GR US

Κατά συρροή διασυρμός

Αssociated Press

(AP Photo/Petros Karadjias FILE)

Από το 1878 που έχουν καταγραφεί σε αρχείο τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην Κύπρο, δεν υπήρξε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ανάλογη περίπτωση κατά συρροή δολοφόνου, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

Ο 35χρονος λοχαγός της κυπριακής Εθνικής Φρουράς Νίκος Μεταξάς έχει ομολογήσει τη διάπραξη επτά δολοφονιών -πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών- με όλα τα θύματά του να έχουν ένα κοινό στοιχείο: Είναι όλες τους αλλοδαπές και η εξαφάνισή τους δεν είχε διερευνηθεί ενδελεχώς από τις κυπριακές αρχές παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει οι σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία.

Αυτό είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που πέρα από το πρωτοφανές σοκ των δολοφονιών σε ένα μικρό μέρος όπως είναι η Κύπρος, που δεν είχε βιώσει ξανά τέτοια φρίκη, προκάλεσε την μεγαλύτερη προσοχή των ξένων Μέσων Ενημέρωσης τα οποία σε απανωτά δημοσιεύματά τους αφήνουν το νησί ανεπανόρθωτα εκτεθειμένο.

Ασχέτως αν το μεγαλύτερο σοκ βιώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κύπρου που δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι όλα αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα διέπραξε ένας συμπατριώτης τους. Ενας άνθρωπος υπεράνω οποιασδήποτε υποψίας, που εκτός του ότι έδινε την εντύπωση ενός καλού ανθρώπου της διπλανής πόρτας, ήταν απόφοιτος της ελληνικής στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων και φορούσε την τιμημένη στολή του αξιωματικού του στρατού.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι δημοσίευμα του BBC, με αφορμή τις δολοφονίες στην Κύπρο, έκανε λόγο για συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» στο νησί ενώ σε ρεπορτάζ τους οι «New York Times» άφησαν αιχμές για ότι οι δολοφονημένες έπεσαν θύματα ενός κακού συστήματος και ότι κάποιες από τις δολοφονίες είναι συμπτώματα μιας θεσμοθετημένης κακομεταχείρισης σε βάρος των αλλοδαπών και κυρίως των οικιακών βοηθών από ασιατικές χώρες.

Αφήνονται επίσης αιχμές για περιθωριοποίηση και ρατσιστική αντιμετώπιση των χιλιάδων οικιακών βοηθών οι οποίες θεωρούνται κατώτερες από πολλούς στην κυπριακή κοινωνία, ενώ όπως ενδεικτικά αναφέρεται, δύο από τις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι για να αναφερθούν σε αυτές είναι το «little black girl».

Πρόκειται για μια εικόνα διασυρμού της Κύπρου, ανάλογης των εγκλημάτων του πρώτου κατά συρροή Κύπριου δολοφόνου.

Γιατί, δυστυχώς, αρκετές από τις επισημάνσεις των ξένων ΜΜΕ έχουν δόση αλήθειας αν και ολίγον υπερβολικές οι διαπιστώσεις που στηρίζονται σε αρνητικές συμπεριφορές μιας μικρής μειοψηφίας, ικανής ωστόσο να αμαυρώσει τη συνολική εικόνα του νησιού. Γιατί όντως, αν οι εξαφανίσεις αφορούσαν Κύπριες, η Αστυνομία θα διερευνούσε με μεγαλύτερη προσοχή τις καταγγελίες που έγιναν και δεν θα τις αρχειοθετούσε, όπως εγκληματικά έπραξε με τις περιπτώσεις των επτά θυμάτων του αδίστακτου δολοφόνου.

Είναι πασιφανές ότι κάποιοι ολιγώρησαν και έδωσαν την ευκαιρία στον κατά συρροή δολοφόνο να συνεχίζει ανενόχλητος τη δράση του. Αυτοί θα πρέπει να εντοπιστούν και όχι μόνο να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους αλλά να τιμωρηθούν και παραδειγματικά.

Δεν αρκούν μόνο οι παύσεις του Αρχηγού Αστυνομίας και του πολιτικού προϊστάμενου της Δύναμης. Πρέπει να γίνουν πολλά για να νιώσουν ξανά οι πολίτες ασφαλείς και να αποκατασταθεί η εικόνα της Κύπρου που έχει αμαυρωθεί...