GR US

Χτύπημα στην Ομογένεια

Ευρωκίνηση

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης)

Πολλοί αναγνώστες του «Εθνικού Κήρυκα» θα έχουν πιθανώς προλάβει να διαβάσουν ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Η. Διαματάρης, υπέβαλε την Πέμπτη την παραίτησή του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την αποδέχθηκε.

Δυστυχώς, όμως, με την παραίτηση ο ενθουσιασμός που δημιούργησε η επιλογή του κ. Διαματάρη στον Απόδημο Ελληνισμό, στα Πατριαρχεία, στους απλούς Ελληνες του εξωτερικού, μεταβλήθηκε σήμερα σε πίκρα.

Οι προσωπικές επιθέσεις κατά του κ. Διαματάρη είχαν στόχο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Και αυτό δεν θα μπορούσε να το επιτρέψει ο ίδιος ο κ. Διαματάρης, ο οποίος και θεώρησε την παραίτηση ως ενδεδειγμένη πράξη.

Ασφαλώς γνωρίζοντας τον πρώην εκδότη και διευθυντή μέσα από τις δεκαετίες συνεργασίας μαζί του, και επειδή γνωρίζουμε ότι η επίθεση ήταν ενορχηστρωμένη από συγκεκριμένα περιθωριακά άτομα στην Ομογένεια, και που τουλάχιστον ένας εξ αυτών με ποινικό μητρώο, σε συνεργασία με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, που συνεχίζει να απογοητεύει τους ομογενείς, τα πάντα θα απαντηθούν στην κατάλληλη ώρα.

Εμείς όπως, και εσείς, γνωρίζουμε τι άνθρωπος είναι o κ. Διαματάρης. Αμέσως με τον διορισμό του διαχώρισε τη μοίρα του από την εφημερίδα, την οποία άφησε στα χέρια των παιδιών του. Και σεβόμενος την θέση του στο υπουργείο, ουδεμία επαφή είχε με την εφημερίδα. Του έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και θα αφήσουμε τον ίδιο να πει μελλοντικά τι ακριβώς συνέβη.

Εμείς μαθαίνουμε ότι η κυριότερη αιτία της παραίτησης ήταν η ύπαρξη ενός νόμου στην Ελλάδα που του απαγόρευε να προεδρεύει εταιρειών. Πώς να το ξέρει στην Αμερική, όταν όλοι, ακόμη και οι Πρόεδροι μπορεί να είναι και επιχειρηματίες;

Μόλις ενημερώθηκε, με την πρώτη ευκαιρία που βρέθηκε στις ΗΠΑ κατέθεσε τα έγγραφα αλλαγής, αλλά και εκεί η γραφειοκρατία μαζί με τη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών καθυστέρησαν την εμφάνιση της αλλαγής στις δύο εταιρείες για τις οποίες τον κατηγορούν.

Βρήκαν όμως και άλλο πάτημα οι καλοθελητές. Την πρόσληψη στο γραφείο του κ. Διαματάρη ενός ομογενή πρώην διευθυντή της ΕΑΒ που διώχθηκε, κατηγορήθηκε και του πήρε μία δεκαετία να καθαρίσει το όνομά του στην Ελλάδα. Και επειδή ήταν αθώος, τα οικονομικά ήταν η ειδικότητά του και γνώριζε και την Ομογένεια, ο κ. Διαματάρης τον προσέλαβε γιατί είχε πολλά στο μυαλό του για την Ομογένεια. Κάποια αφορούσαν και οικονομικές διευθετήσεις για τους απόδημους.

Ενδεχομένως όλα αυτά να μην αποτελούν στοιχεία ενός κύριου άρθρου. Επιβάλλεται όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί η Ομογένεια δεν πρέπει να πικραθεί. Ολα θα απαντηθούν και όσοι ήθελαν να χτυπήσουν τον Πρωθυπουργό μέσω του ομογενή Υπουργού του δεν κατάφεραν τίποτα άλλο από το να αποκαλύψουν για μία ακόμη φορά το πόσο φοβούνται τον Απόδημο Ελληνισμό. Κι αυτό θα φανεί σύντομα.

Ωστόσο, ένα φιλόδοξο έργο που θα έδενε αμετάκλητα τους ομογενείς με την μητέρα πατρίδα σε στέρεες βάσεις μένει στα σκαριά. Κι αυτό πρέπει να το χρεωθεί η αξιωματική αντιπολίτευση...