GR US

Οργισμένοι οι συγγενείς των θυμάτων στο Μεξικό κατά του καρτέλ

Αssociated Press

Θρήνος στην κηδεία που έγινε στην Λα Μόρα Μεξικού την Πέμπτη για τα εννέα δολοφονηθέντα μέλη τριών οικογενειών Μορμόνων, αλλά και οργή για το καρτέλ ναρκωτικών που σκοτώνουν όποιον βρεθεί τυχαία στο δρόμο τους. (AP/Christian Chavez)

ΛΑ ΜΟΡΑ. ΜΕΞΙΚΟ. Οργισμένοι συγγενείς των εννέα Αμερικανών πολιτών που φονεύθηκαν στην πολιτεία Τσιουάουα του Μεξικού ζήτησαν από την κυβέρνηση της χώρας να δεχθεί τη βοήθεια των ΗΠΑ για να εξαρθρώσει τα καρτέλ των ναρκωτικών, τα οποία ένας εξ αυτών χαρακτήρισε «το ίδιο κακό ή χειρότερο από το Ισλαμικό Κράτος».

Οι κηδείες των τριών μητέρων και των έξι παιδιών άρχισαν να πραγματοποιούνται στο Μεξικό από την Πέμπτη, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ του καρτέλ ναρκωτικών Χουαρέζ και του αντιπάλου του καρτέλ Σιναλόα.

Τα θύματα, μέλη τριών οικογενειών που αποσχίστηκαν από τις κοινότητες των Μορμόνων στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες στο Βόρειο Μεξικό, βρήκαν τον θάνατο ενώ ταξίδευαν σε έναν απομονωμένο χωματόδρομο.

Οι συγγενείς τους ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παραστούν στις κηδείες και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από τον πρόεδρο του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, να δεχθεί την πρόταση του Αμερικανού ομολόγου του να τον βοηθήσει να εξαρθρώσει τις συμμορίες.

«Πιστεύω πραγματικά ότι τα καρτέλ στο Μεξικό έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο βαρβαρότητας, είναι ίδιο κακά ή χειρότερα από το Ισλαμικό Κράτος. Το ΙΚ έχει μια ιδεολογία», δήλωσε η Ρόσα Λε Μπαρόν, 65 ετών, οι ξαδέρφες, οι ανιψιές και οι ανιψιοί της οποίας σκοτώθηκαν στην επίθεση. «Αυτοί γιατί το κάνουν; Από απληστία και αγνή κακία». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Μεξικό θα πρέπει να ξεπεράσει την περηφάνια του και να δεχθεί εξωτερική βοήθεια από τις ΗΠΑ ή έναν διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΗΕ, για να εξαρθρώσει τα καρτέλ. «Είναι ακατανόητο, να ζούμε σαν να είμαστε στο Αφγανιστάν, 100 μίλια από τα αμερικανικά σύνορα», κατήγγειλε η Λε Μπαρόν.

Αssociated Press

Θρήνος στην κηδεία που έγινε στην Λα Μόρα Μεξικού την Πέμπτη για τα εννέα δολοφονηθέντα μέλη τριών οικογενειών Μορμόνων, αλλά και οργή για το καρτέλ ναρκωτικών που σκοτώνουν όποιον βρεθεί τυχαία στο δρόμο τους. (AP/Christian Chavez)

Περισσότεροι από 250.000 Μεξικανοί έχουν σκοτωθεί από τα ολοένα και συχνότερα περιστατικά βίας που σημειώνονται στη χώρα από το 2007, πολλοί από τους οποίους σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με τα καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Τζούλιαν Λε Μπαρόν, άλλος συγγενής των θυμάτων και τοπικός ακτιβιστής, επεσήμανε ότι θα δεχόταν εξωτερική βοήθεια για τον εντοπισμό των δολοφόνων, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση του Μεξικού είναι σε θέση να σταματήσει τη βία και την ατιμωρησία. «Αν οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς προσφερθούν να μας βοηθήσουν ή αν εξωγήινοι προσφερθούν να μας βοηθήσουν, φυσικά θα τα δεχθούμε», επεσήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο «Uno TV». «Οι θεσμοί είναι διεφθαρμένοι, είναι σάπιοι ώς το κόκαλο».

Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ εξήγησε ότι πιστεύει πως το Μεξικό μπορεί να λύσει τα προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας χωρίς ξένη «παρέμβαση», όμως πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει την πόρτα σε μια συνεργασία με το FBI, με την προϋπόθεση να μην παραβιαστεί η κυριαρχία της χώρας. Ο φόνος των γυναικών και των παιδιών μέσα στα αυτοκίνητά τους σε έναν απομονωμένο αυτοκινητόδρομο στην πολιτεία Σονόρα προκάλεσε αποτροπιασμό και οργή στις ΗΠΑ. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζος Χόλεϊ, από το Μιζούρι, έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στους Μεξικανούς αξιωματούχους «που δεν αντιμετωπίζουν τα καρτέλ».

Αλλος συνάδελφός του, από το Αρκανσο, είχε δηλώσει στο «Fox News» ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις σφαίρες είναι περισσότερες και μεγαλύτερες σφαίρες», υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επέμβουν.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά μαζικών φόνων που αύξησαν την πίεση επί του Λόπες Ομπραδόρ να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του να τερματίσει χρόνιας βίας.

Ωστόσο, εμφανίζεται διστακτικός να υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις συμμορίες, ενώ αντίθετα συνέχισε την στρατηγική της μη αντιπαράθεσης, την οποία αποκαλεί «αγκαλιές, όχι σφαίρες», με το επιχείρημα ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη βία καταπολεμώντας τις αιτίες του εγκλήματος, όπως η φτώχεια κι η ανεργία.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»