GR US

Τα 6 καλύτερα βιβλία νεοελληνικής λογοτεχνίας

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΑΘΗΝΑ. Το εξειδικευμένο περιοδικό λογοτεχνίας «Signature- Reads» φιλοξενεί αυτήν την εβδομάδα ένα αφιέρωμα στα έξι καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ανάμεσα στα έργα κορυφαίων, σύγχρονων Ελλήνων λογοτεχνών, όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Ρίτσος, βρίσκεται και το βιβλίο «Το σπίτι με τα μυστικά» της ομογενούς συγγραφέως, Ανριέτ Λαζαρίδη-Πάουερ.

«Οσον αφορά την λογοτεχνία, η επιρροή της Ελλάδας είναι τεράστια σε παγκόσμιο επίπεδο» γράφει το περιοδικό, «τα Ομηρικά Επη θεωρούνται ο ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής λογοτεχνίας».

Η σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία ωστόσο, βασίζεται πάνω σε αυτά, ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία και βιώματα από την σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τα βιβλία που παρουσιάζονται παρακάτω, αποτελούν την εισαγωγή στον κόσμο των νεοελληνικών γραμμάτων, σύμφωνα με το περιοδικό.

Η Φόνισσα- Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ένα από τα καλύτερα έργα του Παπαδιαμάντη, είναι ένα εκτενές διήγημα και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε συνέχειες, στο περιοδικό «Παναθήναια» το 1903. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, της οποίας η ζωή παρουσιάζεται στα πρώτα κεφάλαια.

Η Φραγκογιαννού κυριαρχείται από την εγκληματική ιδέα της βρεφοκτονίας και διαπράττει μια σειρά από φόνους μικρών κοριτσιώΈνα ψυχογραφικό μυθιστόρημα για την προπολεμική Ελλάδα.

 

 

Κάτι θα γίνει, θα δεις- Χρήστος Οικονόμου

Στο επίκεντρο του βιβλίου του Οικονόμου στέκει ο σύγχρονος προλετάριος, γηγενής ή μετανάστης, με ή χωρίς ταξική συνείδηση.

Από την Νίκαια της Αθήνας και ο ίδιος, ο συγγραφέας δεν τον παραμορφώνει μέσα από το φακό μιας προσποιητής συμπάθειας, δεν επιχειρεί να τον εξιδανικεύει.

Προσπαθεί απλώς να τον δείξει όπως είναι.

 

Χορεύουν οι ελέφαντες- Σοφία Νικολαΐδου

Το «Χορεύουν οι ελέφαντες» συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του Αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου.

Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.

 

Ημερολό για εξορίας- Γιάννης Ρίτσος

Μία από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, μέσα από τις λέξεις του κορυφαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Τα τρία ποιητικά ημερολόγια του Ρίτσου, εξιστορούν τις εμπειρίες του από την εξορία του στην Λήμνο.

Οι θηριωδίες των βασανιστών και η αλληλεγγύη των κρατουμένων παρουσιάζονται με τρόπο εξιλεωτικό από τον Ρίτσο.

 

 

Αμάντα Μιχαλοπούλου- Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη

Αυτή είναι η ιστορία της επεισοδιακής φιλίας δύο κοριτσιών που συναντιούνται στην Αθήνα τη δεκαετία του 70 κατά την διάρκεια της μετα-δικτατορικής περιόδου.

Η ιστορία επικεντρώνεται στη Μαρία, μια Αφρικανή μετανάστρια, και την καλύτερή της φίλη, Άννα.

Αχώριστες αλλά και έντονα ανταγωνιστικές, τα δύο κορίτσια ζουν μαζί από την πρώτη τους συνάντηση μέχρι την ενηλικίωσή τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με τα σκαμπανεβάσματα της ελληνικής πολιτικής, σε διάφορες περιόδους κοινωνικής αναταραχής.

 

 

Ανριέτ Λαζαρίδη-Πάουερ- Το σπίτι με τα μυστικά

Το πρώτο μυθιστόρημα της Ελληνοαμερικανίδας συγγραφέως παρουσιάζει την δραματική ιστορία μιας οικογένειας ομογενών, που εκτείνεται από τον Β’ΠΠ μέχρι σήμερα.

Η Καλλιόπη Νοτάρη Μπράουν δέχεται ένα σοκαριστικό τηλεφώνημα από τη µμητέρα της στην Ελλάδα.

Ο πολυαγαπηµένος της θείος Νέστωρας πέθανε, και τώρα η Κάλλι πρέπει να πάει στην Πάτρα για να παραλάβει την κληρονομιά της. Η εικόνα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από ένα μυθιστόρημα που εξήραν οι «New York Times».