GR US

Τιμητική διάκριση για τον Γ. Αρχιμανδρίτη σε ειδική τελετή απόψε στην πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας

Ευρωκίνηση

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ.(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

ΑΘΗΝΑ. Η Γαλλική Δημοκρατία τίμησε απόψε στην πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Αρχιμανδρίτη με τη διάκριση του Αξιωματούχου του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών. «Χωρίς τις γέφυρες που χτίζουν άνθρωποι σαν αυτόν κάθε διμερής πολιτική συνεργασία θα ήταν κενό γράμμα» τονίζει στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός. Μια «προσωπικότητα σύμβολο της παλιάς αγάπης που ενώνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στο πρόσωπό του», είπε ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, «ένας πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία και ένας πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πασκάλ Μπρικνέρ,

Στην πολιτική συνεργασία, χωρίς τις γέφυρες που χτίζουν άνθρωποι σαν κι αυτόν «θα έλειπε το ουσιαστικό υπόβαθρο, το αίμα και η σάρκα που της δίνουν οι δεσμοί μεταξύ των πολιτών, που έχουν προνομιακό δίαυλο, τον πολιτισμό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη φράση του γάλλου και φιλέλληνα πολιτικού Ζορζ Κλεμανσό, ο οποίος είπε ότι «πρέπει να περάσει κανείς από την Ελλάδα για να πάει οπουδήποτε», για να παρατηρήσει ότι ο Γ. Αρχιμανδρίτης ακολουθεί την αντίστροφη πορεία. «Είναι ο Έλληνας που περνάει από τη Γαλλία τη χώρα που του άνοιξε ανυποψίαστους ορίζοντες και «σαν αντίδωρο φροντίζει τώρα να κάνει πιο γνωστή την πρώτη του πατρίδα».

Ευρωκίνηση

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ.(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται σε δύο σημαντικά συγγραφικά έργα του Γ. Αρχιμανδρίτη, το «λέξη προς λέξη» και «ο Μίκης Θεοδωράκης με τα δικά του λόγια» τα οποία εκδόθηκαν από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους για να προσθέσει ότι «είχα τη χαρά να του παραχωρήσω την πρώτη μου συνέντευξη μετά την εκλογική μας νίκη».

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη διαδρομή του τιμωμένου, ο κ. Μεσονάβ, μίλησε για το «καλό παιδί» όπως τον χαρακτηρίζει ο Μίκης Θεοδωράκης, το παιδί που ξεκίνησε από το Κομπότι της Άρτας και κάνοντας ένα πέρασμα από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, κατέληξε να κάνει τη φιλολογική του διατριβή στη Σορβόνη και να παραμείνει στη Γαλλία που του έδωσε «τα μέσα» αλλά και «τον χώρο ελευθερίας» για να εκφραστεί.

Συνεργάστηκε με προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, πολιτικού και λογοτεχνικού χώρου όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ρολάν Μπάρτ, ο Πιέρ Μεντές Φράνς, ο Μορίς Μπεζάρ και η Ζαν Μορό.

«Δεν θα ρωτούσα ποτέ ανθρώπους για τους οποίους δεν είχα έλξη ή περιέργεια», είχε πει παλιότερα.

Καλλιτέχνες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες πήγαν στην πρεσβευτική κατοικία για να τιμήσουν τον Γ. Αρχιμανδρίτη.

Ευρωκίνηση

ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ.(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Η πρεσβευτική κατοικία είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλες τις τέχνες που βρίσκονται απόψε εδώ», δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης αναφερόμενος στους προσκεκλημένους.

Ήταν εκεί μεταξύ άλλων η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Όλγα Γεροβασίλη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαρίζα Φασιανού, η Νένα Βενετσιάνου, η Φοίβη Αγγελοπούλου, ο Μισέλ ντε Γκρες.

Νοερά ήταν παρών και ο Πασκάλ Μπρικνέρ ο οποίος στο μήνυμα που απέστειλε τον συγχαίρει για τον τίτλο τιμής «που τον αξίζεις απόλυτα ως ευρωπαίος λογοτέχνης ως πρεσβευτής της Ελλάδας στη Γαλλία και της Γαλλίας στην Ελλάδα. Χάρη στην τόσο αξιόλογη προσωπική σου διαδρομή κατόρθωσες καλύτερα από τον καθένα να δημιουργήσεις εξαιρετικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο κουλτούρες μας».