GR US

Η Chamber Music Hellas δίνει το παράδειγμα για τον θεματικό τουρισμό στην Ελλάδα

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

Αλλο ένα Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου έριξε την αυλαία του στη Θεσσαλία από την Chamber Music Hellas, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο αξέχαστες στιγμές, μα και παρακαταθήκη για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω των ποικίλων δραστηριοτήτων του θεσμού αυτού με διεθνή απήχηση.

Οι επτά συναυλίες που έγιναν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο και Πήλιο, από 16-23 Ιουνίου 2019, έτυχαν της ενθουσιώδους υποδοχής των ακροατηρίων που έφτασαν όχι μόνο από την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως από τις ΗΠΑ. Η επιτυχία των συναυλιών αυτών ήταν τόσο μεγάλη, που γινόταν στην κυριολεξία το αδιαχώρητο, αλλά με θρησκευτική ευλάβεια το κοινό αποθέωνε τους μεγάλους βιρτουόζους της κλασικής μουσικής δωματίου, με το παρατεταμένο του χειροκρότημα.

«Η μουσική έχει την ιδιότητα να ενώνει τους ανθρώπους και να απευθύνει κάλεσμα προς αυτούς μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της. Αλλά επίσης, καλεί τους ανθρώπους να ακούσουν, να συμμετάσχουν, να ανακαλύψουν και να απολαύσουν, χωρίς απαραίτητα να τη γνωρίζουν. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη εκτίμησή μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξή του, καθώς και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη για την αιγίδα του φετινού φεστιβάλ και την ένταξη της Chamber Music Hellas στις πολιτιστικές δραστηριότητες του Προξενείου. Ευχαριστούμε επίσης όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη βοήθεια τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγαπητός Βάσος, πρόεδρος και ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CMH στη Νέα Υόρκη.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

Η Chamber Music Hellas, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τη Νέα Υόρκη και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Σύμβουλο Επικοινωνίας κ. Μπακλαβά Μαρία Χριστίνα. Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Δωματίου Θεσσαλίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για «ανεξερεύνητες» περιοχές της Ελλάδας όπως και η Θεσσαλία, που δεν αποτελούν «την πρώτη επιλογή» ως τουριστικοί προορισμοί, ώστε να επιδείξουν την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά, τα κρυμμένα μυστικά τους και έτσι να ενισχυθούν πολιτισμικά και εκπαιδευτικά με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Το κοινό που ακολουθεί τους σπουδαίους μουσικούς αποτελείται από ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο και κυρίως από τις ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα φεστιβάλ τους παρακινούν όχι μόνο να εξερευνήσουν μέρη που έχουν διατηρήσει τον πρωτότυπο, μοναδικό τους χαρακτήρα, αλλά και να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς και με τους μουσικούς της Chamber Music Hellas -που τελούν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή συνθέτες κλασικής μουσικής, κ. Lowell Liebermann.

Οι μουσικοί που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ, είναι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί σε σημαντικά μουσικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Tara Helen O’Connor, φλάουτο, Ida Kavafian, Daniel Phillips and Cathy Meng-Robinson, βιολί, Steven Tenenbom, βιόλα, Keith Robinson, Τσέλο, William Hobbs and Lowell Liebermann, πιάνο.

Οι διοργανωτές απευθυνόμενοι σε κάθε κοινωνική ομάδα του πληθυσμού της Θεσσαλίας και όχι μόνο, πέτυχαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων της Θεσσαλίας που πολλοί από αυτούς μάλιστα, στο περιθώριο του φεστιβάλ είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν masterclasses από τους έξοχους Αμερικάνους μουσικούς.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

«Ευχόμαστε η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ να τους εμπνεύσει και να τους παρακινήσει να επιτύχουν υψηλά επιτεύγματα στο μέλλον» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Chamber Music Hellas στην Ελλάδα κ. Μπακλαβά Μαρία Χριστίνα.

Αξιοσημείωτη όμως υπήρξε και η παρουσία στο φετινό φεστιβάλ του εμβληματικού Έλληνα συνθέτη (καταγόμενου από τον Βόλο) του καθηγητή του Παν/μιου του Τορόντο κ. Χρήστου Χατζή, του οποίου το έργο τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, με την πολυδιάστατη προσωπικότητα, τις ανθρωπιστικές του ανησυχίες, την αέναη αναζήτηση του ωραίου, την επίσης έντονη έκφραση του πλούσιου εσωτερικού του κόσμο, τη συνεχή διατήρηση του υψηλού πνεύματος και το σπινθηροβόλο βλέμμα του ωραίου Έλληνα, που δημιουργεί και πετυχαίνει απ΄ όπου κι αν βρίσκεται.

