GR US

Ελληνες μηνύουν την Κύπρο για απώλεια εκατομμυρίων λόγω «διάσωσης» τράπεζας

Ευρωκίνηση

H κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα κλειστή στις 29/03/2013. (ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η «διάσωση» της κυπριακής τράπεζας το 2013 οδήγησε σε μία αγωγή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από Ελληνες κατά της κυπριακής κυβέρνησης. Της αγωγής ηγείται ο επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Grant & Eisenhofer» Δρ Ολαβ Α. Χάαζεν (Olav A. Haazen) εκπροσωπώντας Ελληνες πολίτες που ήταν καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας (Marfin/Cyprus Popular Bank) ή της Τράπεζας της Κύπρου ή και των δύο.

Ο κ. Χάαζεν μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι η συνολική διεκδίκηση που συμπεριλαμβάνει και τόκους ανέρχεται στα 307.530.865 ευρώ.

Οπως είπε, «καθώς γνωρίζετε, η κυπριακή ‘διάσωση’ του 2013 ήταν ένα ιστορικό μέτρο που εξαφάνισε αποταμιεύσεις ζωής, χρήματα για το κολέγιο (σ.σ. σπουδές) και συντάξεις χιλιάδων Ελλήνων της μεσαίας τάξης. Δεν έχει βρεθεί ανάλογο μέτρο σε κάποιο άλλο πρόγραμμα διάσωσης, ειδικά στο κομμάτι που καταθέτες έχασαν όλα ή τα μισά τους χρήματα.

»Ο λόγος ήταν να ελαφρύνουν το βάρος από τους Κύπριους και το κυπριακό κράτος εις βάρος ξένων πολιτών, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία. Εκτός όμως, από το ‘κόψιμο’ αυτό, υπάρχουν και άλλα στοιχεία στο σχέδιο διάσωσης, όπως η υπερβολική επιβάρυνση σε μια υγιή τράπεζα (Τράπεζα Κύπρου), ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επιστραφεί το χρέος της άλλης τράπεζας (Λαϊκής) προς την κυβέρνηση) και να αποφευχθεί η επιβάρυνση του κυπριακού κράτους».

Ο Δρ Χάαζεν πρόσθεσε ότι «η Κύπρος έχει τώρα ομολογήσει την ενοχή της 3 φορές. Σε email προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραδέχεται ότι ‘η απαλλοτρίωση μη Κυπρίων πολιτών παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο’. Σε γράμμα της στη Δικηγορική Ενωση Κύπρου, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου παραδέχεται ότι το ‘κούρεμα’ στους καταθέτες παραβιάζει το Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο. Και ένα κυβερνητικό έγγραφο του 2012 παραδέχεται ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να αποζημιωθούν και ότι είναι άδικο να αφήσουμε τους ομολογιούχους να φέρουν το βάρος των λανθασμένων αποφάσεων της κυβέρνησης».

The National Herald

O επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου «Grant & Eisenhofer» Δρ Olav A. Haazen («Rod Goodman Photography – NYC», με ευγενική παραχώρηση του Δρα Olav Haazen).

Ο «Εθνικός Κήρυκας» μίλησε με Ελληνες που συγκαταλέγονται στους μηνυτές. Τους Κωνσταντίνο Παναγιωτόπουλο, Ιωάννη Κλουκίνα, Ιωάννη Βαμβακάρη και την σύζυγό του Μαρία Συνούλη, οι οποίοι είπαν:

Μαρτυρία Παναγιωτόπουλου Κωνσταντίνου

Ερωτηθείς από τον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος για το πώς βρήκε το δικηγορικό γραφείο στο οποίο προσέφυγε, απάντησε επιμένοντας ότι η Λαϊκή Τράπεζα έκλεψε τα χρήματα αυτού και της γυναίκας του.

Οπως είπε «εκείνο τον καιρό που μας έκλεψαν τα λεφτά, ενημερώθηκα τυχαία καθώς μπαίνοντας στο Διαδίκτυο βρήκα την ηλεκτρονική σελίδα του δικηγόρου κ. Κυριακόπουλου, τον οποίο πήρα μετά τηλέφωνο. Ο κ. Κυριακόπουλος μας ενημέρωσε για μία συνάντηση που θα γινόταν σε ένα ξενοδοχείο από δικηγόρο της ΝΥ για το θέμα μας. Ετσι εγώ και πολλοί άλλοι ενημερωθήκαμε για την ‘κλοπή’, γιατί για εμάς ήταν μία κλοπή αφού μας αφαίρεσαν το 90% του κεφαλαίου μας. Ο Αμερικανός δικηγόρος μάς ενημέρωσε ότι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε προσφυγή και με βάση τη διακρατική συμφωνία που είχε Ελλάδα και Κύπρος και μάλιστα με πολλές ελπίδες δικαίωσης. Ετσι ξεκίνησα με την σύζυγό μου καθώς είχαμε κοινό λογαριασμό».

