GR US

Παίρνει σειρά το Κυπριακό;

Αssociated Press

(AP Photo/Petros Karadjias, FILE)

Δεδομένης της τουρκικής απροθυμίας για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό, προκαλεί ερωτηματικά η νέα περιοδεία που πραγματοποιεί στη Λευκωσία η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ ή έκανε πως δεν άκουσε τις τοποθετήσεις των Τούρκων ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνομιλίες στο Κυπριακό πριν από τον Ιούνιο ή κάτι γνωρίζει περισσότερο που την κάνει να ελπίζει ότι θα καταφέρει να πάρει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών στους περιβόητους «όρους αναφοράς» και να καταστεί εφικτή η επιστροφή στον διάλογο που -θυμίζουμε- είχε διακοπεί στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή πριν από περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Πιο ξεκάθαροι, πάντως, δεν μπορούσαν να ήταν στις δηλώσεις τους ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στα κατεχόμενα.

Με πρόφαση τις ευρωεκλογές στην ελληνοκυπριακή πλευρά -τον προσεχή Μάιο- το δίδυμο Τσαβούσογλου - Ακιντζί είχε κηρύξει ως νεκρό διάστημα για συνομιλίες τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο.

Ο διεθνής παράγοντας και οι ξένοι εμπλεκόμενοι ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησαν τις προσπάθειες για να «κλείσουν» το Κυπριακό, που είναι το μακροβιότερο πρόβλημα στον ΟΗΕ.

Το παρασκήνιο οργιάζει, ενώ οι πιέσεις στρέφονται περισσότερο προς την αδύναμη πλευρά, την ελληνοκυπριακή. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες συζητήσεις που έγιναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας των κυανόκρανων στο νησί.

Η απειλή για απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο είναι ορατή και εκβιαστική για την ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν έχει τη στρατιωτική δύναμη για να τα βάλει με την Τουρκία που διατηρεί 40.000 πλήρως εξοπλισμένο στρατό στο βόρειο τμήμα της νήσου το οποίο καταπατά, κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, από το 1974.

Η Τουρκία έκανε το παν για να αλλάξει η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και φαίνεται πως αρχίζει να βρίσκει ανταπόκριση παρά το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε να ματαιώσει ούτε αυτή τη φορά το ψήφισμα ανανέωσης της θητείας της δύναμης.

Είναι χαρακτηριστικές οι προειδοποιητικές βολές από τον εκτελούντα χρέη Μονίμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Τζόναθαν Κέιν.

«Οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες», είπε, για να προσθέσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, κατά την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών αποστολών, ότι δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες». Για να εκφράσει την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα επιτύχουν σύντομα συμφωνία σχετικά με τους «όρους αναφοράς» και θα είναι έτοιμοι «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης».

Για το σκοπό αυτό, φαίνεται να έστειλαν στο νησί σε μια ακόμη αποστολή την κ. Λουτ. Οι ξένοι έχουν ενθαρρυνθεί και από την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό» και δείχνουν να επενδύουν στον «ευέλικτο» Αλέξη Τσίπρα για να κλείσουν όπως όπως, με μια ετεροβαρή για μας συμφωνία, και το Κυπριακό.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός το ανακοίνωσε μάλιστα από τη Λευκωσία -με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να σιγοντάρει- ότι πάει την Τρίτη στην Τουρκία για να συζητήσει με τον Ερντογάν και το Κυπριακό. Να ευχηθούμε μόνο, μετά τη «Βόρεια Μακεδονία» να μην μας προκύψει και καμιά «Βόρεια Κύπρος»...