Ήταν ο ίδιος ο δημιουργός, μάρτυρας στο δεύτερο κατά σειρά κονσέρτο μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας, όταν είδε να ερμηνεύεται ένα πολύ δύσκολο έργο του για πιάνο, που επί 15 χρόνια έψαχνε εκείνον τον μουσικό που θα το τολμούσε… και μάλιστα χωρίς παρτιτούρες. Τελικά ο εκπληκτικός ερμηνευτής - πιανίστας διεθνούς φήμης και καθηγητής του Julliard School William Hobbs ήταν ο μόνος που το τόλμησε και έζησε την αποθέωση από το ακροατήριό του, αφού με το παρατεταμένο χειροκρότημα, επί τέσσερις φορές, τον έφερε στην σκηνή για να του εκδηλώσει όχι μόνο το θαυμασμό, αλλά και την ευγνωμοσύνη του γι΄αυτό το σπάνιο δώρο που τους χάρισε.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

«Το έργο που τιτλοφορείται " Through a Glass Darkly ", του οποίου η κεντρική ιδέα περιγράφεται γλαφυρά από τον ίδιο τον δημιουργό ως το χάσιμο του μυαλού της ανθρώπινης ταυτότητας κ υπόστασης, εκτελείται με συνεχείς αλλαγές στα tempi , με χαοτικό καταιγισμό συγχορδιών από τη μια κ το απόλυτο άδειασμα μετά από λίγο.... και όλοι εμείς βιώνουμε ακριβώς αυτή την κατάσταση που εκφράζεται με νότες ... Προσωπικά ακούω τους χτύπους της καρδιάς μου έντονα, τα χέρια μου τρέμουν, με καταλαμβάνει ταραχή κ ταυτόχρονα αντιφατικά, κρατώ την ανάσα μου ώσπου να τελειώσει το κομμάτι για να το βιώσω κ να φτάσω στη λύτρωση ως το τέλος...... Συνεχώς ηχούν στα αυτιά μου τα λόγια του ίδιου του δημιουργού , που ανέκαθεν μου έλεγε, πως κανείς δεν έχει καταφέρει να "δαμάσει " αυτό το κομμάτι....» μας εξηγεί η Αριάδνη Δημητρίου, καθηγήτρια πιάνου και μουσικολόγος και συνεχίζει «Προσωπικά είμαι ευγνώμων για αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία, θα τη φυλάω σα θησαυρό»

Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης που έχει το θεϊκό χάρισμα να συμπαρασύρει το κοινό μαζί του, έπαιξε επίσης έργα των Γ. Κωνσταντινίδη , F.Chopin , M.Χατζιδάκηs , Β.Bartok, R.Schumann.

Δωρεάν masterclasses από τους σπουδαίους μουσικούς

Μέσα στους βασικούς σκοπούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Chamber Music Hellas είναι να δώσει τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους, την καλλιέργεια της υψηλής αυτής τέχνης, από καθηγητές με διεθνείς περγαμηνές, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν τη δυνατότητα οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να συναναστραφούν και να ωφεληθούν και μάλιστα δωρεάν. Έτσι σε συνεργασία με τους διευθυντές των δημοτικών Ωδείων του Βόλου κ. Αντρέα Μιμαίο και τη Λάρισας κ. Αλεξίου, πραγματοποιήθηκαν για διάφορα όργανα μαθήματα που αναμφίβολα όσοι τα έζησαν θα τα θυμούνται πάντα.

Επίσκεψη του Junior Leagues International στη Λάρισα

Με αφορμή το φεστιβάλ κινητοποιήθηκε και μια ομάδα εθελοντριών από την Αμερική με έντονο ενδιαφέρον στην τοπική κοινωνία και στους τρόπους που οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την κρίση. Πρόκειται για μέλη του Junior Leagues International, Inc (AJLI), που είναι ο μεγαλύτερος γυναικείος εθελοντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

Για το λόγο αυτό και έπειτα από πρόσκληση της κ. Λένας Λιάγκουρα, μέλους των Ενεργών Πολιτών της Λάρισας, η οργάνωση επισκέφτηκε το κέντρο των Ενεργών Πολιτών, όπου τα δραστήρια μέλη τούς ξενάγησαν στα διάφορα τμήματα και εργαστήρια δράσεων του Πολυχώρου Αλληλεγγύης.

Οι επισκέπτες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την οργανωτικότητα, το εύρος και την κοινωνική σημασία των δράσεων των Ενεργών Πολιτών Λάρισας, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να συνεργαστούν μαζί τους, καθώς και να προβάλλουν το έργο τους στην ομογένεια.

Οι Ενεργοί Πολίτες Λάρισας χάρισαν στους καλεσμένους τους συμβολικά, παραδοσιακούς σπόρους λαχανικών από την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων των Εν.Πο.Λ., θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να συμβολίσουν την σημασία της Ελληνικής Διασποράς και την ενδυνάμωση των ριζών που τους συνδέουν με την Ελλάδα.

