GR US

Ζουμπουλάκης για ΕΒΕ στο SNFestival: Θέλουμε να απευθυνθούμε σε αναγνώστες και όχι σε θεατές

The National Herald

ΑΘΗΝΑ. Μια σειρά εκδηλώσεων με θέματα που καλύπτουν από τον Διονύσιο Σολωμό, τον 'Αγγελο Σικελιανό και τον Δημήτριο Καπετανάκη μέχρι τον Λούθηρο, τη Σιμόν Βέιλ και το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) αυτή την εβδομάδα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μια συζήτηση για το δημοτικό τραγούδι (τη γλώσσα, τα μοτίβα και τις αφηγηματικές του τεχνικές), στην οποία έλαβαν μέρος ο Γρηγόρης Σηφάκης, ο Αλέξης Πολίτης και ο Παντελής Μπουκάλας) και θα συνεχιστούν έως και την ερχόμενη Κυριακή 25 Ιουνίου στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΒΕ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival.

Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πνεύμα και τη φιλοσοφία τους.

Ερ: Ποιος είναι ο σκοπός των εκδηλώσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης όπου συμμετέχουν διακεκριμένοι μελετητές και συγγραφείς;

Απ: Η Εθνική Βιβλιοθήκη διοργανώνει με δική της αποκλειστικά ευθύνη αυτές τις εκδηλώσεις, έχοντας ως στόχο να θέσει προς συζήτηση σημαντικά λογοτεχνικά και ιστορικά θέματα τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Έτσι θα δείξει την ιδιαιτερότητα και το ξεχωριστό της βάρος, όπως και την πρόθεσή της να απευθυνθεί σε αναγνώστες και όχι σε χρήστες ή θεατές. Δεν είναι από αυτή την άποψη τυχαίο το γεγονός ότι όλες εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με αναγνώσεις από ηθοποιούς ή από συγγραφείς. Θέλω να τονίσω το στοιχείο της ανάγνωσης γιατί συνδέεται με κάτι που τείνουμε να ξεχάσουμε: την τέρψη της ακρόασης. Και να πω επιπροσθέτως πως οι εκδηλώσεις δεν θα έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Φιλοδοξούν να απευθυνθούν με πολύ ζωντανό τρόπο σε ένα ευρύτερο κοινό.

Ερ: Μιλήστε μας για τη σημασία των λογοτεχνικών ζητημάτων που θα απασχολήσουν τις εκδηλώσεις.

Απ: Η συζήτηση που έγινε για το δημοτικό τραγούδι, δοκίμασε να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο μας αφορά σήμερα η παράδοσή του: πόσο μας επηρεάζει και πόσο μας εμπνέει ή τι έχει να πει για τη ζωή μας. Σήμερα (20/6) η Κατερίνα Τικτοπούλου θα μιλήσει για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» που για πολλούς είναι το σπουδαιότερο έργο του Σολωμού, συνδυάζοντας τη σάτιρα και το γκροτέσκο με τον πολιτικό και τον κοινωνικό προβληματισμό.

Αύριο, η συζήτηση θα γίνει μεταξύ του Ευριπίδη Γαραντούδη και του Γιώργου Κοροπούλη για το ποίημα του 'Αγγελου Σικελιανού «Μήτηρ Θεού», που άρχισε να δημοσιεύεται πριν από 100 χρόνια, το 1917, στο περιοδικό «Λόγος», για να ολοκληρωθεί μια διετία αργότερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως έργο της νεοελληνικής ποίησης.

Την Πέμπτη, η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ο Κώστας Ιωαννίδης και η Εμμανουέλα Κάντζια θα συζητήσουν για μια σχεδόν άγνωστη μορφή στην Ελλάδα: τον δοκιμιογράφο και ποιητή Δημήτριο Καπετανάκη. Οι εισηγητές θα εξετάσουν τον Καπετανάκη ως αναγνώστη, ως έναν εξαιρετικά ιδιοφυή και ευαίσθητο αναγνώστη, μιλώντας για τα κείμενα τα οποία διαμόρφωσαν τη σκέψη του, καθώς και για τα αναγνωστικά του κριτήρια.

Ερ: Υπάρχει, όμως, και μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με την πολιτική, την ιστορία και τη θρησκεία.

Απ: Ναι, την Παρασκευή (23/6), η Florence de Lussy θα μιλήσει για τη Σιμόν Βέιλ ως υπεύθυνη της έκδοσης του έργου της στα γαλλικά. Ο Θανάσης Γιαλκέτσης θα μιλήσει για το αντιολοκληρωτικό της πνεύμα και ο Φιλήμονας Πατσάκης για την αναρχοσυνδικαλιστική της δράση. Η Σιμόν Βέιλ ήταν η πρώτη γυναίκα που αποφοίτησε από την Ecole Normale.

Ξεκίνησε ως αναρχοσυνδιακαλίστρια και στάθηκε όλη της τη ζωή δίπλα στους φτωχούς και τους καταπιεσμένους. Εν συνεχεία στράφηκε κατά του ολοκληρωτισμού και ήρθε σε επαφή με τον χριστιανισμό μολονότι διατήρησε πάντα τις επιφυλάξεις της.Εκείνο που τη σφράγισε ήταν ο αντιναζιστικός αγώνας. Πεθαίνει το 1943 γιατί αρνείται να φάει παραπάνω από όσο έτρωγαν οι σκλαβωμένοι λαοί της Ευρώπης.

Το Σάββατο (24/6) η συζήτηση θα είναι για τη συμβολή της Μεταρρύθμισης στη διαμόρφωση του δυτικού πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε αιώνων από τη θυροκόλληση των 95 θέσεων του Λούθηρου. Ο Γιώτης Κανταρτζής και ο Γεράσιμος Μακρής θα μιλήσουν για ένα πρόσωπο, τον Λούθηρο, που παραμένει επίσης άγνωστο στην Ελλάδα όταν δεν ταυτίζεται γενικώς και αορίστως με το κακό. Ο Λούθηρος, ωστόσο, είναι εκείνος που πρώτος μίλησε για την προσωπική σχέση με τον Θεό, αναδεικνύοντας τη διάσταση του ατομικισμού.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή(25/6) με μια συζήτηση για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Η Λίζυ Τσιριμώκου, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου και ο Κώστας Καραβίδας θα μιλήσουν για τις παρεμβάσεις των λογοτεχνών και των διανοουμένων στη δημόσια σφαίρα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και για τις υποθήκες που ενέγραψε εκείνη η εποχή στο πεδίο της μεταπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Β. Χατζηβασιλείου