GR US

Δρ Κωνσταντίνος Πάντος: Ο Ελληνισμός στο επίκεντρο του Ιατρικού Τουρισμού

Εθνικός Κήρυξ

Ο Κ. Πάντος με τον Γ. Πατούλη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την φετινή Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Δρ Κωνσταντίνου Πάντου

Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος αποτελεί έναν από τους πιο αναγνωρισμένους Ελληνες γυναικολόγους παγκοσμίως. Ελαβε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989).

Με σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας στη Μαιευτική και Γυναικολογία και είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ο Κωνσταντίνος Πάντος διαθέτει εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το 1994, ο Δρ Πάντος ίδρυσε το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και το 2004, ίδρυσε την Κλινική με δ.τ ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, μια ιδιωτική Μεικτή Χειρουργική Κλινική η οποία κάνει τη διαφορά στον τομέα της υγείας.

Σήμερα, ο Δρ Πάντος ως Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ συνεχίζει να ανοίγει τον δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές του στην αναπαραγωγική γενετική. Εξακολουθεί να μελετά τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και συμβάλλει ως καταλύτης στις καινοτομίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως ειδικός στις σύγχρονες μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης και ιδιαίτερα πεπειραμένος μαιευτήρας – γυναικολόγος, ο Δρ Πάντος ενσαρκώνει απόλυτα αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα η Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Συναντηθήκαμε μαζί του και συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό, την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω, τον ρόλο της Ομογένειας και των ΜΜΕ στην προβολή της Ελλάδας αλλά και το μυστικό της επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων επί ελληνικού εδάφους.

Κύριε Πάντο, πρόσφατα βρεθήκατε στον Λευκό Οίκο ως επίσημος προσκεκλημένος του προέδρου Τραμπ. Πώς προέκυψε η πρόσκληση;

Αυτό συνέβη λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε ξεκινήσει μία εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης της Ομογένειας σε θέματα ιατρικών υπηρεσιών από πλευράς της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας προσφέρει άριστες ιατρικές υπηρεσίες, εφάμιλλες με αυτές του εξωτερικού και μερικές φορές θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη καλύτερες. Στην Ελλάδα υπάρχει το στοιχείο της εξατομίκευσης σε αντίθεση με έξω που ακολουθούνε συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Κωνσταντίνος Πάντος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Δρ Κωνσταντίνου Πάντου

Η διαφορά μας είναι πως αντιμετωπίζουμε τα ζευγάρια και τους ανθρώπους, ως άτομα δηλαδή και όχι ως μονάδες. Στα υπέρ μπορούμε να προσθέσουμε και τις προσωπικές μαρτυρίες γυναικών που έρχονται από το εξωτερικό για επεμβάσεις και οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για προβολή της χώρας.

Ξεκινήσαμε μια καμπάνια ενημέρωσης αρχικά στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργου Πατούλη, και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, το Λος Αντζελες, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Αυτή η καμπάνια έχει ως στόχο αφενός να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ως λαός και ως κράτος των ανθρώπων που μας επισκέπτονται και από την άλλη να δημιουργήσουμε μια συνθήκη έτσι ώστε οι γιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό να επαναπατριστούν ή να δραστηριοποιηθούν από εκεί που βρίσκονται προς όφελος της Ελλάδας.

Ενας τρίτος αλλά εξίσου σημαντικός στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες έτσι ώστε να επενδύσουν σε ιατρικές δομές, οι οποίες θα εξυπηρετούν όλα τα ζευγάρια που έρχονται από το εξωτερικό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της καμπάνιας;

Η καμπάνια έφερε αποτελέσματα γιατί έγινε τόσο με τη συμβολή των ελληνικών κοινοτήτων όσο και με τη συνεισφορά των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων. Σε όλο αυτό, όπως προείπα, έπαιξαν βασικό ρόλο και οι προσωπικές μαρτυρίες των ανθρώπων. Ζητήσαμε από ζευγάρια να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, για το πώς απόκτησαν παιδιά.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν και είναι η αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την εκστρατεία, παρόλο που είχαμε και άλλες ειδικότητες. Βάζοντας μπροστά την εξωσωματική γονιμοποίηση, δημιουργήσαμε ανθρώπινες ιστορίες. οι οποίες τραβήξανε τα φώτα των ξένων ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, στην ημερίδα που διοργανώσαμε στη Νέα Υόρκη τον λόγο πήρε ο κύριος Φιλιππίδης και ανέφερε πως στον κύριο Πάντο κατάφερα να κάνω δίδυμα. Εξαπλώνεται έτσι η φήμη της χώρας, με αποτέλεσμα να μας επισκέπτονται εκατοντάδες ζευγάρια από την Αμερική κάθε χρόνο. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει και η Ομογένεια, που μας διαφημίζει παντού.

