GR US

Ανυπολόγιστες οι ζημιές στο Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας

Εθνικός Κήρυξ Archive

O ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε δέντρα στο Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Βιβλική με όλη τη σημασία της λέξεως είναι η καταστροφή που υπέστη το Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας από τον ανεμοστρόβιλο της 8ης Σεπτεμβρίου.

Οι φωτογραφίες που απέστειλε ο διευθυντής του Ιονικού Χωριού, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι πρόκειται περί βιβλικής καταστροφής.

Cameras

Γκρεμισμένα δέντρα στο εκκλησάκι του Ιονικού Χωριού στο Βαρθολομιό Ηλείας. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, μόλις πληροφορήθηκε ότι το Βαρθολομιό βρέθηκε στο επίκεντρο του ανεμοστρόβιλου και ότι υπέστη ζημιές και το Ιονικό Χωριό αποφάσισε να πάει επί τόπου ο π. Κωνσταντινίδης, αφ’ ενός μεν για να κάνει την πρώτη αυτοψία και την εκτίμηση του μεγέθους των ζημιών, αφ’ ετέρου δε να μεριμνήσει ώστε να ξεκινήσει το δύσκολο και πολυδάπανο έργο της αποκατάστασης των ζημιών.

Παράλληλα, κάλεσε τους ομογενείς και τις κοινότητες να προσφέρουν τον οβολό τους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε στη δημοσιότητα το φωτογραφικό υλικό και συνάμα εξέδωσε νέο ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρεται: «Μετά την πρώτη χθεσινή πληροφόρηση για σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές από ανεμοστρόβιλους στις εγκαταστάσεις του Ιονικού Χωριού στο Βαρθολομιό της Ηλείας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιβεβαιώνει σήμερα με θλίψη, ότι όντως σφοδροί ανεμοστρόβιλοι που χτύπησαν την περιοχή του Βαρθολομιού το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, προξένησαν τεράστιες καταστροφές στις κατασκηνώσεις του Ιονικού Χωριού, σε κτίρια και στο φυσικό περιβάλλον.

Cameras

Ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Τα καλοκαιρινά προγράμματα του Ιονικού Χωριού είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και ευτυχώς δεν υπήρχαν εκεί κατασκηνωτές ή προσωπικό την ώρα της καταστροφής. Ολοι οι εργαζόμενοι στην κατασκήνωση συμπεριλαμβανομένης και της οικογένειας του επιστάτου Γεωργίου Ναστούλη είναι ασφαλείς».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στις ζημιές και τονίζει: «Η καταστροφή στις εγκαταστάσεις είναι εκτεταμένη, όπως είναι εμφανές από τις φωτογραφίες που παρατίθενται. Τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις της κατασκηνώσεως έχουν υποστεί πολλαπλές ζημιές και εκατοντάδες δένδρα έχουν ξεριζωθεί.

Το γραφικό παρεκκλήσι του Αγίου Ιακώβου υπέστη μόνο μικρή εξωτερική ζημιά, αλλά η τοποθεσία γνωστή ως «Τα Πεύκα», το δασύλλιο όπου πραγματοποιούνται καθημερινά οι συγκεντρώσεις των κατασκηνωτών με θέμα «Ορθόδοξη Ζωή», έχει ως επί το πλείστον καταστραφεί.

Cameras

Ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Υπάρχουν εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά σημεία της κατασκηνώσεως όπως στην πισίνα, στα καταλύματα και δωμάτια των κατασκηνωτών, στην καφετέρια, τραπεζαρία και μαγειρεία, στον χώρο απασχόλησης και παιχνιδιού και στην περιοχή όπου ζούσαν τα κατοικίδια ζώα. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με εργολάβους και μηχανικούς, για να αξιολογήσουν την ορατή ζημιά και να ερευνήσουν πιθανά δομικά προβλήματα στα κτίρια.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανταποκρινόμενη στο έντονο ενδιαφέρον και στη διάθεση προσφοράς εκ μέρους πολλών κατασκηνωτών προηγουμένων ετών, γονέων και πιστών υποστηρικτών του Ιονικού Χωριού, έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την ανακατασκευή του Ιονικού Χωριού. Ολα τα ποσά από την οικονομική αυτή εκστρατεία θα διατεθούν αμέσως για τον καθαρισμό, επισκευή και ανοικοδόμηση των εγκαταστάσεων του Ιονικού Χωριού.

Cameras

Ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στο Ιονικό Χωριό στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Οιαδήποτε προσφορά για την αναστήλωση του Ιονικού Χωριού μπορεί να θεωρηθεί ως επένδυση σε ένα από τα πιο επιτυχή και ζωτικής σημασίας προγράμματα της Αρχιεπισκοπής μας, διασφαλίζοντας την μοναδική εμπειρία του Ιονικού Χωριού στις επόμενες γενιές κατασκηνωτών και συνεχίζοντας την επί 46 χρόνια εν Χριστώ διακονία της Εκκλησίας μας για τη νεολαία.

Οι προσφορές για το ταμείο ανοικοδομήσεως και αναστηλώσεως του Ιονικού Χωριού μπορούν να γίνονται μέσω διαδικτύου www.ionianvillage.org/donate ή αποστέλλοντας επιταγή στη διεύθυνση Greek Orthodox Archdiocese/Ionian Village Rebuilding Fund, 8 East 79th Street, New York, NY 10075