GR US

Δρ Πέγκυ Αγγούρη του William & Mary: Απροθυμία αξιοποίησης του πνευματικού δυναμικού στην Ελλάδα

The National Herald

Η αντιπρόεδρος του William & Mary, Δρ Πέγκυ Αγγούρη. Φωτογραφία: Evan Cantwell/Creative Services/George Mason University

ΟΥΙΛΙΑΜΣΜΠΕΡΓΚ. ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. Οι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού έχουν μεν τη διάθεση να συμβάλλουν «στην πρόοδο της πατρίδας μας», συναντούν ωστόσο «αξεπέραστα εμπόδια» στη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της χώρας, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» η επιστήμονας και εκπαιδευτικός, Δρ Πέγκυ Αγγούρη (Peggy Agouris), η οποία επελέγη προσφάτως αντιπρόεδρος (Provost) του σημαντικού Πανεπιστημίου William & Mary, στο Ουίλιαμσμπεργκ.

Η Δρ Αγγούρη ήταν ιδιαίτερα δηκτική και για το φαινόμενο του brain drain, λέγοντας πως σε μεγάλο βαθμό οφείλεται «στην ηθελημένη κατά το πλείστον απροθυμία της χώρας μας να αξιοποιήσει εποικοδομητικά το τεράστιο πνευματικό δυναμικό που παράγει».

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι σημαίνει για εσάς η επιλογή σας ως αντιπρόεδρος ενός τόσο σημαντικού Πανεπιστημίου;

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Αισθάνομαι φυσικά χαρούμενη γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να ηγηθώ του ακαδημαϊκού πυρήνα ενός τόσο ιστορικού και διακεκριμένου πανεπιστήμιου. Τα νέα μου καθήκοντα περιλαμβάνουν όχι μόνο ευρείες διαχειριστικές δραστηριότητες, αλλά κυρίως πολύπλευρες αρμοδιότητες στρατηγικού σχεδιασμού, προγραμματικής ανάπτυξης και σύνδεσης μάθησης και έρευνας με στόχο την διατήρηση της υψηλής μορφωτικής ποιότητας των προσφερόμενων σπουδών. Θα προσπαθήσω και στον καινούργιο μου ρόλο να υποστηρίξω και να προωθήσω νέες ιδέες και διεπιστημονικά πεδία καθώς και καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, όσο πιο διορατικά και σφαιρικά μπορώ και κυρίως με προσοχή στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σημαντικού ανθρώπινου δυναμικού του Πανεπιστήμιου.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσε η επιτυχία σας να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Ελληνες επιστήμονες που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό;

Εθνικός Κήρυξ

Η αντιπρόεδρος του William & Mary, Δρ Πέγκυ Αγγούρη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση της Δρ Αγγούρη

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνων επιστημόνων του εξωτερικού ήδη διαπρέπουν ως φοιτητές και ως εργαζόμενοι εδώ και πολλά χρόνια και μας κάνουν όλους περήφανους. Η δική μου σταδιοδρομία μέχρι στιγμής δεν είναι μοναδική ούτε ασυνήθιστη. Υπάρχουν δεκάδες Ελληνες πανεπιστημιακοί που έχουν καταλάβει τις ψηλότερες θέσεις (πρόεδροι, αντιπρόεδροι, κοσμήτορες) στα καλύτερα πανεπιστήμια του Κόσμου και με τιμά ιδιαίτερα που με περιλαμβάνετε μεταξύ τους. Το δικό μου μήνυμα για όλους τους Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού είναι απλώς να συνεχίσουν με ενθουσιασμό την πορεία που έχουν ήδη ξεκινήσει, να παραμείνουν αισιόδοξοι και ανοιχτόμυαλοι και πάντα να εμπνέονται από τα καλυτέρα χαρακτηριστικά της ελληνικότητάς μας.

«Ε.Κ.»: Ποια μπορεί να είναι η συμβολή των επιφανών επιστημόνων, Ελλήνων του εξωτερικού στην Ελλάδα και την ελληνική πραγματικότητα;

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι Ελληνες επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδας, πέραν των προσωπικών μας επαφών, συνεργασιών και πρωτοβουλιών, έχουμε την πρόθεση και τη θέληση να συμβάλουμε και πιο συστηματικά και οργανωμένα στην πρόοδο της πατρίδας μας όπως και όταν μας ζητηθεί. Αυτό που πρέπει να διερωτηθούμε όμως είναι αν η Ελλάδα έχει τη διάθεση να δεχθεί την συμβολή μας και με ποιο τρόπο. Η δικαιολογία της ιδιαίτερης «ελληνικής πραγματικότητας» έχει παλιώσει, αλλά ατυχώς τα εμπόδια στην συμμετοχή μας στην ανάπτυξη της χώρας παραμένουν ακόμα αξεπέραστα. Μια αξιέπαινη προσπάθεια στην οποία συμμετέχω κι εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι με μεγάλη χαρά είναι οι δραστηριότητες της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), η οποία είναι υπεύθυνη για την εξωτερική αξιολόγηση των ελληνικών πανεπιστήμιων. Η ΑΔΙΠ έχει συστήσει μητρώο εμπειρογνωμόνων (κυρίως καθηγητών του εξωτερικού) και συγκροτεί επιτροπές ειδικές για κάθε επιστημονικό πεδίο με σκοπό την αξιολόγηση των ελληνικών ακαδημαϊκών μονάδων. Αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν οι Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού να συνεισφέρουν στην πρόοδο της Ελλάδας, με δυνατότητες εφαρμογής όχι μόνο στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και σε άλλους χώρους. Ατυχώς, πέραν της ΑΔΙΠ, δεν έχω δει καμία άλλη ανάλογη συστηματική πρωτοβουλία μέχρι στιγμής.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η άποψή σας για το περίφημο brain drain;

