GR US

Δρ Μιχάλης Μανωλιός στον «Εθνικό Κήρυκα»: Η καρδιά μας είναι ένας Μαραθώνιος

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Μιχάλης Μανωλιός. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν σκεφτεί κανείς, ότι η ζωή είναι μια κωμωδία γι’ αυτούς που σκέπτονται και μια τραγωδία γι’ αυτούς που αισθάνονται, αντιλαμβανόμαστε πόσο πολύτιμος είναι αυτός ο κοίλος μυς, που κρύβουμε μέσα στο στήθος μας.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι γνωστό σε όλους πλέον, ότι απότελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον Δυτικό κόσμο. Αυτό που είναι επίσης γνωστό και δυστυχώς δεν εισακούεται, είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, η άσκηση και η αισιοδοξία είναι οι τρεις σωματοφύλακες της καρδιάς μας, που θα την κρατήσουν γερή ως τα βαθειά γεράματα.

Εν όψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, ο επεμβατικός καρδιολόγος Μιχάλης Γεώργιος Μανωλιός ειδικευμένος στο παγκοσμίου φήμης, Texas Medical Center – DeBakery Heart Center, στο Houston μας μίλησε γι’ αυτήν και για το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε έτσι την ζωή μας, ώστε να μην κακοποιούμε αυτό το θείο δώρο.

Ο Μιχάλης Μανωλιός σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο New York Presbyterian και Mount Sinai.

Ειδικεύτηκε επίσης στην Επεμβατική Καρδιολογία (Interventional cardiology), και τα τελευταία 10 χρόνια έχει ανακηρυχτεί σαν κορυφαίος καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη (ΝΥTop Doc’s, 2017-2019) και στην Αμερική (America’s Top Cardiologist 2007-2018, Consumers Research Council of America. Washington, DC).

Είναι διευθυντής Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο «ADVANTAGE CARE PHYSICIANS» στο STATEN ISLAND, NY.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Μιχάλης Μανωλιός. Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση στον «Ε.Κ.».

Ποια είναι η κατάλληλη φροντίδα για την καρδιά μας;

Η βασική μας φροντίδα περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την απόφυγή του καπνίσματος. Η καρδιά θέλει συνετή άσκηση, για να μην κουράζεται. Σχετικά με την διατροφή τώρα το παραδοσιακό ελληνικό διατροφικό πρότυπο προάγει τη μακροβιότητα και προστατεύει από τα καρδιακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.Η σωστή διατροφή είναι η μεσογειακή μας διατροφή και βασίζεται όπως ξέρετε σε κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και πρωτεϊνών με προτίμηση το ψάρι, τα πουλερικά και τα όσπρια, αντί για κόκκινο κρέας.

Αν κάποιος δεν μπορεί να ασκηθεί, τι μπορεί να κάνει;

Να περπατάει τουλάχιστον 4-5 φορές την εβδομάδα μια ώρα την ημέρα, ώστε να διατηρεί την καρδιά αλλά και όλο το σώμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το άγχος και ο θυμός πώς επιδρούν στην καρδιά;

Αν το άτομο πάσχει από καρδιακή νόσο, το άγχος και ο θυμός αυξάνουν τον κίνδυνο οξέως επεισοδίου. Η καλή ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας της μακροζωίας.

Από πότε πρέπει να αρχίσουμε να φροντίζουμε την καρδιά μας;

Από την παιδική μας ηλικία. Στην Αμερική μολονότι γίνονται πολλές και συνεχόμενες καμπάνιες για την διατροφή, οι άνθρωποι συνεχίζουν να τρώνε πολύ ανθυγιεινά και η παχυσαρκία έχει πολύ υψηλά ποσοστά. Κυρίως εδώ στην Αμερική, όπου οι γονείς δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρεύουν σπίτι τους και τρώνε φαγητά από έξω ή μαγειρεύουν κάτι πολύ γρήγορο και ανθυγειινό, αθελά τους δεν βοηθούν στην καλή διατροφή των παιδιών τους.

Οι ενήλικες πότε πρέπει να αρχίσουν να εξετάζονται;

Αν είναι άτομα υψηλού κινδύνου, με πίεση, σάκχαρο, χοληστερίνη και οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνουν τσεκ απ και να έχουν τακτική παρακολούθηση.Μετά τα 55 οι έλεγχοι και το τσεκ απ πρέπει να είναι πιο τακτικά.

Πώς μας προειδοποιεί ένα έμφραγμα;

Συνήθως ξεκινάει με ενόχλημα που παρουσιάζεται πίσω από το στέρνο και προς τα αριστερά του στήθους κάτι σαν σφίξιμο ή κάψιμο. Αυτό μπορεί να αντανακλά στο λαιμό, στο σαγόνι, στην πλάτη ή στον αριστερό ώμο. Μπορεί να συνοδεύεται από δύσπνοια ή ναυτία με ή χωρίς εμετό. Μπορεί να εμφανιστεί και σαν «κάψιμο» στο υπογάστριο και να μπερδευτεί με το στομάχι.

