GR US

Με έγκριση της Ελισάβετ φεύγουν από το παλάτι Χάρι και Μέγκαν

Αssociated Press

O δούκας του Σάσεξ, Χάρι και η σύζυγός του, δούκισσα, Μέγκαν Μαρκλ (Chris Jackson/pool photo via AP)

ΛΟΝΔΙΝΟ. Παρά την ενόχλησή της, η βασίλισσα Ελισάβετ αποφάσισε να δώσει την έγκρισή της να φύγουν από το παλάτι ο εγγονός της Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ, όπως έχουν αποφασίσει.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η βασίλισσα τονίζει ότι θα προτιμούσε μεν οι Χάρι και Μέγκαν να παρέμεναν στο παλάτι, αντιλαμβάνεται όμως την επιθυμία τους να ζήσουν μια πιο ανεξάρτητη ζωή.

Στην ίδια ανακοίνωση η βασίλισσα υποστηρίζει ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ σέβεται την απόφασή τους, αλλά δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον λαό της Μεγάλης Βρετανίας.

Παράλληλα, τονίζει πως έχει συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει περίοδος μετάβασης στην οποία ο Χάρι και η Μέγκαν θα περάσουν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οριστικές αποφάσεις αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Βασίλισσας Ελισάβετ:

«Σήμερα η οικογένειά μου είχε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις για το μέλλον του εγγονού μου και της οικογένειάς του. Η οικογένειά μου και εγώ σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία του Χάρι και της Μέγκαν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή ως ανεξάρτητη οικογένεια. Αν και θα προτιμούσαμε να παραμείνουν μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, σεβόμαστε και κατανοούμε την επιθυμία τους, ενώ θα παραμείνουν πολύτιμο κομμάτι της οικογένειάς μου. Ο Χάρι και ο Μέγκαν έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να εξαρτώνται από δημόσιους πόρους στη νέα τους ζωή. Εχει επομένως συμφωνηθεί ότι θα υπάρξει μια περίοδος μετάβασης στην οποία ο Χάρι και η Μέγκαν θα περάσουν χρόνο στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πολύπλοκα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η οικογένειά μου και πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Ζήτησα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τις προσεχείς ημέρες».

Φόβος στο Παλάτι από ενδεχόμενες αποκαλύψεις

Εν τω μεταξύ, φόβος υπήρχε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από ενδεχόμενες αποκαλύψεις της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι σε περίπτωση που δεν πάρουν όσα ήθελαν στις χθεσινές διαπραγματεύσεις με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Οι αξιωματούχοι του Παλατιού, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, ανησυχούν ότι το ζευγάρι θα δώσει μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην στενή φίλη του, Οπρα Γουίνφρεϊ.

Η εταιρεία που χειρίζεται την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις της Μέγκαν Μαρκλ φέρεται ήδη να βρίσκεται σε επαφή με την Οπρα Γουίνφρεϊ και να έχει προσεγγίσει αρκετά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το ABC, το NBC και το CBS. Σε αυτή πιθανολογείται ότι μπορεί να κατηγορήσουν την βρετανική βασιλική οικογένεια για ρατσισμό και σεξισμό.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια συνέντευξη αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για το ζευγάρι στήριξε και ο δημοσιογράφος Τομ Μπραντμπάι, που είχε πάρει τη δήλωση εξομολόγηση της Μέγκαν Μαρκλ ότι δεν την ρώτησαν πολλοί αν είναι καλά με όσα περνάει στη Βρετανία. «Εχω μία ιδέα τι μπορεί να βγει στον αέρα σε μία χωρίς περιορισμούς συνέντευξη και δεν νομίζω ότι θα είναι ωραίο», είπε στους «Sunday Times» ο δημοσιογράφος. Βασιλική πηγή στην «Daily Mail» επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι του Χάρι και της Μέγκαν μιλάνε με τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Η Μέγκαν αισθάνεται ότι την έκαναν να σιωπήσει και δεν είναι πλέον σε θέση να μείνει αμίλητη. Εκείνη και ο Χάρι αισθάνονται ότι οι γαλαζοαίματοι είναι ρατσιστές και σεξιστές», ανέφερε η βασιλική πηγή.

Κοινή ανακοίνωση από Χάρι και Ουίλιαμ

Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ «έσπασαν» τη σιωπή τους και εξέδωσαν την πρώτη τους κοινή ανακοίνωση από το Megxit, καταδικάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Ουίλιαμ έχει κάνει μπούλινγκ (bullying) στον αδελφό του και ότι η σχέση τους είναι προβληματική λόγω αυτού.

«Παρά τις διαψεύσεις μας, το ψευδές δημοσίευμα δημοσιεύθηκε από βρετανική εφημερίδα σήμερα με φημολογίες για τη σχέση μεταξύ του Δούκα του Σάσεξ και του Δούκα του Κέιμπριτζ. Για τα δύο αδέλφια που ενδιαφέρονται βαθύτατα για θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία, το να χρησιμοποιείται εμπρηστική γλώσσα με τέτοιον τρόπο, είναι προσβλητικό και πιθανά τραυματικό» αναφέρει η ανακοίνωση.