GR US

Ακίνητα σε Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και Κουίνς αγοράζουν επενδυτές που απορρίπτουν το Μανχάταν

Εθνικός Κήρυξ

Υπό κατασκευή κτίρια στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διαμερίσματα στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και το Κουίνς τραβούν την προσοχή επενδυτών οι οποίοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το Μανχάταν, επεσήμανε ο δημοσιογράφος, Τζος Μπαρμπάνελ (Josh Barbanel), στην «Wall Street Journal», αναφέροντας ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των νέων «condos» που πουλήθηκε από το 2017 στην περιοχή αγοράστηκε από επενδυτές.

Σύμφωνα με το άρθρο, καθώς οι πωλήσεις διαμερισμάτων καταγράφουν πτώση, λιγότεροι επενδυτές ενδιαφέρονται για νέα «condominiums» σε καλές γειτονιές του Μανχάταν, αλλά εκφράζουν ζήτηση για λιγότερο ακριβές, όπως το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι και το Κουίνς.

Στο Μανχάταν, πολλοί επενδυτές τρόμαξαν από τις υψηλές τιμές, τις «αδύναμες» πωλήσεις και τα σταθερά ή μειούμενα ενοίκια, σύμφωνα με τους μεσίτες. Αλλά στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, τουλάχιστον το ένα τρίτο από τα νέα «condos» που βγήκαν στην αγορά, από το 2017, πουλήθηκε σε επενδυτές, δείχνει νέα μελέτη.

Πρόκειται για ένα μεγάλο μερίδιο για την περιοχή αυτή, απέναντι από την Ed Koch Queensboro Bridge στο Midtown του Μανχάταν, από ό,τι σε νέες κατασκευές σε όλη την πόλη.

Πολλοί από τους νέους επενδυτές στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, και άλλες παρόμοιες περιοχές, αναζητούν διαμερίσματα χαμηλής τιμής, με μειωμένη φορολογία και κόστος συντήρησης, σε μέρη όπου τα ενοίκια και οι τιμές πώλησης αυξάνονται, δήλωσε ο κ. Πάτρικ Σμιθ (Patrick W. Smith), μεσίτης της Stribling & Associates, που έχει μελετήσει τα σχετικά στοιχεία.

«Υπάρχει σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Μανχάταν», σημείωσε. Οι επενδυτές, πρόσθεσε, προσελκύονται από πάρκα κοντά στο νερό και νέα εστιατόρια, όπως και οι ιδιοκτήτες/κάτοικοι. «Νιώθουν ότι η περιοχή έχει περιθώριο ανάπτυξης όσον αφορά στο πόσο επιθυμητή είναι».

Ο κ. Ερικ Μπενάιμ (Eric Benaim), ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Modern Spaces, που αντιπροσωπεύει την κατασκευάστρια «condo» σε Harrison LIC, Monarch, Jackson και αλλού στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, είπε ότι οι επενδυτές αναζητούν να αγοράσουν, αλλά ποντάρουν στο μέλλον της γειτονιάς.

«Τους αρέσει επειδή πετυχαίνουν καλά ενοίκια όταν νοικιάζουν και πιστεύουν στην εκτίμηση των τιμών εκεί», συμπλήρωσε.

Το να μετρηθούν οι αγορές αποτελεί πρόβλημα. Ο κ. Τζόναθαν Μίλερ (Jonathan Miller), εκτιμητής και πρόεδρος της Miller Samuel Inc., είπε ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της αγοράς πολυτελείας περί το 2014, σχεδόν 25% των νέων πωλήσεων νέων κατασκευών ήταν από επενδυτές, βάσει μίας εσωτερικής έρευνας μεσιτών.

Πιο πρόσφατα η ίδια έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό μειώθηκε σχεδόν στο μισό, σύμφωνα με τον ίδιο. Πολλοί από αυτούς τους επενδυτές αγόρασαν ακριβά διαμερίσματα στο Μανχάταν και τα διαμόρφωσαν πολυτελώς, προς ενοικίαση, προκαλώντας κορεσμό στην σχετική αγορά.

Εκτοτε, πολλοί διεθνείς επενδυτές, ειδικά από την Κίνα και την Ρωσία, έχουν φύγει από το πεδίο, δήλωσε ο κ. Μίλερ. «Είναι σχεδόν διεθνές, η δραστηριότητα των επενδυτών να μην είναι ίδια με αυτή που ήταν».

Τα νέα στοιχεία για το Λονγκ Αϊλαντ Σίτι από την Stribling & Associates καταγράφουν μία αγορά από έναν επενδυτή αν η ίδια κατασκευή ήταν καταγεγραμμένη για ενοικίαση εντός έξι μηνών από το κλείσιμο της συμφωνίας. Αποκλείει τις μονάδες επενδυτών που ενοικιάστηκαν ιδιωτικά, χωρίς μεσίτη.

Κατά το πρώτο κύμα ανάπτυξης από το 2006 έως το 2010, 8% των αγορών έγιναν από επενδυτές, σύμφωνα με την ανάλυση. Εως το 2018, το ποσοστό έχει ανέλθει στο 33%.

Η αύξηση των υποθηκών είχαν αντίστοιχο κόστος στην ιδιοκτησία διαμερισμάτων, αλλά σχεδόν οι μισές από τις πωλήσεις επενδυτών έγιναν μόνο με μετρητά, χωρίς αρχική υποθήκη, σε σχέση με ένα ποσοστό 20% για ακίνητα ιδιοκτητών/κατοίκων.

Τα ακίνητα των επενδυτών είναι επίσης πιο πιθανό να είναι λιγότερο ακριβά στούντιο και διαμερίσματα με ένα δωμάτιο, σε σχέση με τα ιδιόκτητα.

Ο κ. Αντρέα Πεντιτσίνι (Andrea Pedicini), μεσίτης της Citi Habitats, ο οποίος συνεργάζεται με πολλούς Ιταλούς επενδυτές, είπε ότι η τρέχουσα αγορά με τις μειούμενες τιμές και ενοίκια, ευνοεί πιο φτηνά διαμερίσματα προς νέα πώληση και νέες κατασκευές, εκτός Μανχάταν.