Από ποιες χώρες σας επισκέπτονται;

Μέχρι τώρα μετράμε 65 χώρες. Από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και γενικά τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από μακρινά μέρη, όπως η Μογγολία, το Τζιμπουτί, η Μαδαγασκάρη, η Ινδονησία, η Κίνα, η Σιγκαπούρη. Είναι μακρύς ο κατάλογος...

Για μια πλήρη τουριστική εμπειρία των ζευγαριών έχουμε έρθει σε επαφές με κάποιες εταιρείες προκειμένου να τα εξυπηρετήσουν και να τους οργανώσουν ένα πρόγραμμα.

Επίκεντρό σας όμως παραμένει ο Ελληνισμός.

Σκοπός μας είναι πάντα να προβάλλουμε την Ελλάδα. Κάνουμε κάποιες εγχώριες δράσεις, με μπροστάρη τον Γ. Πατούλη, λόγω της θεσμικής του θέσης, τόσο ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όσο και της ΚΕΔΕ αλλά και ως προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας στο οποίο εντάσσονται πολλές χώρες (Ρουμανία, Αλβανία, Κύπρος και Κίνα) είναι επίσης πρόεδρος του Συμβούλιου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ) όπου είμαι κι εγώ στο ΔΣ.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Κ. Πάντος με τον Γ. Πατούλη κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στον Λευκό Οίκο για την φετινή Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Δρ Κωνσταντίνου Πάντου

Ο Πατούλης βέβαια έχει βεβαρυμμένο πρόγραμμα οπότε δεν μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα. Εχει από πίσω του όμως, ένα ικανό επιτελείο το οποίο «βγάζει» πολλή δουλειά. Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα μας επισκέφθηκε ένας Κινέζος κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος μας ζήτησε να εισάγει παραδοσιακή κινέζικη ιατρική στην Ελλάδα και εμείς να τους βοηθήσουμε με τις εξωσωματικές μεθόδους.

Μας προσκαλέσανε να πάμε Κίνα στις 20 Απριλίου όπου θα συναντηθούμε με διάφορους κρατικούς φορείς για να υπογράψουμε ορισμένα συμφωνητικά. Πάρα πολλές χώρες ενδιαφέρονται για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημοσύνης.

Ποιες είναι οι προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

Τεράστιες. Θυμάμαι πριν από 15 χρόνια έλεγα πως 2.000 κύκλοι εξωσωματικών είναι τεράστιο νούμερο. Οταν φτάσαμε στην Κρίση, το 2010, είχαμε περίπου 3500 κύκλους και πέρσι τελειώσαμε με 6700. Είμαστε στην 4η- 5η θέση της Ευρώπης αυτή τη στιγμή.

Και όλοι μας έρχονται από έξω. Με όλα αυτά θέλω να σας δείξω πως έχουμε πιάσει νούμερα που δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από κάποια χρόνια. Η ελληνική αγορά μπορεί να είναι μικρή, αλλά ο κόσμος έξω είναι τεράστιος και τελικά όλοι συγκεντρώνονται εδώ.

Είναι τέτοιο το μέγεθος της αγοράς που πραγματικά δεν υπάρχει ταβάνι σε αυτό που κάνουμε. Και είναι και τόσο εύκολες οι μετακινήσεις πλέον μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό τουριστών. Ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού παγκοσμίως είναι πολλά δις δολάρια. Εστω και λίγα από αυτά να φτάσουν στην Ελλάδα θα κάνουν μεγάλη διαφορά στην εγχώρια οικονομία.

Τι πιστεύετε ότι έχει βοηθήσει στο να φτάσει η Ελλάδα τόσο ψηλά;

Η αναγνωσιμότητα της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα και οι προσωπικές μαρτυρίες των ζευγαριών. Για παράδειγμα όταν δέχομαι πρόσκληση από κάποιο συνέδριο αυτό δημοσιεύεται στα τοπικά ΜΜΕ και αμέσως γίνεται ντόρος για τις δράσεις μας στην Ελλάδα. Ειδικά στον τομέα των εξωσωματικών, που έχουν να κάνουν με παιδιά, οι ιστορίες και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται «τραβάνε».

