GR US

Οι ελληνικές ταυτότητες που δεν άλλαξαν και ενδεχόμενο πρόβλημα με ΗΠΑ και «visa waiver»

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα της αντικατάστασης των ελληνικών ταυτοτήτων, οι οποίες ακόμη παραμένουν ίδιες, παρότι, όπως έγινε γνωστό, έχει παρέλθει περισσότερο από ένας χρόνος που οι ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ, έχουν ζητήσει να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αξιοπιστία της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «visa waiver».

Το θέμα φέρεται να τέθηκε στα τέλη του 2015, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι επισκέφτηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα -τότε- ήταν θετική προς την Ελλάδα, ωστόσο, πρόκειται για θέμα της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και του Κογκρέσου, είχε αναφέρει σχετικά ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών με γνώση των συνομιλιών, επιβεβαιώνοντας πως σε κάθε χώρα που μετέχει στο «visa waiver» πραγματοποιείται έλεγχος, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που αυξήθηκαν, ειδικά στην ΕΕ, παράλληλα με την κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος.

Τα νέα δελτία ταυτότητας αναμένεται να περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.

Οπως έχει επισημάνει ο «Ε.Κ.», μετά από χρόνια διπλωματικών προσπαθειών της Ελλάδας, με την AHEPA να υποστηρίζει από την πλευρά της, η τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, είχε ανακοινώσει στις 9 Μαρτίου 2010 πως οι Ελληνες πολίτες θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς βίζα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση «ESTA» (Electronic System for Travel Authorization).

Ηδη η διαδικασία για την έκδοση ESTA έχει γίνει πιο «περίπλοκη» με τον υποψήφιο ακόμη και τουριστικό επισκέπτη στις ΗΠΑ να χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήματα που τίθενται σε 6 συνολικά σελίδες. Ενδεικτικά τα στοιχεία των γονιών και ο αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας, είναι κάποιες από τις νέες πληροφορίες που απαιτούνται.

Είναι δε γνωστό πως η κυβέρνηση Τραμπ, με το επίμαχο διάταγμα για τη μετανάστευση να αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα στις νομικές του «μάχες», κάθε άλλο παρά ανεκτική είναι σε θέματα παρατυπίας στην ασφάλεια.

Και με το προσφυγικό να παραμένει ζήτημα για την ΕΕ, αλλά κυρίως την Ελλάδα, ο ορίζοντας -ειδικά για το εν λόγω θέμα των ταυτοτήτων και το «visa waiver»- κάθε άλλο παρά καθαρός είναι. Πέρα άλλωστε από τους πρακτικούς λόγους για τους ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ από Ελλάδα, τίθεται και θέμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας της χώρας, αν αρθεί μία ρύθμιση που την καθιστά πιο ασφαλή, στις αντιλήψεις των Αμερικανών -και Ελληνοαμερικανών- που την επισκέπτονται είτε για διακοπές, είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους υπόπτους για τις επιθέσεις στο Παρίσι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα «visa waiver», ενεργοποιεί ορισμένους συναγερμούς.

Το «visa waiver» επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς βίζα για περίπου 20 εκατ. επισκέπτες ετησίως στις ΗΠΑ για τους πολίτες των 38 χωρών εταίρων του προγράμματος σε όλο τον Κόσμο. Χρησιμοποιεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλειας για τον εντοπισμό και την πρόληψη τρομοκρατών, σοβαρών εγκληματιών και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ατόμων που ταξιδεύουν.

Τα «στρώματα» αυτά περιλαμβάνουν διεξοδική εξέταση των ταξιδιωτών που υπάγονται στο πρόγραμμα πριν την αναχώρησή τους για τις ΗΠΑ, σε διάφορα σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους και κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, στα σημεία εισόδου.

Οσον αφορά το «πρόβλημα»; Ελληνικά ΜΜΕ λένε πως είναι τα 80 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν για την αντικατάσταση των υπαρχουσών ταυτοτήτων, με την κυβέρνηση να μη θέλει να μεταθέσει το «βάρος» στους Ελληνες πολίτες, καθώς φέρεται, σύμφωνα πάντα με τα ΜΜΕ της χώρας, να μην έχει τη δυνατότητα να το καλύψει το κράτος.