Στο Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα

Εντυπωσιακή ήταν η έλευση του κόσμου στο ιστορικό αυτό μνημείο της πόλης των Τρικάλων, που για πρώτη φορά έδειχνε ότι η δύσκολη ακουστική του χώρου δεν ανησυχούσε διόλου τους δεξιοτέχνες μουσικούς. Συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, Μπετόβεν, Μπαχ και Μότσαρτ πλημμύρισαν το μεγάλο τέμενος παρουσία του έκπληκτου κοινού τους σε ένα σουρέαλ σκηνικό, αφού η μουσική αυτή μεταφέρθηκε από τα μεγαλύτερα «μουσικά σαλόνια του κόσμου» στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων των Τρικάλων.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

Οι διοργανωτές εξέφρασαν άλλη μια φορά τη χαρά τους να αγκαλιάζονται από το πλήθος του κόσμου, ανάμεσά τους και πρόσφυγες από το Ιράκ, τη Συρία, το Κουρδιστάν, που απέδειξαν άλλη μια φορά πως η δύναμη της μουσικής ενώνει τους λαούς. Την ίδια μέρα είχε προηγηθεί επίσκεψη εκπροσώπων του μεγάλου Αμερικάνικου γυναικείου οργανισμού εθελοντικών δράσεων Junior Leagues σε δομή του Δήμου Τρικκαίων, όπου οι πρόσφυγες μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Η Προισταμένη της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων κ. Ματζανά αρχαιολόγος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και προσκάλεσε να γίνουν κι άλλα τέτοια υψηλής ποιότητας κονσέρτα στο μέλλον.

Λίγο πριν το κονσέρτο ο ιστορικός χορευτικός όμιλος Ασκληπιός, επεφύλαξε μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη στους Αμερικανούς ταξιδιώτες, την ώρα του δείπνου τους, όταν ντυμένοι με τις φορεσιές τους εισέβαλλαν χορεύοντας στο εστιατόριο και παρουσιάζοντας ένα μικρό «Θεσσαλικό καλωσόρισμα» τους έκαναν να αιστανθούν τη ζεστή, αυθεντική φιλοξενία.

Στην Πορταριά με θέα τον Παγασητικό

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, με φόντο τον Παγασητικό κόλπο, οι νότες ξεχύθηκαν σε χορό και εναρμονίστηκαν με το ηλιοβασίλεμα. Τυχεροί όσοι παραβρέθηκαν στο όμορφο «μπαλκόνι» της Πορταριάς.

Στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Την Παγκόσμια Μέρα της Μουσικής έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου όπου άλλη μια φορά οι μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό που έσπευσε να τους ευχαριστήσει, παρουσία πάλι του μοναδικού συνθέτη κ. Χρίστου Χατζή που άκουσε άλλη μια φορά το έργο του να παίζεται αυτή τη φορά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ανάμεσα στα κονσέρτα και θεματικές εξορμήσεις

Οι διοργανωτές θέλοντας να δώσουν στους ταξιδιώτες που έφτασαν από πολύ μακριά μια ολοκληρωμένη γεύση από τις τοπικές ομορφιές αλλά και τη φιλοξενία των ντόπιων, φρόντισαν να σχεδιάσουν μια μέρα κρουαζιέρα στον Παγασητικό, καθώς και ένα cooking lesson σε μια παραδοσιακή φάρμα στην Πορταριά

Στην Αγία Μαρίνα του Κισσού στο Πήλιο

Τα "Επτά Τελευταία Λόγια του Χριστού" του Haydn παρουσιάστηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, εκκλησίας του 18ου αιώνα και έμοιαζε το τέμπλο της εκκλησίας να αγκαλιάζει στοργικά τους μουσικούς που απέδωσαν τέλεια τόσο το έργο, ενσαρκώνοντας ταυτόχρονα το δέος και τη συγκίνηση της στιγμής, κάτω από το προστατευτικό βλέμμα του ιερέα του Ναού Πατέρα Μιχαήλ.

Το τελευταίο κονσέρτο στον Άγιο Νικόλαο της Πορταριάς

Ανάμεσα σε ορτανσίες, στο ψηλό καμπαναριό και το εκκλησάκι της Παναγιάς συντελέστηκε για πρώτη φορά μια μελωδική μυσταγωγία που σεβόταν την ιερότητα του χώρου, εναρμονίζοντας τις θείες μελωδίες με τις Άγιες εικόνες του ναού. Οι διεθνείς μουσικοί εκτέλεσαν αριστουργήματα και απέδωσαν μοναδικά τον αγαπημένο Saint-Saens "Carnival of the Animals" .

Ο ιδιαίτερα φιλόξενος ιερέας Πατέρας Αγάθωνας χαιρέτησε τους μακρινούς ταξιδιώτες και τους ευχήθηκε να ξαναέρθουν στον ευλογημένο τόπο του Πηλίου.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Ευγενική Παραχώρηση Chamber Music Hellas