Εθνικός Κήρυξ

Ο Κωνσταντίνος Πάντος (αριστερά) με τον Γιώργο Πατούλη (δεξιά) στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, παρέα με παιδάκια που γεννήθηκαν με εξωσωματική στην Ελλάδα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Δρ Κωνσταντίνου Πάντου

Μπορούμε όμως να φτάσουμε και πιο ψηλά. Η δομή του ιατρικού τουρισμού που είναι η ΕΛΙΤΟΥΡ υπάρχει. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να δημιουργήσουμε και άλλες ομάδες Ρομποτικής ή Οδοντιατρικής για παράδειγμα και με ένα καλό μάρκετινγκ να προσελκύσουμε μέσω της ΕΛΙΤΟΥΡ περισσότερους επισκέπτες στην Ελλάδα.

Ολα αυτά χρειάζονται όμως και εξωτερική βοήθεια. Βοήθεια από το κράτος μέσω διευκολύνσεων για την έκδοση βίζας, δημιουργία πακέτων από τις αεροπορικές εταιρείες, ενημέρωση από την Ομογένεια στο εξωτερικό, συνεργασία με ξένα ΜΜΕ. Ο Ελληνισμός είναι παντού. Πρέπει να διαδοθεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα.

Οι δράσεις σας από εδώ και πέρα;

Αυτό που θέλουμε να προωθήσουμε είναι το «Fertility Festival», που έχει προγραμματιστεί για τις 8-9 Ιουνίου προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη στην Ελλάδα για θέματα γονιμότητας. Για το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχουμε καλέσει φορείς από το εξωτερικό που έχουν σχέση με το αντικείμενο και κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να συγκεντρωθεί έξω από το Ζάππειο με τα παιδιά τους. Στις 15 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας οπότε θέλουμε να το εντάξουμε σε αυτό το πλαίσιο.

Ενα λοιπόν είναι αυτό. Στις 10-11 Ιουνίου καλούμε όλους αυτούς, μαζί αντιπροσώπους από Κίνα, Γερμανία, Ιταλία και διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πάμε στην Κω. Εκεί κάνουμε μια ημερίδα κατά την οποία προσπαθούμε να αναβιώσουμε τον αυθεντικό Ορκο του Ιπποκράτη.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Κ. Πάντος με παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση του Δρ Κωνσταντίνου Πάντου

Σκέψου τώρα να καταφέρουμε να φέρνουμε κάθε χρόνο στην Κω από έναν Ιατρικό Σύλλογο κάθε χώρας του πλανήτη και να δίνουν οι γιατροί τον αυθεντικό όρκο σε μία τελετή πανομοιότυπη με αυτή που γίνονταν στην αρχαιότητα. Μιλάμε για μία τεράστια προβολή του νησιού στο εξωτερικό.

Και δεν είναι μόνο η προβολή. Μιλάμε για γιατρούς, ανθρώπους με υψηλό εισόδημα. Τα λεφτά που θα μένουν στο νησί είναι πάρα πολλά. Θα έρθει λοιπόν ο επιχειρηματίας και θα σου πει «Στην Κω τόσοι γιατροί; Ας φτιάξω ένα επτάστερο ξενοδοχείο».

Ποιο είναι το επίπεδο των Ελλήνων γιατρών;

Είναι πάρα πολύ υψηλό. Οι Ελληνες είναι καλοί επιστήμονες. Το σύστημα της Ελλάδας είναι αυτό που χωλαίνει. Το επίπεδο σε συνδυασμό με την εξατομίκευση είναι αυτά που μας απογειώνουν. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα να καταλάβεις. Είχε βγει πριν κάποιο καιρό στις ειδήσεις ένα ζευγάρι από τον Καναδά και είπε: «Εχουμε ξοδέψει 200.000 δολάρια σε εξωσωματικές. Ηρθαμε στην Ελλάδα και μας είπε ο γιατρός να κάνουμε μια σαλπιγγογραφία, την οποία δεν μας είχε αναφέρει κανείς μέχρι τότε, ξεβούλωσαν οι σάλπιγγες και η γυναίκα μου έμεινε από μόνη της έγκυος. Ξοδέψαμε τόσα λεφτά στον Καναδά και στην Ελλάδα με 50 ευρώ έχουμε το παιδί στο χέρι». (γέλια)

Με αυτό το παράδειγμα θέλω να τονίσω ότι η εξατομίκευση που γίνεται εδώ είναι σημαντική. Εξω ακολουθούν τα πρωτόκολλα, πράγμα που δεν βοηθάει σε όλες τις περιπτώσεις.