GR US

«ΝΥΤ»: O πρόεδρος της Τουρκίας θέλει τώρα και πυρηνικά όπλα

Αssociated Press

(Turkish Presidency Press Service via AP, Pool)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει περισσότερα από ένα έλεγχο στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, θέλει τη «Μεγάλη Βόμβα», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα «New York Times».

Τις εβδομάδες που οδήγησαν στο να εισβάλει πέρα από τα σύνορα για να καθαρίσει τις κουρδικές περιοχές, ο κ. Ερντογάν δεν κράτησε μυστικό τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες του.

«Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές», δήλωσε σε συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος τον Σεπτέμβριο. Αλλά η Δύση επιμένει ότι «δεν μπορούμε να τους έχουμε. Αυτό, δεν το δέχομαι».

Με την Τουρκία τώρα σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, και έχοντας κερδίσει το στοίχημα ότι μπορούσε να εισβάλει στη Συρία και να μην τιμωρηθεί, η απειλή του κ. Ερντογάν αποκτά νέο νόημα.

Εάν οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να αποτρέψουν τον Τούρκο ηγέτη από το να εκδιώξει τους Κούρδους συμμάχους τους, πώς θα τον σταματήσουν από το να φτιάξει ένα πυρηνικό όπλο ή να μιμηθεί το Ιράν συγκεντρώνοντας την τεχνολογία;

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν μίλησε για την άρση των περιορισμών σε χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη περί Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων και κανείς δεν είναι σίγουρος για τις πραγματικές του προθέσεις. Ο απόλυτος ηγεμόνας της Τουρκίας είναι ειδήμων στο να κρατάει εκτός ισορροπίας συμμάχους και αντιπάλους, όπως ανακάλυψε ο Πρόεδρος Τραμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Οι Τούρκοι έχουν πει εδώ και χρόνια ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιράν», δήλωσε ο Τζον Χαμρ (John J. Hamre) πρώην υφυπουργός Αμυνας που τώρα διευθύνει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσιγκτον.

«Αλλά αυτή τη φορά είναι διαφορετικά. Ο Ερντογάν απλώς διευκόλυνε την υποχώρηση της Αμερικής από την περιοχή. Ισως όπως οι Ιρανοί, χρειάζεται να δείξει ότι είναι στην κόκκινη γραμμή, που θα μπορούσε να αποκτήσει ένα όπλο οποιαδήποτε στιγμή» ανέφερε κ. Χαμρ.

Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βρίσκεται στο δρόμο για ένα πρόγραμμα πιο προηγμένο από αυτό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά πολύ λιγότερο από αυτό που έχει συγκεντρώσει το Ιράν. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι αμφίβολο ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να βάλει ένα όπλο μαζί μυστικά.

Και οποιαδήποτε δημόσια κίνηση για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα θα προκαλέσει μια νέα κρίση: Η χώρα του θα γίνει το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ξεφύγει από τη συνθήκη και θα οπλιστεί ανεξάρτητα με το τελικό όπλο.

Ηδη η Τουρκία έχει τις οδηγίες ενός προγράμματος κατασκευής βόμβας: καταθέσεις ουρανίου και ερευνητικούς αντιδραστήρες - και μυστηριώδεις δεσμούς με τον πιο διάσημο μαύρο μάρκετινγκ του πυρηνικού κόσμου Abdul Qadeer Khan του Πακιστάν.

Κατασκευάζει επίσης τον πρώτο αντιδραστήρα μεγάλης ισχύος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία επειδή ο κ. Ερντογάν δεν δήλωσε πώς θα χειριστεί τα πυρηνικά του απόβλητα, τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν το καύσιμο για ένα όπλο. Η Ρωσία δημιούργησε επίσης τον αντιδραστήρα Bushehr (Μπουσέχρ) του Ιράν.

Εμπειρογνώμονες βεβαίως λένε ότι θα χρειαστεί χρόνια η Τουρκία για να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, εκτός αν ο κ. Ερντογάν αγοράσει ένα. Αλλά ο κίνδυνος τότε θα ήταν για τον ίδιο μεγάλος.

«Ο Ερντογάν παίζει σε ένα αντιαμερικανικό ακροατήριο στο εσωτερικό με την πυρηνική του ρητορική, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να επιδιώξει πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Τζέσικα Βάρνουμ (Jessica C. Varnum), εμπειρογνώμονας για την Τουρκία στο κέντρο «Middlebury’s James Martin Center for Nonproliferation Studies» στο Μιντλμπέρι Καλιφόρνιας. «Θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό κόστος και φήμη για την Τουρκία, γεγονός που θα έπληττε τα πορτοφόλια των ψηφοφόρων του Ερντογάν».

«Για τον Ερντογάν θεωρώ ότι η υπόθεση πάει πολύ μακριά» δήλωσε η κ. Βάρνουμ. Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο σε αυτό το διφορούμενο ατομικό μείγμα: Η παρουσία περίπου 50 αμερικανικών πυρηνικών όπλων, αποθηκευμένων στο τουρκικό έδαφος για πάνω από έξι δεκαετίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ποτέ δεν αναγνώρισαν ανοιχτά την ύπαρξή τους, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, όταν ο κ. Τραμπ το παραδέχθηκε, όταν ερωτηθείς για την ασφάλεια αυτών των αμερικανικών όπλων στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ (Incirlik) είπε: «Είμαστε σίγουροι και έχουμε μία σπουδαία βάση εκεί, μία πολύ ισχυρή αεροπορική βάση».