GR US

Detroit Free Press: Το Greektown του Ντιτρόιτ αλλάζει όψη

Εθνικός Κήρυξ

Το Γκρίκταουν του Ντιτρόιτ. Φωτογραφία: Flickr

ΝΤΙΤΡΟΙΤ. Για όσους κατοίκους του Ντιτρόιτ είναι σήμερα γύρω στα 50, το Γκρίκταουν (Greektown) είναι συνυφασμένο με τις βραδινές εξόδους των νεανικών τους χρόνων.

Την δεκαετία του ’80 τα εστιατόρια του Γκρίκταουν και τα γεμάτα ζωντάνια μαγαζιά κατά μήκος της οδού Monroe ήταν σχεδόν η μόνη επιλογή για διασκέδαση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης. Αυτό βέβαια συνέβαινε πολύ πριν νεότερες περιοχές όπως το Μίνταουν, το Κομέρικα Παρκ ή το Φορντ Φιλντ αναδυθούν ως νυχτερινά στέκια.

Αντί όμως το Γκρίκταουν να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, έμεινε πολύ πίσω. Η μισή και πλέον γειτονιά αποτελείται από υπαίθριους χώρους στάθμευσης, ενώ το αίσθημα ασφαλείας παραμένει χαμηλό. Παρά το γεγονός ότι οι γύρω περιοχές βιώνουν οικιστική ανάπτυξη, η κατάσταση στο Γκρίκταουν παραμένει τουλάχιστον στάσιμη.

Μετά από χρόνια παρακμής, όμως, η ιστορική γειτονιά φαίνεται να ανακάμπτει. Την Τετάρτη, η νεοσύστατη Σύμπραξη Κατοίκων του Γκρίκταουν (Greektown Neighborhood Partnership) θα παρουσιάσει ένα εκτενές πλάνο για την ανασυγκρότηση της περιοχής. Το 256σέλιδο σχέδιο θα περιλαμβάνει έναν χάρτη για τους επισκέπτες της περιοχής, η οποία παρά τα όσα προβλήματά της, εξακολουθεί να κρατάει τον ιστορικό της χαρακτήρα.

Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις της πρωτοβουλίας των κατοίκων συμπεριλαμβάνονται:

    • Αναδιαμόρφωση των υπαίθριων χώρων στάθμευσης με βάση αλλαγές σε παρακείμενες γειτονιές.
    • Μία πρόταση για την μετατροπή των υπαίθριων χώρων στάθμευσης σε πάρκα, δημόσιους χώρους αναψυχής, αλλά και πεζοδρόμους με νέο φωτισμό και τοιχογραφίες.
    • Μονοδρόμηση της οδού Monroe με σκοπό την διεύρυνση των πεζοδρομίων και των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων.
Σίγουρα θα χρειαστούν χρόνια και κόπος για να πραγματοποιηθεί αυτό αλλά τουλάχιστον, το σχέδιο της Σύμπραξης Κατοίκων μαρτυρά την αποφασιστικότητα των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτή να αναβαθμίσουν την γειτονιά.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδείξουμε τον χαρακτήρα της γειτονιάς μέσα από μια τολμηρή προσπάθεια επανασχεδιασμού και αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Σύμπραξης Κατοίκων, Μέλανι Μάρκοβιτς (Melanie Markowicz), στην εφημερίδα «Detroit Free Press».

«Δεν μιλάμε μόνο για την οδό Monroe», είπε. «Μιλάμε για την δημιουργία μιας αλληλένδετης, σύγχρονης γειτονιάς που αποτελεί κόμβο με τις υπόλοιπες περιοχές του κέντρου», συμπλήρωσε.

Ο ελληνικός χαρακτήρας της γειτονιάς

Η διατήρηση του έντονου ελληνικού στοιχείου είναι ένας από τους στόχους της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δήλωσε η Αθηνά Παπά (Athina Papas), πρόεδρος του συμβουλίου της Σύμπραξης, της οποίας η οικογένεια έχει στην ιδιοκτησία της αρκετά ακίνητα στην περιοχή.

