GR US

Bομβαρδιστικά Β-52 και αεροπλανοφόρο αναπτύσσει το Πεντάγωνο στη Μέση Ανατολή

Αssociated press

(AP Photo/Hassan Ammar, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών που πρόκειται να αναπτύξουν στη Μέση Ανατολή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα τέσσερα βομβαρδιστικά, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρησή τους, όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πιθανότατα θα πρόκειται για αεροσκάφη Β-52. Η δύναμη δεν έχει ακόμη ξεκινήσει για τη Μέση Ανατολή.

Την Κυριακή, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Τζον Μπόλτον ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει στη Μέση Ανατολή ένα αεροπλανοφόρο και μια πτέρυγα βομβαρδιστικών, ως αντίδραση στις «ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις» εκ μέρους του Ιράν αλλά και για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με «αμείλικτη δύναμη» σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Αssociated press

Βομβαρδιστικό τύπου B-52 (U.S. Air Force photo/Bobbi Zapka, file)

Κλιμάκωση εντάσεων ΗΠΑ-Ιράν

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν κλιμακώθηκαν την Δευτέρα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν και τις πολιτοφυλακές του ότι απειλούν αμερικανικά στρατεύματα και το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να παραβιάσει σύντομα μέρος της αντιπυρηνικής συμφωνίας του 2015 που είχε υπογράψει υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την «New York Times», Ευρωπαίοι διπλωμάτες που είναι σε επαφή με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τεχεράνης ανέφεραν ότι το Ιράν πιθανότατα θα επαναλάβει την έρευνα σε φυγοκεντρητές υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων και θα θέσει περιορισμούς στις πυρηνικές επιθεωρήσεις στο Ιράν.

Θα ήταν η πιο σημαντική αντίδραση του Ιράν μέχρι σήμερα, από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αυξάνει σταθερά τις κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή τρεις αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ανέφεραν τελευταίες πληροφορίες της αντικατασκοπείας, ότι το Ιράν ή οι πολιτικοφυλακές του προετοίμαζαν να επιτεθούν σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, οδηγώντας το Πεντάγωνο να στείλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ένα αεροπλανοφόρο και βομβαρδιστικά σαν μία προειδοποίηση στην Τεχεράνη.

«Αυτό που προσπαθούσαμε ήταν να κάνουμε το Ιράν να συμπεριφέρεται σαν κανονικό έθνος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία όπου βρέθηκε σε συνάντηση για την Αρκτική.

Η κλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών έρχεται λίγες ημέρες πριν την επέτειο της απόφασης Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, θα απευθυνθεί δημόσια την Τετάρτη σε αυτή την επέτειο και θα συζητήσει τα επόμενα βήματα που θα λάβει η Τεχεράνη για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι στην Ισλαμική Δημοκρατία προειδοποίησαν προηγουμένως ότι το Ιράν ενδέχεται να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου, απομακρυνόμενο ενδεχομένως από τη αντιπυρηνική συμφωνία την οποία προσπάθησε να διασώσει για μήνες.

Το ιρανικό ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ISNA» ανέφερε τη Δευτέρα την πληροφορία ενός αξιωματούχου ότι ο Ρουχανί σχεδιάζει να απευθυνθεί την Τετάρτη και ενδεχομένως να συζητήσει μέτρα αντίδρασης. Ανέφερε ακόμη ότι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους τους -με τους οποίους το Ιράν προσπαθεί να διασώσει τη συμφωνία- της προγραμματισμένης ομιλίας.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΡ»