GR US

Eνας νέος Ιππότης για τη Μετροπόλιταν - Καινούρια παραγωγή της όπερας του Ρίχαρντ Στράους 48 χρόνια μετά

Εθνικός Κήρυξ

Διακεκριμένη ερμηενύτρια του ρόλου της Μάρσαλιν η Αμερικανίδα στάρ-σοπράνο Renee Fleming. Πίσω της η διακεκριμένη Λετονή μέτζο-σοπράνο Ελίνα Γκαράντσα ως Οκτάβιαν. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Φώτης Καλιαμπάκος

Του Φώτη Καλιαμπάκου.

Στην χτεσινοβραδινή πρεμιέρα του «Ιππότη με το Ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους, μιας από τις κορυφαίες όπερες του Γερμανόφωνου ρεπερτορίου, στην κατάμεστη αίθουσα της Μετροπόλιταν ήταν παρών μεταξύ πολλών άλλων διάσημων θεατών, και ο νέος μουσικός διευθυντής της ΜΕΤ, Yannick Nezet-Seguin.

Ο νεαρός Καναδός αρχιμουσικός δεν είχε καν γεννηθεί, όταν το 1969 ο προσωπικός φίλος του συνθέτη και κορυφαίος ερμηνευτής του έργου του Αυστριακός Karl Bohm είχε διευθύνει την όμορφη παραδοσιακή παραγωγή του Nathaniel Merrill την οποία και αντικατέστησε η φετινή. Οχι μόνο στην τότε πρεμιέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της, η ιστορική πια σκηνοθεσία του έργου είχε συνοδευτεί από την παρουσία, τόσο στο πόντιουμ όσο και τη σκηνή μυθικών μορφών της μουσικής.

Εθνικός Κήρυξ

Ο έξοχος Αυστριακός βαρύτονος Gunther Groissbock στο χαρακτηριστικό για τη Βιέννη του μοντερνισμού στις αρχές του 20ου αιώνα σαλόνι της δεύτερης πράξης, με τα μοτίβα από την ελληνική αρχαιότητα να έχουν κεντρικό ρόλο στο διάκοσμο της αίθουσας. Φωτογραφία: Ken Howard/Metropolitan Opera

Με ένα επίσης επιλεγμένο καστ κορυφαίων σύγχρονων ερμηνευτών του έργου του Στράους, η καινούρια παραγωγή των Robert Carsen (σκηνοθεσία) και Paul Steinberg (σκηνικό) μεταφέρει τη δράση από την εποχή της ιστορίας, το 18ο αιώνα και την αυτοκρατορική Βιέννη της εποχής της Μαρίας Θηρεσίας, στην εποχή της δημιουργίας του έργου, επίσης τη Βιέννη των αρχών του 20ου αιώνα, το 1911, κοντά στο επονομαζόμενο και τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης, προτού ο Μεγάλος Πόλεμος καταστρέψει οριστικά τόσο την αψβουργική μοναρχία που αποτελεί το φόντο της όπερας, όσο και τη καλλιτεχνικά πολύ δημιουργική ελίτ της Βιέννης, στην οποία ανήκε ο λιμπρετίστας Hugo von Hofmannsthal.

Μετά τις κορυφαίες αλλά όχι και τόσο δημοφιλείς σκοτεινές όπερες του συνθέτη Σαλώμη και Ηλέκτρα, ο Ιππότης με το Ρόδο έγινε η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ρίχαρντ Στράους και πέρασε άμεσα τον Ατλαντικό, δύο μόλις χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στη Δρέσδη το 1911. Παρουσιάστηκε στη ΜΕΤ για πρώτη φορά το 1913.

Εθνικός Κήρυξ

Διακεκριμένη ερμηενύτρια του ρόλου της Μάρσαλιν η Αμερικανίδα στάρ-σοπράνο Renee Fleming. Πίσω της η διακεκριμένη Λετονή μέτζο-σοπράνο Ελίνα Γκαράντσα ως Οκτάβιαν. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Φώτης Καλιαμπάκος

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιππότη-Octavian η διάσημη Λετονή μέτζο-σοπράνο Elina Garanca. Ξεπεσμένος αριστοκράτης Βαρόνος του Ochs ο Αυστριακός βαρύτονος Gunther Groissbock με αυξημένα γλωσσικά-υποκριτικά καθήκοντα, μια και ο λιμπρετίστας χρησιμοποιεί κατά κόρον στο συγκεκριμένο χαρακτήρα τη Βιεννέζικη διάλεκτο.

Στο ρόλο της Marschalin, η Αμερικανίδα σταρ-σοπράνο Renee Fleming, που διακρίνεται ιδιαίτερα στο Γερμανόφωνο ρεπερτόριο αλλά και συγκεκριμένα στο ρόλο της αριστοκράτισσας που αναγκάζεται από τον αμείλικτο χρόνο να παραχωρήσει το νεαρό εραστή της στη νεαρή αστή Sophie, την οποία υποδύθηκε η επίσης Αμερικανίδα σοπράνο Erin Morley. Την παράσταση διηύθυνε ο Γερμανός Sebastian Weigle.

Εθνικός Κήρυξ

Διακεκριμένη ερμηενύτρια του ρόλου της Μάρσαλιν η Αμερικανίδα στάρ-σοπράνο Renee Fleming, φιλοσοφεί μπροστά στον καθρέφτη για τον αμείλικτο χρόνο. Φωτογραφία: "Ε.Κ"/Φώτης Καλιαμπάκος

Η Renee Fleming μιλώντας στους New York Times αναφέρθηκε, αμείλικτος και εδώ ο χρόνος, στην πιθανότητα να περιορίσει μετά από τη συγκεκριμένη παραγωγή τις εμφανίσεις της επί σκηνής, κάτι που ο τίτλος του άρθρου φαίνεται να υπερτόνισε μιλώντας για «Αντίο στη σκηνή», με την παρεξήγηση να λήγει με νεότερες διευκρινήσεις της καταξιωμένης καλλιτέχνιδος.

Οι παραστάσεις του δραματικά και μουσικά πολυδιάστατου αριστουργήματος του Στράους, στο οποίο αξίζει να επανέλθουμε από τις στήλες του Εθνικού Κήρυκα θα συνεχιστούν ως το τέλος της σεζόν, με την τελευταία παράσταση, το Σάββατο 13 Μαΐου, να μεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Στη Βιέννη των αρχών του 20ου αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου-Ιωσήφ, ο οποίος διακρίνεται στους πίνακες του υπνοδωματίου της αριστοκρατικής βίλας της πρώτης πράξης, μεταφέρει τον Ιππότη με το Ρόδο του Ρίχαρντ Στράους η καινούρια παραγωγή της ΜΕΤ. Φωτογραφία: Ken Howard/Metropolitan Opera