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Το brain drain είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι πρόσφατο γεγονός όπως λανθασμένα έχει ευρέως συζητηθεί. Οφείλεται όχι μόνο στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τελευταία, αλλά κατά ένα μεγάλο μέρος και στην ηθελημένη κατά το πλείστον απροθυμία της χώρας μας να αξιοποιήσει εποικοδομητικά το τεράστιο πνευματικό δυναμικό που παράγει. Ετσι, σαν αποτέλεσμα, η πλειοψηφία όσων έχουν τα προσόντα και τις ευκαιρίες να φύγουν εκτός Ελλάδας το κάνουν χωρίς δισταγμό και τις περισσότερες φορές οι επιτυχίες τους στο εξωτερικό τους δικαιώνουν πλήρως. Αυτό είναι τεράστια απώλεια για την Ελλάδα με επιπτώσεις που έχουν ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια ακόμα.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η σχέση σας με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ;

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση με την οργανωμένη κοινότητα των ΗΠΑ αν και θα το ήθελα. Εχω πολλούς και καλούς φίλους σε προσωπικό επίπεδο, αλλά όταν κάποια στιγμή ζήτησα τη βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας για να ενημερωθώ και να συμμετάσχω περισσότερο σε οργανωμένες δραστηριότητες δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. Παρακολουθώ όμως και χαίρομαι ιδιαίτερα με τις επιτυχίες της Ομογένειας και τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της ελληνικότητας των ομογενών και της σύνδεσης με την πατρίδα.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσατε να συγκρίνετε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα με το αντίστοιχο αμερικανικό;

The National Herald

Η αντιπρόεδρος του William & Mary, Δρ Πέγκυ Αγγούρη. Φωτογραφία: Alexis Glenn/Creative Services/George Mason University

Δρ Πέγκυ Αγγούρη: Η μεγαλύτερη διαφορά που βλέπω μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι ενώ στις ΗΠΑ η πορεία των μαθητών προς τα πανεπιστήμια και την ολοκλήρωση της μάθησης είναι μαραθώνιος, στην Ελλάδα είναι αγώνας sprint, με μόνο σκοπό τη βαθμολογία των πανελλήνιων και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η επιλογή γίνεται με βάση τις συνολικές (πολυετείς) επιδόσεις των μαθητών κατά τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας καθώς και τις δραστηριότητές τους εκτός της τάξης (μουσική, αθλητισμός, εθελοντισμός). Ετσι τα πανεπιστήμια αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσωπικότητας του μαθητή-υποψηφίου και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν γερά πολύπλευρη και βαθύτερη γνώση. Στην Ελλάδα αντίθετα, η προσπάθεια του μαθητή επικεντρώνεται στην τελευταία τάξη και ο υποψήφιος καταλήγει να κριθεί από την επίδοσή του σε 4-5 μαθήματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτός ο τρόπος εισαγωγής και αξιολόγησης δεν επιτρέπει στα ελληνικά πανεπιστήμια να εισάγουν πολυπλεύρους φοιτητές και είναι επιπλέον άδικος για τους μαθητές που έχουν διαγράψει σταθερή και αξιοσημείωτη πορεία μέσα και έξω από την τάξη σε όλη τη διάρκεια των σχολικών σπουδών τους.

Η Δρ Αγγούρη, βραβευμένη ερευνήτρια και πρύτανης του Κολεγίου Επιστημών στο George Mason University, ειδικεύεται στην ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση εικόνων, την τηλεπισκόπηση και τα γεωπεριβαλλοντικά συστήματα πληροφοριών. Είναι γεννημένη στην Αθήνα, ενώ σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Ohio State University. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από την περιοχή Καλαβρύτων (από την πλευρά του πατερά της) και από τις περιοχές Λάμιας και Λάρισας (από την πλευρά της μητέρας της). Με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, έχουν μια κόρη, την Χλόη, που είναι μαθήτρια Γυμνάσιου. Η Χλόη, αν και έχει γεννηθεί και μεγαλώνει στις ΗΠΑ, μιλάει πολύ καλά ελληνικά και έχει ήδη πάρει τρία πτυχία ελληνομάθειας.