινούμενο όχημα Sojourner μας έστειλαν από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη εντυπωσιακές φωτογραφίες.

krimizis

Από αριστερά η κα Μαρία Κριμιζή, η αντιπρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων Θεοδώρα Τσιμπούκη, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής και ο Δρ. Ευάγγελος Σόρογκας, πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων.

Παράλληλα, τα δύο τροχιακά παρατηρητήρια Mars Global Surveyor και Mars Odyssey με τα δεδομένα που συνέλεξαν αποκάλυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη νερού κατά το παρελθόν στην επιφάνειά του. Η εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη συνεχίστηκε με τα ρομποτικά οχήματα Spirit και Opportunity, τα οποία ακόμα και σήμερα διατρέχουν την επιφάνειά του, συμβάλλοντας στην προετοιμασία για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή.  Επόμενο ορόσημο στην εξερεύνηση του Ηλιακού μας Συστήματος αποτελεί αναμφίβολα η αποστολή διαστημοσυσκευών για τη μελέτη των γιγάντιων αέριων πλανητών (Δία, Κρόνου, Ουρανού και Ποσειδώνα), που ξεκίνησε στα μέσα περίπου της δεκαετίας του ‘70 με τις διαστημοσυσκευές Pioneer 10 και 11. Τη σκυτάλη έλαβαν στη συνέχεια οι θρυλικές διαστημοσυσκευές Voyager 1 και 2, οι οποίες σήμερα, περίπου 30 χρόνια αργότερα, βρίσκονται στις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος, οδεύοντας ολοταχώς προς το κενό του μεσοαστρικού διαστήματος. Η αποστολή  Galileo (1995-2003), που ακολούθησε, επικεντρώθηκε στη μελέτη του Δία, ενώ από το 2004 και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, (ESA) η διπλή διαστημοσυσκευή Cassini/Huygens πολλαπλασίασε τις γνώσεις μας για τον Κρόνο και το δορυφόρο του Τιτάνα. Σε όλα αυτά επικεφαλής στα εργαστήρια είναι ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής. Δικαίως του απονεμήθηκε μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις στον χώρο της Αεροδιαστημικής. Συγκεκριμένα, του απονεμήθηκε το βραβείο Lifetime Achievement του «Smithsonian Air and Space Museum», ενώ το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ενωση ονόμασε με το όνομά του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH). Δεκάδες διακρίσεις και βραβεία. Κι όμως προχθές καθόταν και μας μιλούσε σαν ένας απλός καθηγητής που απευθύνεται στους φοιτητές του. Αποδεικνύοντας πόσο σημαντικός είναι τελικά ο Απόδημος Ελληνισμός με όλους αυτούς τους εκπροσώπους του.