GR US

ΝΥΤ: Στοιχεία ΗΠΑ ότι ο Σαββίδης εργαζόταν για Ρωσία κατά της συμφωνίας με ΠΓΔΜ

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την εμπλοκή του επιχειρηματία, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και καναλάρχη, Ιβάν Σαββίδη, σε προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών για λογαριασμό της Ρωσίας, φέρονται να αποδεικνύουν τηλεφωνικές συνομιλίες και ηλεκτρονική αλληλογραφία που υπέκλεψαν τον περασμένο Ιούνιο αμερικανικές υπηρεσίες, επεσήμανε η «New York Times» σε εκτενές της άρθρο, το οποίο έγραψαν, οι Helene Cooper και Eric Schmitt, με τη συμβολή του Julian Barnes.

Τα στοιχεία αυτά τα παρέδωσαν, σύμφωνα με τη ΝΥΤ, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αρκέστηκαν να δηλώσουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των ‘NYT’».

Συνοπτικά, το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μετά την ανάλυση των υποκλοπών αυτών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Σαββίδης πλήρωνε τους διαδηλωτές που αντιτίθεντο στη Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ και ότι αμερικανικές υπηρεσίες συνέλλεξαν οικονομικά στοιχεία που αποδείκνυαν τις καταβολές χρημάτων από τον Σαββίδη σε πολίτες και οπαδούς ομάδων ποδοσφαίρου για να πρωτοστατήσουν σε επεισόδια κατά του δημοψηφίσματος στα Σκόπια.

Το άρθρο της ΝΥΤ

«Για χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης, ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», είναι η χαρακτηριστική εισαγωγή στο ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύται στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικές εφημερίδας, καθώς και στην έντυπη, της 10ης Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την πρώτη σελίδα, με τίτλο «Work of U.S. Spies Uncovers Russian Link in Balkans Vote» (Η εργασία Αμερικανών κατασκόπων αποκαλύπτουν ρωσικό σύνδεσμο στην ψηφοφορία στα Βαλκάνια).

Ο Ελληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Φαίνεται να έχει ανάμειξη σε κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική πόλη λιμάνι όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον κόσμο των ελληνικών και ρωσικών ολιγαρχών.

Ολα αυτά τον έκαναν πρόσωπο μεγάλου ενδιαφέροντος για αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Η ΝΥΤ ανέφερε πως σε σχέση με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, που θα ανοίξει τον δρόμο για την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Μόσχα, που θεωρεί την επεκτεινόμενη Συμμαχία ως απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία.

Σε αντίποινα, οι Αμερικανικοί αξιωματούχοι προέβησαν σε μία ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Παρέδωσαν μία από τις επικοινωνίες που «συνέλαβαν» στον αριστερό Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση «απάντησε» με μία σπάνια κίνηση ρήγματος με την Μόσχα και απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα, απαγορεύοντας την είσοδο σε άλλους δύο.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες παραμένουν ενθουσιασμένοι.  Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στην ΠΓΔΜ, σχετικά με τη συμφωνία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα -το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει... εάν η χώρα εντάσσεται στο ΝΑΤΟ- Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του κ. Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μία σπάνια νίκη σε μία προσπάθεια ενάντια στις εκστρατείες ρωσικής παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

«Ανταποδίδουμε κι εμείς και δείχνουμε ότι μπορούμε να παίξουμε σκληρά,» δήλωσε ο Christopher R. Hill, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ. «Μπορούμε να πούμε μυστικά, κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε».

Οι μυστικοί ελιγμοί συνέβησαν ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι, δείχνοντας δημόσια καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και περιφρονόντας τη Συμμαχία. Ενα ακόμη παράδειγμα ότι Προεδρία και κατεστημένο καριέρας της Εθνικής Ασφάλειας μοιάζουν να εργάζονται με αντικρουόμενους σκοπούς.

Αλλά η ιστορία με την ΠΓΔΜ ξεκινά πολύ πριν από αυτό.

Αντιμετώπιση παρεμβάσεων

Οταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Εθνικής Ασφάλειας είδαν για πρώτη φορά σημάδια το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, σχημάτισαν αυτό που τώρα ονομάζεται «Russia Influence Group» σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές προσπάθειες, κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό περιλάμβανε την αναζήτηση εκλογών στην Ευρώπη όπου η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει.

Αργότερα την άνοιξη αυτή, είδαν ότι η ΠΓΔΜ ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία», για να τερματίσει μια διαμάχη τριών δεκαετιών με την Ελλάδα, κατά την οποία η ΠΓΔΜ είχε εδαφικές φιλοδοξίες σε μια ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα.