Συνεχίζοντας είπε ότι είχε υποψιαστεί στην αρχή κάτι, πως δηλαδή υπάρχει πρόβλημα οικονομικό στην Κύπρο. «Πήρα τηλέφωνο στον διευθυντή της τράπεζας στην Κύπρο και μας είπε να μην ανησυχούμε και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τότε βγήκε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου λέγοντας στον κόσμο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μέχρι που ξυπνήσαμε ένα πρωί και μας είχαν πάρει ένα εκατ. ευρώ. Μας άφησαν κάτι λίγα να πληρώνουμε στα νοσοκομεία γιατί μας αρρώστησε αυτό το θέμα.

»Τα χρήματα τα είχαμε στείλει με τρία εμβάσματα στη Λαϊκή Κύπρου επειδή φοβόμασταν ότι στην Ελλάδα θα πτωχεύαμε. Από τότε βγήκαν πολλοί δικαστές και εισαγγελείς που αναρωτήθηκαν για τα δάνεια που δεν εισπράχθηκαν ποτέ και που αναγκάστηκαν να πάρουν τα δικά μας χρήματα. Πιστεύω ότι ήταν προμελετημένη και οργανωμένη κλοπή» επέμεινε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ερωτηθείς αν έχει βάσιμες ελπίδες να αποζημιωθεί, μας είπε ότι «εμείς οι καταθέτες θα δικαιωθούμε. Πιστεύω ότι ο Αμερικανός δικηγόρος δεν ήρθε στην Αθήνα να χάσει τον χρόνο του. Αλλωστε, θα πάμε με τη γυναίκα μου να καταθέσουμε στις ΗΠΑ μαζί με άλλους είκοσι περίπου για αυτήν την κοροϊδία που μας κλέψανε και νομίζω ότι η δικάσιμος έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του 2018».

Εγγραφη μαρτυρία προς τον «Ε.Κ.» του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Κλουκίνα

«Σχετικά με την αγωγή ενημερώθηκα από εκπομπή στην Τηλεόραση και αν θυμάμαι καλά μέσω καταχώρησης συνέντευξης σε εφημερίδα οπότε και ξεκίνησε η άκρη του νήματος. Πρέπει να σας γνωρίσω ότι η απώλεια του επενδεδυμένου κεφαλαίου μου, αρχικού ποσού 1.585.000 σε ευρώ, ήταν πάρα πολύ σημαντική και με τα σημερινά δεδομένα τεράστια.

»Σημειώνω ότι αντικαταστάθηκε το πιο πάνω ομόλογο με ομόλογο μειωμένης αξίας (1.149.000) αλλά με υψηλή εξασφάλιση και αυτό λίγο πριν την κατάρρευση. Αυτό επηρέασε αποφασιστικά τη ζωή μου τόσο υλικά αλλά και ψυχολογικά. Και τούτο διότι:

1. Μέρος του αποτελούσε συνταξιοδοτική εξασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

2. Μέρος του προοριζόταν για την αποπεράτωση οικιστικού συγκροτήματος το οποίο παραμένει ημιτελές με πλήρη απαξίωση.

3. Τέλος, μέρος του προοριζόταν για την τακτοποίηση υποχρεώσεων προς τρίτους, οι οποίοι συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του πιο πάνω προγράμματος.

4. Συνέπεια των πιο πάνω είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μου και η δημιουργία άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το υπόλοιπο της ζωής μου με αντίκτυπο τον κλονισμό της υγείας μου και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων [74] ετών στην οποία βρίσκομαι.

5. Αν κερδηθεί η αγωγή εκτιμώ ότι αμέσως θα αλλάξει η ψυχολογία μου με άμεση θετική επίπτωση στην υγεία μου και αντιμετώπιση της κατάστασης με λιγότερα φάρμακα.

6. Θα τακτοποιήσω τις οικονομικές μου εκκρεμότητες προς τους παλαιούς μου συνεργάτες για να αποκατασταθεί και πάλι η πίστη στο πρόσωπό μου.

7. Θα ολοκληρωθεί το ημιτελές και απαξιωμένο οικιστικό συγκρότημα με σκοπό την εκποίησή του και απαλλαγή μου από αυτό το Οικονομικό Βάρος στο οποίο κατέληξε αυτή η δραστηριότητα.

8. Θα αποκατασταθεί και η κλονισμένη οικογενειακή μου ισορροπία τόσο με την σύζυγό μου όσο και με τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου.

