GR US

Η μεγαλομανία του Ερντογάν

Αssociated Press

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Presidential Press Service via AP, FILE)

Η συμφωνία για «εκεχειρία» στη Συρία που προώθησαν οι Αμερικανοί, νομιμοποιώντας έτσι εμμέσως και την τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές της χώρας, ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Αγκυρας, ανοίγοντας την όρεξη του Ταγίπ Ερντογάν για την προώθηση των επεκτατικών του σχεδίων.

«Εκεί που υψώνεται η τουρκική σημαία δεν κατεβαίνει ποτέ», ανέφερε σε μια από τις εθνικιστικές του εξάρσεις ο Τούρκος Πρόεδρος για να προσθέσει πως «όπως έμαθαν τι εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο θα μάθουν ξανά».

Το όραμα του Ερντογάν είναι η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος έχει σαν πρότυπο όχι τον Κεμάλ Ατατούρκ -τον ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους που χάραξε και τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας- στον οποίο δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ, αλλά τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Ο Τούρκος ηγέτης δεν έκρυψε ποτέ ότι στρατηγική επιδίωξή του είναι και η αύξηση των εδαφών της Τουρκίας, θέτοντας μάλιστα και ως ορόσημο το 2023 όταν το τουρκικό κράτος θα συμπληρώσει 100 χρόνια. Ηταν χαρακτηριστικό και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του κόμματός του, του ΑΚΡ: «Μεγάλο έθνος, μεγάλη δύναμη, στόχος το 2023 - Οποιος έχει τις ρίζες του στο 1453, έχει στόχο του το 2023».

Σε αυτό τον στόχο έχει αναφερθεί αρκετές φορές ο Ερντογάν, κάνοντας μάλιστα λόγο και σε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με την αλλαγή συνόρων.

Σαφώς και η αδίστακτη επεκτατική πολιτική του νεοσουλτάνου της Αγκυρας μας αφορά άμεσα, γιατί μέσα στα σχέδιά του βρίσκονται και η Ελλάδα και η Κύπρος. Η απειλή για την Ελλάδα αφορά πρωτίστως στο Αιγαίο, όπου η Τουρκία προβάλλει προκλητικές διεκδικήσεις, που αναμένεται σταδιακά να αναβαθμιστούν, χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή και μια εισβολή στις ελληνικές θάλασσες.

Οσον αφορά στην Κύπρο, έχει δείξει τις προθέσεις του. Πέρα από τη συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου όπου η τουρκική παρουσία έχει εδραιωθεί -το τελευταίο μήνυμα του Ερντογάν ότι «όπου υψωθεί η τουρκική σημαία δεν κατεβαίνει ποτέ», παραπέμπει πρωτίστως στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο που στενάζει κάτω από το βάρος μιας προκλητικής σημαίας ενός χιλιομέτρου περίπου, η οποία φωταγωγείται και τα βράδια- η Τουρκία έχει εισβάλει με τα γεωτρύπανά της και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στόχος της να «γκριζάρει» μια μεγάλη περιοχή της ΑΟΖ, να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διχοτομήσει με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων και τη θάλασσα, όπως έπραξε με τη σταδιακή τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών.

Την ίδια ώρα, για να πιέσει την Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία πολιορκεί τη Λιβύη για να καθορίσουν μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ επιχειρεί να επηρεάσει και τον Λίβανο να μην συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενα είναι το σίγουρο. Ο Ελληνισμός έχει να κάνει με ένα πολύ επικίνδυνο, αλαζονικό και ταραχοποιό γείτονα. Η τουρκική απειλή είναι ευδιάκριτη και ξεκάθαρη. Η ειρηνική επίλυση των μεταξύ μας προβλημάτων δεν φαίνεται καθόλου εύκολη με τη μεγαλομανία που έχει κυριεύσει τον Ερντογάν. Αρα, θα πρέπει να γίνει, έστω και τώρα, κάποιος στρατηγικός σχεδιασμός, για να αμυνθούμε προς υπεράσπιση της πατρίδας. Πόσο έτοιμοι είμαστε;