Μόλις η χώρα γίνει Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μια τυπική ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ονόματος είχε οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη. Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε έντονη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδια να προσκαλέσει την ΠΓΔΜ στη συμμαχία.

«Σίγουρα, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο Vladimir A. Chizhov, πρέσβης της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά», πρόσθεσε, «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες».

Η απειλή του κ. Chizhov πυροδότησε μια σειρά διπλωματικών κινήσεων πίσω στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρέσβη Geoffrey R. Pyatt στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν στην ίδια διάσκεψη, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να επηρεάσει το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, η CIA και η ευρωπαϊκή διοίκηση του Πενταγώνου, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, είχαν ήδη αναλάβει την υπόθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι τότε, η αντίθεση στο δημοψήφισμα είχε ήδη ισχυρή παρουσία στις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρχαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος και αναρτήσεις του Facebook που παρότρυναν τους Σκοπιανούς να απέχουν από την ψηφοφορία. Κλασική παραπληροφόρηση, είπαν Σκοπιανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, με «σκηνοθεσία» ομάδων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία.

Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Στο «παιχνίδι» ο Ιβάν Σαββίδης

Ο κ. Σαββίδης, υπήρξε εδώ και χρόνια στο ραντάρ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του κ. Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία (United Russia), όταν βρισκόταν στη Δούμα, την Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου, και διέθετε μια περιουσία, που δημιούργησε μέσω μία ρωσικής εταιρείας καπνού, σε μια σειρά επιχειρήσεων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Ως ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα φέτος εναντίον μιας ομάδας της Αθήνας, κρατώντας όπλο και περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες μπήκε στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες της ομάδας της Αθήνας έφυγαν από το γήπεδο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους και ο αγώνας διακόπηκε.

Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι καθόριζαν από υποκλοπές επικοινωνιών (e-mail, μηνύματα, κλήσεις και συνδυασμό αυτών) ότι πλήρωνε τους διαδηλωτές.

Ενας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έδειχναν ότι πίσω από τις εξαγορές πολιτών και οπαδών, ενάντια στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, βρισκόταν ο κ. Σαββίδης.

Σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού έρευνας OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της εκστρατείας για την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.

Το OCCRP, ανέφερε ότι σε αυτούς που πήραν χρήματα, συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί της ΠΓΔΜ, νεοσύστατες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν της ομάδας Vardar, που διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.

Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικό», τόνισε σε ανακοινωθέν η εταιρεία του το περασμένο καλοκαίρι.

Κοινοποίηση της αναφοράς

Την γνωστοποίηση της αμερικανικής έκθεσης πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου ανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Πάιατ, ένας έμπειρος διπλωμάτης που είναι στην Αθήνα για δύο χρόνια, σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο κ. Πάιατ ήταν καλά προετοιμασμένος γι αυτό τον ρόλο, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τις δυνάμεις απόσχισης στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει κανένα κόλπο που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι χωρίς να το ξέρει ο κ. Πάιατ», δήλωσε σε συνέντευξη ο Γερουσιαστής Christopher S. Murphy, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Ο ίδιος είπε ότι είχε μιλήσει στον κ. Πάιατ για την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών.

Αλλά, το να φτάσουν οι πληροφορίες στον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν το ένα σκέλος. Το να αναλάβει αυτός δράσει, δεν ήταν κατά κανένα τρόπο εξασφαλισμένο.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να συνταχθεί με την υπόλοιπη Ευρώπη, υποστηρίζοντας τη Βρετανία στη διαμάχη με τη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ, προέρχεται από ένα πολιτικό κόμμα με μια ιστορικά θερμή σχέση με τη Μόσχα.

Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας διευκολύνθηκε από την προσπάθεια που είχε κάνει για να «σπάσει» την 30ετή διαμάχη με την ΠΓΔΜ και την οποία η Ρωσία επιχείρησε να χαλάσει.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η πρόσφατη αμερικανική διπλωματία βοήθησε. Η κυβέρνηση Ομπάμα υστήριξε την Ελλάδα σε όλη την οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν μερικές ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούσαν αρχικά. Ο Jacob J. Lew, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, είχε ξοδέψει τόσο χρόνο να ασχολείται με το ελληνικό χρέος και τα μέτρα ελάφρυνσής του, που ανώτεροι αξιωματούχοι αστειεύονταν λέγοντας ότι έχει γίνει υπάλληλος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Ομπάμα και ο κ. Λιου, ταξίδεψαν στην Αθήνα κατά την κρίση, όπως και ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που επέστρεψε στη χώρα, αφού έληξε η θητεία του.

