GR US

Απεβίωσε ο ομογενής Αντώνιος Σκριβάνος από την πόλη Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης

Εθνικός Κήρυξ

Ο αείμνηστος Αντώνιος Σκριβάνος από την πόλη Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Αντώνιος Σκριβάνος, στο αναρρωτήριο Hannah Duston Healthcare του Σόμερβιλ της Μασαχουσέτης, όπου διέμενε νοσηλευόμενος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αείμνηστος διακρινόταν για τα αισθήματα της φιλοπατρίας και της φιλανθρωπίας, ενώ το μεράκι του ήταν να μαγειρεύει για τους άλλους και ιδιαίτερα για τους φτωχούς και άστεγους.

Ηταν άριστος τεχνίτης της μαγειρικής όντας επί πολλά χρόνια ιδιοκτήτης εστιατορίων και συγκεκριμένα του πρώην «Apollo’s Diner» επί της οδού Ουάσιγκτον και Spartacus επί της κεντρικής οδού -Main Street- στην πόλη Χέβερχιλ της Μασαχουσέτης.

Ο αείμνηστος ήταν ένθερμος αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα», ενώ η χαρά του ήταν απερίγραπτη όταν η εφημερίδα μας είχε γράψει για το φιλανθρωπικό έργο της εγγονής του Βικτώριας σχετικά με την προετοιμασία και παροχή γευμάτων ποιότητας σε άστεγους πολίτες του Χέβερχιλ.

Βίωσε τη δική του Οδύσσεια με όλες τις χαρές και τις πίκρες που έχει κάθε πορεία ζωής. Η δική του η ζωή ξεκίνησε από το χωριό Συκέα Μολάων Λακωνίας. Στην αρχή πήγε ως έφεδρος αξιωματικός στην αεροπορία και συγκεκριμένα ως χειριστής βαρέων μηχανημάτων, αλλά όπως είχε πει σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» τον Μάιο του 2015 «ο μισθός ήταν μηδαμινός, 700 δραχμές το μήνα, ούτε ένα κοστούμι δεν μπορούσες να αγοράσεις».

Γι’ αυτό αποφάσισε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση του ζωεμπορίου. Ηταν τέταρτη γενιά ζωέμπορων, ενώ ένα Πάσχα έσφαξαν με τον μεγαλύτερο αδελφό του τον Γιώργο 1.650 αγριοκάτσικα.

Το 1962 βλέποντας πολλούς να φεύγουν στον Καναδά, να ανοίγουν μαγαζιά και να προοδεύουν αποφάσισε και πήγε στο Μόντρεαλ όπου είχε μία εξαδέλφη. Εκεί συνάντησε την αείμνηστη σύζυγό του, την Τριανταφύλλη σ’ ένα σπίτι κοινών γνωστών, την οποία όμως ήξερε από το χωριό. Ενωσαν τη ζωή τους με τα δεσμά της αγάπης. Στο Μόντρεαλ βρήκε εργασία στα σφαγεία κοντά σ’ ένα γνωστό του Ελληνα από την Τρίπολη.

Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του, η αδελφή του, η θεία του έμεναν στην πόλη Πρόβιντενς του Ροντ Αϊλαντ και τον έπεισαν να έλθει στην Αμερική το 1969.

Ο αδελφός του ο Γιώργος φεύγοντας για διακοπές στην Ελλάδα του είπε του Αντώνη να πουλήσει το «Σπάρτακος» κι όταν επιστρέψει να ανοίξουν μαζί τριάντα Dunkin Donuts. Η ζωή όμως είχε άλλα σχέδια απρόβλεπτα, διότι ο Γιώργος στην Ελλάδα έπαθε ανακοπή καρδιάς και πέθανε.

Καταλείπει τους δύο γιους του τον Κωνσταντίνο Σκριβάνο και την σύζυγο του Λόρμα από την πόλη Βόρειο Αντόβερ της Μασαχουσέτης, και τον Γεώργιο Σκριβάνο από το Χέβερχιλ, την αδελφή του Ελένη Κουτσουγιαννοπούλου από την πόλη Βόρειο Ρέντινγκ, τον αδελφό του Βασίλειο Σκριβάνο στην Ελλάδα, τα εγγόνια του Βικτώρια και Νικόλαο Σκριβάνου, καθώς επίσης πολλούς ανιψιούς και ανιψιές.

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να αποστείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας των Αγίων Αποστόλων στο Χέβερχιλ ως εξής: Holy Apostles Greek Orthodox church, 154 Winter Street, Haverhill, MA. 01830