Υπάρχει κάποια εξέταση που κάνουμε, για να προβλέψουμε ένα έμφραγμα;

Μια απλή εξέταση αίματος για μυελοπεροξειδάση δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να εκδηλώσει σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε 6 μήνες. Αν μετά την εξέταση, η τιμή είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει έντονη φλεγμονή εκτεταμένη και σε άλλες αθηρωματικές πλάκες.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα έμφραγμα μόνοι στο σπίτι;

Θα τηλεφωνήσουμε άμεσα στα επείγοντα, αλλά πρώτα θα πιούμε μια ασπιρίνη των 325χλγ. Πρέπει να προσέξουμε αυτά τα συμπτώματα που προανέφερα, γιατί μπορεί να ξεκινήσουν αρκετές μέρες πριν από την κρίση εμφράγματος.

Ως επεμβατικός καρδιολόγος βάζετε μπαλονάκι και stent αντί για bypass;

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία αντί για τη χειρουργική επέμβαση με by-pass, για να διανοίξουμε στενώσεις της στεφανιαίας αρτηρίας από μεγάλες αθηρωματικές πλάκες. Είναι λιγότερο αιματηρή, πιο σύντομη και ο ασθενής επιστρέφει συνήθως σπίτι του την επόμενη μέρα.

Το μειονέκτημα είναι ότι στο 20-30% των ασθενών μπορεί η αρτηρία να ξανακλείσει. Τα stents όμως μειώνουν το ποσοστό της επαναστένωσης. Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία οξέως εμφράγματος και σε μη επείγουσα βάση για τη θεραπεία χρόνιων στεφανιαίων στενώσεων.

Τι είναι το Broken Heart Syndrome;

Το σύνδρομο της κομματιασμένης καρδιάς (Broken Heart Syndrome η TAKO-TSUMBO cardiomyopathy) μιας μορφής καρδιομυοπάθειας, εμφανίζεται μετά από έντονο στρες της καρδιάς κυρίως από καταστάσεις, όπως η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος ή ο χωρισμός.

Μπορεί να προκληθεί επίσης από άλλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως αυτοκινητιστικό ατύχημα, οικονομικά προβλήματα, σοβαρή ασθένεια, αλλά και κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής.

Η καρδιά στην περίπτωση αυτή μεγαλώνει προσωρινά και γίνεται σαν χταπόδι. Αυτό συμβαίνει ξαφνικά αμέσως μετά τα στρεσογόνα γεγονότα και προκαλεί πόνο στο στήθος και δύσπνοια, που μπορεί να συγχυστούν με έμφραγμα. Συνήθως η καρδιά ανακάμπτει με θεραπευτική αγωγή.

Γιατί γίνατε γιατρός;

Ενα καλοκαίρι στη Bωλάδα Καρπάθου στον τόπο καταγωγής μου, όταν ήμουν 12 χρονών είχα σοβαρό ατύχημα στο χέρι. Παίζαμε με τα άλλα παιδιά. Με πήγαν με ελικόπτερο στην Αθήνα στο ΚΑΤ. Η φροντίδα των γιατρών και κυρίως του κ. Γιαννίκα τότε, του χειρουργού που μου έκανε την τόσο δύσκολη επέμβαση, ήταν καθοριστική.

Αποφάσισα να γίνω γιατρός εκείνο το καλοκαίρι. Αγαπάω την δουλειά μου, γιατί μπορώ να προσφέρω και να απαλύνω την αγωνία των ανθρώπων. Είναι πολύ σημαντικό να σε εμπιστεύονται και ως γιατρό και ως άνθρωπο και να γίνεσαι φίλος με τους ασθενείς.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε εσείς σαν επεμβατικός καρδιολόγος;

Στο γραφείο μας μιλούμε Ελληνικά και Αγγλικά και παρέχουμε όλες της καρδιολογικές υπηρεσίες. Ειδικευόμαστε στη θεραπεία και πρόληψη για υπέρταση, χοληστερίνη, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, και αρρυθμίες. Κάνουμε επίσης υπερήχους (2-DEcho), τεστ κοπώσεως, Σπινθηρογράφημα, Nuclear Stress Test, τεστ κάτω άκρων και καρωτίδες, στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλεφωνα (718) 816-6440 και (718)948-8200

ADVANTAGE CARE PHYSICIANS 1050 CLOVE ROAD STATEN ISLAND, NY 10301

ADVANTAGE CARE PHYSICIANS 4771 HYLAN BLVD STATEN ISLAND, NY 10312