«Η αλλαγή δεν είναι απαραιτήτως κάτι κακό», είπε. «Το να έρθουν μερικές αλυσίδες στην γειτονιά σίγουρα θα επιστήσει το ενδιαφέρον πολλών. Αυτό όμως πρέπει να συμβαίνει ισορροπημένα» τονίζει.

Ο Τάσος Τεφτσής (Tasso Teftsis), αντιπρόεδρος της Σύμπραξης και ιδιοκτήτης ακινήτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του ζαχαροπλαστείου «Astoria», συμφωνεί απολύτως.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων μεταναστών δεύτερης γενιάς που θέλουν πραγματικά να διατηρήσουν τον ελληνικό χαρακτήρα της γειτονιάς», είπε.

Ενα οικοδόμημα των Ελλήνων μεταναστών

Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Γερμανοί μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, όμως, άρχισαν να καταφθάνουν σωρηδόν Ελληνες μετανάστες.

Μια περιοχή με πολλά ελληνικά εστιατόρια, έχει ως κεντρική της αρτηρία την οδό Monroe μεταξύ των οδών Brush και St. Antoine και χαρακτηριστικά συγκροτήματα κτιρίων της βικτωριανής εποχής, το Γκρίκταουν παρέμεινε δημοφιλές για καιρό αφότου η πόλη άρχισε να παρακμάζει στα μέσα του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, καθώς άλλες περιοχές του ευρύτερου κέντρου της πόλης αναπτύχθηκαν, το Γκρίκταουν, έμενε ολοένα και περισσότερο πίσω. Παρέμεινε μια περιοχή για νυχτερινές εξόδους, με ελάχιστη απήχηση σε οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένους ή όσους αναζητούν μεγαλύτερη ποικιλία στη διασκέδασή τους.

Επίσης, η έλλειψη ανοιχτών δημόσιων χώρων μαζί με την απουσία πάρκων μείωσε ακόμη περισσότερο την δημοτικότητά της. Ιδίως τις βραδινές ώρες, αποτελεί στέκι παραβατικών στοιχείων, ενώ στις ειδήσεις αναφέρεται περισσότερο για τα εγκλήματα που διαπράττονται παρά για την ψυχαγωγία.

Ακόμη και η ελληνική της ταυτότητα έχει ξεθωριάσει. Παρά το γεγονός ότι μερικά παραδοσιακά ελληνικά μαγαζιά συνεχίζουν να λειτουργούν όπως το «Pegasus Taverna» ή το ζαχαροπλαστείο «Astoria», το μερίδιο του λέοντος στην αγορά έχουν πλέον μεγάλες αλυσίδες.

Τέλος, η περιοχή έχασε τον χαρακτήρα της καθώς τα κτίρια γκρεμίστηκαν για να γίνουν πάρκινγκ, ενώ παράλληλα, διπλανές περιοχές έχουν αρχίσει να εκλύουν τη νεολαία, καθώς προσφέρουν ανακαινισμένα σπίτια και ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Αλλά το Γκρίκταουν διατηρεί ακόμα τα πλεονεκτήματα που, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωσή του. Βασικότερο όλων είναι πως η οδός Monroe, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης του Ντιτρόιτ.

«Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι έχουμε μία τόσο δυνατή πολιτιστική αλλά αρχιτεκτονική παράδοση», τόνισε η Μάρκοβιτς. «Τα κτίσματα στον συγκεκριμένο δρόμο είναι από τα λίγα εναπομείναντα κτίρια βικτωριανής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη την πόλη, γεγονός το οποίο αμελούμε», υποστηρίζει.

Ο Ματ Κιούλεν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων «Bedrock», δήλωσε πως πρόκειται για μια καλή στιγμή για να ξεκινήσει η αναδημιουργία του Γκρίκταουν. «Αυτή τη στιγμή η γειτονιά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής όπου αρκετά σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν», είπε.

«Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν το Γκρίκταουν εδώ και δεκαετίες δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Τζον Γουόρνερ, διευθυντής ανάπτυξης της Σύμπραξης. «Αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα. Το Γκρίκταουν είναι εδώ και θα παραμείνει» κατέληξε.