GR US

Να μη χαθεί και η Αμμόχωστος...

Αssociated press

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου περιφέρεται σαν πασάς σε κλεμμένη γη, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. (Turkish Foreign Ministry via AP)

Η απροκάλυπτη και κυνική ομολογία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο «CNN Turk» ότι θα προχωρήσουν σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ουσιαστικά για εποικισμό και επέκταση της κατοχής, αποτελεί ωμή προαναγγελία μιας νέας προέλασης του «Αττίλα», μιας νέας εισβολής σε κυπριακά εδάφη. Είναι η εξαγγελία μιας νέας επιδρομής, ενός ακόμη εγκλήματος σε βάρος της πολύπαθης Κύπρου.

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα. Δεν σέβεται καθόλου το Διεθνές Δίκαιο και πιστεύει πως μπορεί να συνεχίζει ανενόχλητη την εγκληματική πολιτική της δράση. Δείχνει να μην φοβάται, απλά γιατί δεν έχει πληρώσει ακόμη για κανένα από τα εγκλήματα που έχει διαπράξει.

Εδώ και 45 χρόνια ο τουρκικός στρατός κατέχει παράνομα το 37% των βορείων εδαφών της Κύπρου, όπου η Αγκυρα ίδρυσε ένα πειρατικό κράτος, ένα προτεκτοράτο το οποίο με κάθε θρασύτητα προσπαθεί να νομιμοποιήσει. Γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της σωρεία καταδικαστικών γι’ αυτήν ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών. Δεν συγκινείται ούτε από ψηφίσματα, μήτε από παραινέσεις τρίτων. Μη ξεχνάμε, άλλωστε, ότι μιλάμε για την Τουρκία, η οποία στην ιστορική της διαδρομή διέπραξε και δύο γενοκτονίες, εξολοθρεύοντας τους Αρμενίους και τους Ελληνες του Πόντου. Καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας μέσα στην ίδια την Τουρκία, ενώ με διάφορα προσχήματα έχει αρπάξει και τις κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία.

Ξεφεύγει ανενόχλητη η Τουρκία από όλα τα εγκλήματα και τις παρανομίες που έχει διαπράξει και η ατιμωρησία αυτή την έχει σαφώς αποθρασύνει. Εδώ και μερικούς μήνες έχει εισβάλει με τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά της πλοία και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αμφισβητώντας έμπρακτα την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα και στη θάλασσα. Η Τουρκία στοχεύει να διχοτομήσει ντε φάκτο και την κυπριακή θάλασσα. Γιατί να μην το πράξει, άλλωστε, όταν κανένας δεν την παρεμποδίζει;

Η περίπτωση της Αμμοχώστου είναι ακόμα πιο ξεκάθαρη και δεικτική της τουρκικής παρανομίας και δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη τη διεθνή κοινότητα. Γιατί, η περίκλειστη πόλη από το 1974 και εντεύθεν, θεωρείται ουδέτερη ζώνη και με βάση ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας εμπίπτει στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών. Ο διεθνής οργανισμός έχει υποχρέωση να προστατέψει την Αμμόχωστο από τους νεοσουλτάνους απόγονους του «Αττίλα».

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει πάραυτα και προληπτικά -με βάση τις αποκαλύψεις Τσαβούσογλου για τις τουρκικές προθέσεις- να προχωρήσει με προσφυγή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την εφαρμογή των ψηφισμάτων του. Δεν πρέπει η Λευκωσία με κανένα τρόπο να καθυστερήσει αυτή την προσφυγή γιατί τότε θα βρεθεί προ τετελεσμένων και θα είναι αργά. Θα χαθεί και η Αμμόχωστος, όπως χάθηκαν η Κερύνεια και η Μόρφου...