Ακόμη, ο κ. Τραμπ δέχτηκε τον Τσίπρα στον Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2017, και οι δύο χώρες συζήτησαν την επέκταση την αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσβασης των πλοίων και των αεροσκαφών των ΗΠΑ.

«Αν δεί κανείς την γεωγραφία και τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη, τη Συρία, βλέπει πιθανές άλλες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, η γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές» μείζονος σημασίας», είπε ο στρατηγός Joseph F. Dunford Jr., Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα.

Αξιωματούχοι στο κατεστημένο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, σαφώς ήθελαν να «αφυπνίσουν» την Αθήνα, μακριά από τη σχέση της με την Μόσχα.

«'Καλλιεργούμε' την Ελλάδα σαν μία άγκυρα σταθερότητας ικανή να προσφέρει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια», είπε ο A. Wess Mitchell, υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, τον Ιούνιο.

Διπλωματικός αγώνας

Στις 11 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας διέρρηξε σχέσεις με την Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε δύο διπλωμάτες και απέκλεισε δύο άλλους Ρώσους από το να μπουν στη χώρα, με την κατηγορία της δωροδοκίας αξιωματούχων -που δεν ταυτοποιήθηκαν- και της υποκίνησης διαδηλώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρέπει να σταματήσει η συνεχής έλλειψη σεβασμού προς την Ελλάδα», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του. «Κανείς δεν μπορεί ή δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας».

Η Μόσχα αργότερα δήλωσε ότι απελαύνει Ελληνες διπλωμάτες, ως αντίποινα.

Στιγμές αφού η Αθήνα ανακοίνωσε ότι απελαύνει τους Ρώσους, ο κ. Πάιατ, θριαμβολογικά ενημέρωσε μέσω e-mail νυν και πρώην συναδέλφους του στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο.

Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, έγραψε στο Twitter μετά την ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο, επειδή προσπάθησαν να αναμειχθούν στην ελληνική πολιτική. Στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της. Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την συμπεριφορά αποσταθεροποίησης».

Ο αμερικανικός ρόλος της Αμερικής στην απέλαση που προέβη η Ελλάδα δείχνει επίσης πόσο μεγάλο χάσμα έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον κ. Τραμπ, που δημόσια αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ ενώ παράλληλα έδειξε τον βαθύ θαυμασμό του για τον κ. Πούτιν, και στο κατεστημένο της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που παραμένει ριζωμένο σε μια βαθιά πεποίθηση ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να αναμειχθεί στις εκλογές, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στους συμμάχους τους, αποτελεί γεωπολιτικό κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.

Αυτή η πεποίθησημ σπάνια, ή ποτέ, δεν έχει εκφραστεί από τον κ. Τραμπ, αλλά είναι κάτι που διατρέχει τους αξιωματούχους ασφάλειας των ΗΠΑ καθημερινά.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, δήλωσε στις 11 Σεπτεμβρίου, πριν από το δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 του μήνα: «Είναι απαράδεκτα όσα προσπαθεί να πετύχει η Ρωσία, από τη ΠΓΔΜ μέχρι τις ΗΠΑ». Αργότερα, ταξίδεψε στα Σκόπια για να δηλώσει επίσημα ότι «υποστηρίζει τον λαό της ΠΓΔΜ.»

«Το είδος των 'αταξιών' που η Ρωσία έκανε, από την ΠΓΔΜ έως τις ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις στους δημοσιογράφους στις 11 Σεπτεμβρίου, πριν το δημοψήφισμα της στις 30 του ίδιου μήνα είναι «πάντα εκτός του αποδεκτού ορίου».

Επειτα ταξίδεψε στα Σκόπια, όπως είπε, για να «κάνει μία συγκεκριμένη δήλωση ότι στέκεται με τον λαό» της χώρας.

Ερωτηθείς αν υπήρχε κάτι που οι έκαναν οι ΗΠΑ για να πολεμήσουν τις ρωσικές προσπάθειες παρέμβασης στο δημοψήφισμα, ο κ. Μάτις, απάντησε «Ναι».

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, αλλά αξιωματούχοι του Υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι ξεκίνησαν επιχειρήσεις πληροφόρησης, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις σε ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση της Ρωσίας για εκλογές και το δημοψήφισμα.

Ωστόσο, καμία από τις παρασκηνιακές προσπάθειες των ΗΠΑ δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αν η βουλή της ΠΓΔΜ δεν συμφωνήσει στην αλλαγή του ονόματος.

Αλλά ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, που έστειλε το θέμα στους νομοθέτες αυτή την εβδομάδα, είπε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές αν δεν εγκριθεί».