GR US

Mεγάλη δωρεά ομογενούς στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Εθνικός Κήρυξ Archive

Τρισάγιο στη μνήμη του Φίλιππου Ντρίτσου.

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό δώρισε η κ.Αρετή Ντρίτσου, προερχόμενη από τη Νότια Αμερική, στο Νοσοκομείο Φιλιατών στη μνήμη του συζύγου της που καταγόταν από το Παλαιοχώρι Φιλιατών στη Θεσπρωτία. Ο εξοπλισμός έγινε στα ιατρεία του Νοσοκομείου (Ουρολογικό, Ορθοπεδικό, Ακτινολογικό, Γαστρεντερολογικό), με αποτέλεσμα να έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είχε επικοινωνία με την κ. Ντρίτσου για να μάθει όλες αυτές τις λεπτομέρειες που ξεχωρίζουν στη ζωή ενός Ελληνα που παίρνει το δρόμο της ξενητειάς.

filiates hospital

Ο σύζυγος της Φίλιππος που πέθανε σε ηλικία 85 χρόνων είχε γεννηθεί στο Παλαιοχώρι. Με την Αρετή, που είχε γεννηθεί στη Βόρεια Ηπειρο αλλά μωράκι πήγε στην Ελλάδα, γνωρίστηκε στα Ιωάννινα. Πολύ νέοι και οι δύο τότε. Ο Φίλιππος μόλις είχε τελειώσει το σχολείο και δούλευε. Σκληρή ζωή τότε, έφυγαν αρχές της δεκαετίας του 60 με πλοίο για τη Νότια Αμερική. Το ταξίδι τους διήρκησε 20 ημέρες. Εγκατάστηκαν πρώτα στην πρωτεύουσα αλλά δεν τους άρεσε και μετακόμισαν στη δευτερη σε μέγεθος πόλη. Ηταν εποχές που η αναταρραχή είχε ήδη εδραιωθεί σε χώρα της Νότιας Αμερικής.

Αυτά που περνάει τώρα η Ελλάδα τα περνάμε δεκαετίες τώρα και πολύ χειρότερα επειδή η εγκληματικότητα είναι πολύ μεγάλη, μας είπε κ. Αρετή, με την παράκληση να μην πούμε από ποια χώρα και πόλη προέρχεται. Γιατί όπως έχει δύο χρήματα στην άκρη κινδυνεύει. Αλήθεια ή όχι, σεβόμαστε την επιθυμία της.

Πάντως όπως μας είπε στη νέα τους πατρίδα άνοιξαν κατάστημα χοντρικής πώλησης σοκολάτας.

«Ξέρατε;» ρωτάμε.

«Οχι» μας λέει, «αλλά μάθαμε».

Η επιχείρησή τους έπιασε. Ευνοήθηκαν, έζησαν όλες τις καταστάσεις στη νέα τους πατρίδα, ξεσηκωμούς, χούντα, δημοκρατία, οικονομικές κρίσεις, αλλά το ζεύγος Ντρίτσου άντεξε. Ερχόντουσαν Ελλάδα αλλά έκαναν και ταξίδια στη Νέα Υόρκη.

filiates1

Ο Φίλιππος είχε άλλωστε αναμειχθεί με τα ομογενειακά. Στην πόλη όπου καταστάλαξαν, ο συγχωρεμένος αναμείχθηκε με τα ομογενειακά, έγινε πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και κατόπιν όλης της χώρας, ενώ ταξίδευε και στις γειτονικές χώρες να μιλήσει σε άλλους ομογενειακούς συλλόγους.

Ετσι σε ένα από τα ταξίδια τους γνώρισαν στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία τον κ. Νίκο Γκαζογιάννη αλλά και τον Σπύρο Δερδεμέζης, από το Φορτ Λι, θείο του προέδρου του Νοσοκομείου Φιλιατών όπου έγινε τώρα η δωρεά.

