GR US

Η σιωπή Τσίπρα για το ταξίδι στις Μαλδίβες

Ευρωκίνηση

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ.

Δεν είναι πάντα η σιωπή χρυσός. Ειδικά όταν είσαι εκλεγμένος αξιωματούχος, πόσω μάλλον Πρωθυπουργός, είσαι υποχρεωμένος να απαντάς σε σενάρια, σε δηλώσεις, ακόμη και σε ψεύτικες πληροφορίες.

Ετσι προλαμβάνεται η κλιμάκωση αρνητικών εντυπώσεων, είτε για τον ίδιο τον αξιωματούχο, είτε για τους δημοκρατικούς θεσμούς μίας χώρας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς θεωρεί ότι η σιωπή είναι χρυσός σε διαρροές που αφορούν τον ίδιο ή τους στενούς του συνεργάτες. Ισως να μην αντιλαμβάνεται ότι η σιωπή ενίοτε μαρτυρά ενοχή.

Ας θυμηθούμε στα 4 χρόνια που κυβερνά ο κ. Τσίπρας:

Ο Ιανουάριος του 2017 έκρυβε την ιστορία με την ολιγόωρη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι, που έγινε μετά τη λήξη της Συνόδου των χωρών του Νότου στη Λισσαβώνα. Ο κ. Τσίπρας μετέβη για λίγες ώρες στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ομίλου L’ Oreal, Ζαν-Πολ Αγκόν. Ειπώθηκε ότι ήταν ιδιωτική επίσκεψη.

Στις επίμονες όμως ερωτήσεις στην Ελλάδα, το Μαξίμου, με ενημερωτικό σημείωμα (Non paper) ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της L’Οreal, η οποία προετοιμάζει μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα, με εκπροσώπους της επενδυτικής Τράπεζας Rothschild, που αποτελεί επίσημο σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους) με αντικείμενο την προετοιμασία της εξόδου της χώρας στις αγορές, αλλά και με άλλους επενδυτικούς παράγοντες.

Ουσιαστικά και εν έτει 2019 μπορούμε να πούμε ότι η απάντηση ήταν για να θολώσει τα νερά. Γιατί κάλλιστα θα μπορούσαν οι εκπρόσωποι της Rothschild, να πάνε στην Αθήνα, αφού εκπροσωπούν και τον ΟΔΔΗΧ.

Με την ίδια θολούρα δεν θέλησε ποτέ να ξεκαθαρίσει τι έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση ο στενότατος συνεργάτης του Νίκος Παππάς στη Βενεζουέλα του Μαδούρο. Και όλοι θυμόμαστε τη διανομή πετρελαίου που θα γινόταν στην Καισαριανή και την αγορά ζαρζαβατικών και άλλα ελαφρά και καθόλου εύθυμα που ειπώθηκαν τότε.

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς των αποκαλύψεων στις οποίες προτιμά ο Πρωθυπουργός να σωπαίνει ένοχα, είναι οι διακοπές του στις καθόλου φτηνές Μαλδίβες, τον Αύγουστο του 2017. Τότε ξέσπασε εκεί στρατιωτικό πραξικόπημα, και μέσα στην αναταραχή και τη μυστικότητα η ελληνική κυβέρνηση «έτρεχε» να εντοπίσει και να διασώσει τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

Καθοριστικό ρόλο στην όλη επιχείρηση φαίνεται να έπαιξε ο εμίρης του Κατάρ ο οποίος προσπάθησε να φυγαδέψει τον Πρωθυπουργό μέσω της προσωπικής του θαλαμηγού.

Στην επιχείρηση διαφυγής πήραν μέρος τόσο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έστειλαν βατραχανθρώπους στο Ντουμπάι να συνοδέψουν με ασφάλεια τον Πρωθυπουργό, όσο και τα πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονταν στην περιοχή όπου διέφευγε ο Πρωθυπουργός με στόχο να μη προκύψει κανένα απρόοπτο στη μυστική μεταφορά του.

Δηλαδή ο Πρωθυπουργός κράτησε κρυφό ένα ταξίδι διακοπών για το οποίο εις Θεός γνωρίζει πόσα κόστισε στον φορολογούμενο.

Η ένοχη σιωπή του κ. Τσίπρα όμως σε αρκετές περιπτώσεις μετατρέπεται σε περιττή φλυαρία όταν είναι να ξεμπροστιάσει πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Θα ακούσουμε ίσως περισσότερα από τον πρώην εταίρο του Πάνο Καμμένο που δήλωσε ότι δεν διέρρευσε αυτός τα περί Μαλδίβων.

Η σιωπή όμως είναι κι αυτή ένα γνώρισμα της νέας διακυβέρνησης που επεφύλαξε στον Ελληνισμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.