9. Τέλος, θα είναι πολύ μεγάλη η ικανοποίηση από την αποκατάσταση αυτής της περίεργης και κατάφωρης αδικίας, τόσο των κατεστραμμένων επενδυτών αλλά και της νομικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την ευθύνη της επίλυσης του σύνθετου αυτού θέματος». Ιωάννης Βαμβακάρης – Μαρία Συνούλη

Αλλη μία μαρτυρία πόνου αλλά και απόγνωσης δόθηκε στον «Ε.Κ.» από τον Ιωάννη Βαμβακάρη και την σύζυγό του Μαρία Συνούλη, που είναι διαχειριστές του αποβιώσαντα από τον καημό του Αναστάσιου Βαμβακάρη και τη χήρα του Δέσποινα που βρίσκεται πλέον σχεδόν «φυτό» με βαρύ εγκεφαλικό με όσα τους συνέβησαν.

Ο κ. Βαμβακάρης και η κα Συνούλη μίλησαν για τις καταθέσεις του που εσκεμμένα θεωρούν ότι «κουρεύτηκαν». Γιατί πώς να εξηγήσουν το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της τράπεζας Μarfin συνεχώς ενοχλούσαν, όπως είπαν, τον υπερήλικο Αναστάσιο Βαμβακάρη να μεταφέρει τις καταθέσεις άνω του 1,2 εκατ. ευρώ στη Λαϊκή για πιο ασφάλεια καθώς στην Ελλάδα από το 2010 όλοι φοβόντουσαν. «Ηταν χρήματα με αποταμιεύσεις μιας ζωής» λένε στον «Ε.Κ.»:

«Ετυχε να τα έχουμε στη Marfin σε προθεσμιακούς λογαριασμούς και το 2010 άρχισαν να μας παίρνουν στελέχη της διοίκησης της τράπεζας και μας είπαν να μεταφέρουμε τα χρήματα στην Κύπρο για σιγουριά. Και με πολύ καλό επιτόκιο. Ουσιαστικά υπήρχε πίεση και ένας τρόπον τινα πειθαναγκασμός, αφού μας τρόμαζαν με την κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πλύση εγκεφάλου έκαναν στον συγχωρεμένο. Μας βομβάρδιζαν μέσω της Μarfin για τη Λαϊκή ως μία από τις ασφαλέστερες τράπεζες στον Κόσμο», λένε, και εξηγούν ότι και πάλι ο αείμνηστος προσπαθούσε να τους πει ότι θέλει να μεταφέρει τα χρήματα σε ξένη τράπεζα στο εξωτερικό, όχι στην Κύπρο, αλλά όσοι του τηλεφωνούσαν από τη Marfin επέμεναν ότι τα χρήματά τους στην Κύπρο θα είναι εγγυημένα. Τελικά έγινε αυτό που ήθελαν.

Ο κ. Ιωάννης Βαμβακάρης ως επιχειρηματίας ταξίδευε στο εξωτερικό και αναμείχθηκε όταν ήταν πλέον αργά. Μάλιστα όταν με την έγκυο σύζυγό του πήγαν στη Λευκωσία τον Μάιο του 2013 αλλά τόσο οι ιθύνοντες της Λαϊκής όσο και στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου τους φέρθηκαν σκαιότατα, όπως είπαν. «Μας συμπεριφέρθηκαν με τρόπο αισχρό» είπε ο κ. Βαμβακάρης και αφού περίμεναν ώρες εμφανίστηκε ένας φρουρός και τους είπε να φύγουν γιατί θα καλέσουν την Αστυνομία.

«Οι καταθέσεις ήταν 1,2 εκατ., αλλά με τους τόκους που θα παίρναμε θα ξεχρεώναμε άλλα μας χρέη... Και βάλτε τις υποχρεώσεις που δεν μπόρεσαν να δοθούν, με το που χάθηκαν οι οικονομίες μιας ζωής. Ετσι είχαμε προβλήματα υγείας, ψυχικά, μας κυνηγούσαν τα χρέη, η γυναίκα μου απέβαλε και δεν μπορεί πλέον να κάνει παιδιά, αφού δεν είναι στα είκοσί της και ο Αναστάσιος Βαμβακάρης έφυγε το 2017 από τον καημό του στα 90 του χρόνια. Βρεθήκαμε ξεκρέμαστοι τελείως».

Το ζεύγος πληροφορήθηκε για τις αγωγές μέσω του εκπροσώπου του στην Ελλάδα και βεβαίως τα έχουν εξιστορήσει όλα με λεπτομέρειες και στους δικηγόρους που ανέλαβαν τη μαζική αγωγή.

Τέλος, σε ερώτηση πώς θα αισθανθούν σε τυχόν δικαίωση της αγωγής τους, είπαν ότι «θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Αν δεν δικαιωθούμε σας το λέμε, δεν θα θέλουμε τη ζωή μας... Γιατί είναι άδικο αυτό που έκαναν πατώντας σε ανθρώπινες ψυχές».

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.CyprusAction.gr