Η κα Αρετή που έχει οξύτατη μνήμη παρά την προχωρημένη της ηλικία, ερωτηθείσα για την τοπική κοινότητα της Ομογένειας μας ανέφερε τα ίδια προβλήματα που παρατηρούνται παντού. Οπως ότι οι μεγάλοι φεύγουν από τη ζωή και ο νέες γενιές μεγαλώνουν χωρίς να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα όπως οι πρώτοι μετανάστες. Ειδικά στη Νότια Αμερική η κατάσταση με τις μικρές κοινότητες είναι ακόμη πιο έντονη καθώς οι νέοι αναμειγνύονται και λόγω ιδιοσυγκρασίας πιο εύκολα με τους ντόπιους.

Θυμάται μάλιστα ότι τα καλά χρόνια της Ελλάδας και τα δύσκολα που περνούσε η δεύτερη πατρίδα τους, ο σύζυγός της με τη βοήθεια της πρεσβείας έστελνε μετανάστες ομογενείς στην Ελλάδα.

Η δωρεά

Για τη δωρεά στο Νοσοκομείο, η κ. Αρετή Ντρίτσου τιμήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Φιλιατών και από τη Δημοτική Αρχή Φιλιατών, παρουσία των βουλευτών Μάριου Κάτση και Βασίλη Γιόγιακα. Οι εκδηλώσεις έγιναν τόσο στο χώρο του Νοσοκομείου Φιλιατών, με οικοδεσπότη τον διοικητή Σπύρος Δερδεμέζη, όσο και στο Δημαρχείο της κωμόπολης, παρουσία του δημάρχου Σπύρου Παππά.

Οπως μάλιστα μας δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Σπύρος Δερδεμέζης, η κ. Ντρίτσου δήλωσε συγκινημένη για τις τιμητικές διακρίσεις και επεσήμανε ότι οι δωρεές της προέρχονται από την καρδιά της. Επίσης, προσέφερε και   ένα χρηματικό ποσό, προς ενίσχυση του δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, Χρ. Γκίζας, επαίνεσε την φιλανθρωπική της διάθεση. Στη διάρκεια της παραμονής της στις Φιλιάτες τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη του συζύγου της, που κατάγονταν από το Παλαιοχώρι Φιλιατών.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Τσισάγιο στη μνήμη του Φίλιππου Ντρίτσου.

Υπερσύγχρονος εξοπλισμός

Από τη συγκεκριμένη δωρεά το επαρχιακό Νοσοκομείο απέκτησε εκτός των άλλων:

- Σύστημα διουρηθρικής αφαίρεσης (εξάχνωσης) προστάτου αδένος με χρήση υποαλατούχου διαλύματος (σύστημα TURis), συνοδευόμενο από πλήρες διπολικό ρεζεκτοσκόπιο. Το εν λόγω μηχάνημα είναι το μοναδικό στην Βορειοδυτική Ελλάδα, το οποίο εξασφαλίζει αναίμακτη χειρουργική επέμβαση, λιγότερες ημέρες νοσηλείας για τον ασθενή, καθώς λιγότερο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

- Ενδοσκοπική κάψουλα διερεύνησης παθήσεων λεπτού εντέρου με σύστημα καταγραφής δεδομένων. Η εξέταση αυτή συμβάλλει στη διάγνωση και αντιμετώπιση αδιευκρίνιστων αναιμιών, διαρροϊκών παθήσεων και του χρόνιου κοιλιακού άλγους.

- Σύστημα ψηφιακής υπολογιστικής ακτινογραφίας CR πολλαπλής σάρωσης. Το σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα ψηφιοποίησης των ακτινογραφιών και μαστογραφιών με δυνατότητα επεξεργασίας των εικόνων σε υπολογιστή.

- Hλεκτρικό ορθοπεδικό πριόνι, συνοδευόμενο από τον φορτιστή μπαταρίας του. Το πριόνι αυτό θα βελτιώσει κατά πολύ το έργο των ορθοπεδικών κατά την εκτέλεση των χειρουργείων.

\