GR US

Ο ΣΥΡΙΖΑ κτίζει κομματικό κράτος

Ευρωκίνηση

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Τατιάνα Μπόλαρη.

Συνήθως παίρνει περισσότερα χρόνια για να «μολυνθεί» μία κυβέρνηση. Ειδικά αν είναι μία καινούργια που δεν έχει φθαρεί στην εξουσία και διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα ότι δεν είχε κυβερνήσει ποτέ της.

Η ΕΡΕ και η Ενωση Κέντρου κούρασαν και μετεξελίχθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και κυβέρνησαν δεκαετίες πριν κουράσουν για να αναγκαστούν να ανανεωθούν στα χρόνια των μνημονίων.

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει εντελώς. Μολύνθηκε γρήγορα και κούρασε γρήγορα. Ηδη ο λαός αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση για το δημόσιο συμφέρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει. Γι’ αυτό ξεκίνησε γρήγορα να χτίζει το κομματικό κράτος, μιμούμενος τον χειρότερο παλαιοκομματισμό.

Δεσμεύει το Δημόσιο με δεκάδες χιλιάδες συμβάσεις νέων υπαλλήλων. Διορίζει δικούς της ανθρώπους σε οργανισμούς, ενίοτε με πλαστά πτυχία επειδή είναι «κολλητοί» κάποιου υπουργού.

Το έκανε στα κρατικά νοσοκομεία, το έκανε με τους Επιθεωρητές Εκπαίδευσης, και αλλού. Διορίζει συγγενείς και φίλους. Παντού!

Αν έχουν τα κριτήρια δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ωφέλιμο κράτος τού είναι αδιάφορο. Προτιμά το κομματικό να εξυπηρετεί την κυβέρνηση και να βοηθήσει την επανεκλογή της.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, υποχρεωμένη από τους πιστωτές να διορίσει διευθυντές και γενικούς γραμματείς στα υπουργεία που να μην αλλάζουνε με την κάθε κυβέρνηση, αντί να βρίσκει ικανούς ανθρώπους και επιστήμονες τι κάνει;

Διαβάστε το παράδειγμα αυτό: Για τη θέση του Τομεακού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην προκήρυξη ανταποκρίθηκαν 46 υποψήφιοι που πίστεψαν ότι με τα τυπικά, ουσιαστικά και επαγγελματικά προσόντα τους, μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση στην τελική τριάδα επιλογής του Υπουργού.

Από τους 46 υποψηφίους, μόνο από την εξέταση των τυπικών τους προσόντων αποκλείστηκαν οι... 40. Από τους 6 που πέρασαν στη δεύτερη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, αποκλείσθηκαν οι 3 και τώρα έμειναν μόνο 3. Και βεβαίως νικητής της διαδικασίας αναδεικνύεται ο δικός της άνθρωπος, ο σημερινός Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται χειρότερη όλων των προηγούμενων. Αντί να απαλλαγεί από τα μεγάλα λάθη του παρελθόντος όταν το κομματικό κράτος παρήγαγε τη διαφθορά, εναγκαλίστηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή αυτές τις μεθόδους.

Βουτώντας ανερυθρίαστα στα σκάνδαλα που κάποτε -όταν θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια- θα ντραπούμε όλοι.

Που μία δεκαετία σκληρότατων πολιτικών δεν είχαν αποτέλεσμα, παρά τη βοήθεια από το εξωτερικό για να ορθοποδήσει η χώρα.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί όχι στο 1980 και 1990 αλλά πολύ πιο πίσω. Σε εκείνες τις ημέρες που η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήθελε και δεν έδινε λογαριασμό στον λαό.

Θα έρθει η στιγμή όμως που η κυβέρνηση αυτή θα λογοδοτήσει σοβαρά. Γιατί αν ευελπιστεί ότι μπορεί να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα, μάλλον τα έχει εντελώς χαμένα.