GR US

Συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω γενικής απεργίας

Αssociated Press

(AP Photo/Kin Cheung)

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε χρήση χημικών και χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ στις νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν με διαδηλωτές μετά τη γενική απεργία που προκάλεσε τη Δευτέρα χάος στο δίκτυο μεταφορών της πόλης, ενώ καθώς έπεφτε η νύχτα χιλιάδες ακτιβιστές απέκλειαν τους δρόμους σε πολλές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Associated Press», ένα πλήθος που έφερε ξύλινα κοντάρια επιτέθηκε στους διαδηλωτές σε γειτονιές του Χονγκ Κονγκ, ενώ σε διάφορα σημεία δακρυγόνα και χημικά εκτοξεύονταν ακόμα και από ψηλά κτίρια.

Οι τελευταίες διαμαρτυρίες ξεπέρασαν όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις σε ό,τι αφορά το μέγεθος και την έντασή τους και κλιμακώθηκαν όταν η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που στηρίζεται από το Πεκίνο, προειδοποίησε ότι η πόλη βρίσκεται στα όρια μιας «εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης» που θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κίνας.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες ως αντίδραση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης της πόλης και των πολιτικών κυβερνώντων στο Πεκίνο.

Καθώς άρχισαν να αποκαθίστανται τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείς καθώς κάποιοι ακτιβιστές πολιορκούσαν αστυνομικά τμήματα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, ντυμένοι στα μαύρα, απέκλεισαν στη συνέχεια δρόμους στην περιοχή Αντμιραλτι κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, για πολλές ώρες πριν μετακινηθούν σε άλλες περιοχές.

Νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες, η στηριζόμενη από το Πεκίνο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εριστική καθώς απέρριψε τα αιτήματα των διαδηλωτών να παραιτηθεί, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει αποφασιστική στάση όσον αφορά την τήρηση του νόμου και της τάξης.

Προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες θέτουν την πρώην βρετανική αποικία σε μια πορεία χωρίς επιστροφή και πλήττουν την οικονομία της. «Υποστηρίζουν ότι θέλουν μια επανάσταση και να αποκαταστήσουν το Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι πράξεις έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τα αρχικά πολιτικά τους αιτήματα», δήλωσε η Λαμ με αυστηρό ύφος.

Μέσα σε μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις της Κάρι Λαμ, οι διαδηλωτές πέταξαν ομπρέλες και άλλα αντικείμενα σε αστυνομικούς στην συνοικία Ουόνγκ Τάι Σιν, οι οποίοι απάντησαν με σπρέι πιπεριού.

Οι διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων έφεραν αμερικανικές σημαίες, απέκλεισαν βασικούς δρόμους καθώς και τρεις σήραγγες, αποκόπτοντας βασικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν το νησί του Χονγκ Κονγκ και τη Χερσόνησο Καουλούν.

Οι εργαζόμενοι πάσχιζαν να πάνε στις δουλειές τους την ώρα αιχμής, πριν από τις δηλώσεις της Λαμ, καθώς ανεστάλησαν πολλά δρομολόγια τρένων και λεωφορείων εξαιτίας των ακτιβιστών που απέκλεισαν τους σταθμούς. Μεγάλες ήταν οι ουρές των αυτοκινήτων που κινούνταν προς το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης ενώ προβλήματα υπήρξαν και στις αερομεταφορές καθώς ακυρώθηκαν πάνω από 200 πτήσεις στο αεροδρόμιο της Χονγκ Κονγκ.