GR US

«Ενδυνάμωση των γυναικών: Νέες προκλήσεις στον ψηφιακό κόσμο» το θέμα συζήτησης στον ΟΗΕ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Τα μέλη του πάνελ της συζήτησης. Από αριστερά Σάντρα Μούλερ, Τρέισι Πάουελ, Elisa Lees Munoz, Άννα Κασπάριαν και Ταλία Λάβιν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Στην αίθουσα ECOSOC (UN Economic and Social Council) της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, έγινε ο συντονισμός μιας συζήτησης, με θέμα «Ενδυνάμωση των γυναικών: νέες προκλήσεις στον ψηφιακό κόσμο».

Η συζήτηση, που έλαβε χώρα μέσα στο πλαίσιο της 63ης Συνόδου του ΟΗΕ για το γενικότερο κοινωνικό καθεστώς των γυναικών, επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες αλλά και στις πάμπολλες προκλήσεις που αντιπροσωπεύει ο ψηφιακός κόσμος για την κατάσταση των γυναικών δημοσιογράφων.

Ομιλητές από διάφορα περιβάλλοντα μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και παρείχαν προτάσεις για μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους ενδιαφερόμενους φορείς πάνω στο θέμα αυτό, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του ΟΗΕ και των κρατών-μελών.

Ανάμεσα στους ομιλητές του πάνελ ήταν η Ταλία Λάβιν (Talia Lavin), δημοσιογράφος για έντυπα όπως ο «New Yorker» και η εφημερίδα «Washington Post», η Τρέισι Πάουελ (Tracy Powell) ιδρυτής και αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας AllDigitocracy.org, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Σάντρα Μούλερ (Sandra Muller) και η Αννα Κασπάριαν (Ana Kasparian) παρουσιάστρια του ειδησεογραφικού ηλεκτρονικού δελτίου «The Young Turks».

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε η διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος για τις Γυναίκες στα Μ.Μ.Ε (International Women’s Media Foundation), Elisa Lees Munoz.

Εθνικός Κήρυξ

Η αίθουσα Ecosoc (UN Economic and Social Council), όπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, «Ενδυνάμωση των γυναικών: νέες προκλήσεις στον ψηφιακό κόσμο», με τη συμμετοχή της Υφυπουργού κας Μαρίνας Χρυσοβελώνη. Φωτογραφίες Βασίλης Βούλτσος/ Εθνικός Κήρυκας.

Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η υφυπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, αρμόδια για την ισότητα των φύλων κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη (Marina Chrysoveloni), η οποία μίλησε για τον αγώνα των γυναικών δημοσιογράφων, αλλά και την ανάγκη νομικών πλαισίων για την προστασία τους.

Η τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας στη βιομηχανία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχει άμεσο αντίκτυπο στο φύλο, την ισότητα αλλά και την ενδυνάμωση των γυναικών. Μετά από έρευνες αλλά και την άνοδο των δημοφιλών χάσταγκ (hashtags) #metoo και #balancetonporc, το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προβολή, που με τη σειρά του αλλάζει την κοινωνική μας συμπεριφορά.

Η συντονίστρια κα Munoz τόνισε πως οι έρευνες του Ιδρύματος για τις Γυναίκες στα ΜME, αποκαλύπτουν, ότι τουλάχιστον τα δύο τρίτα των γυναικών σε αυτό το χώρο έχουν υποστεί κάποιας μορφής παρενόχληση, ενώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες του χώρου (freelancer), οι οποίες δεν απολαμβάνουν την προστασία μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε, πως δίχως τη συμμετοχή των γυναικών στα ΜME, δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερο και δημοκρατικό Τύπο.

Η Αννα Κασπάριαν είπε: «Εργάζομαι στα ψηφιακά μέσα από τη σύλληψή τους. Για να είμαι ακριβής, η συγκεκριμένη περίοδος είναι δύσκολη για τους δημοσιογράφους γενικά. Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως θύμα αλλά ως αγωνίστρια. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί απειλές για βιασμό αλλά και για τη δολοφονία μου. Με photoshop, έχουν βάλει το πρόσωπό μου σε πορνογραφικό υλικό. Αν επιτρέψουμε σε αυτόν τον εκφοβισμό να συνεχιστεί, οι δημοσιογράφοι θα αποθαρρύνονται από το να καλύπτουν δύσκολα θέματα».

Η Τρέισι Πάουελ είπε με τη σειρά της πως, «όταν γυναίκες δημοσιογράφοι καλύπτουν πολιτικά θέματα, γίνονται στόχος».

Η Ταλία Λάβιν συμπλήρωσε: «Επειδή έχω γράψει άρθρα που αφορούν στην Ακροδεξιά, για να με εκφοβίσουν δημοσίευσαν τη διεύθυνσή μου σε ακροδεξιό έντυπο. Οταν εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχεις άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιείς το Twitter. Είναι ο μόνος τρόπος να σε βρουν οι εκδότες, που θα σου αναθέσουν εργασία. Αλλά αυτή η έκθεση στα μέσα χρησιμοποιείται εναντίον σου».

Ολες οι γυναίκες του πάνελ τόνισαν πως ενώ πολιτισμικά απαιτείται μέσα στο περιβάλλον εργασίας του, να είναι κανείς σκληρός, η παρενόχληση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια τραυματική εμπειρία. Συχνά οι απειλές που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ίδιες αλλά και τις οικογένειές τους.

«Οι αλλαγές είναι πολύ αργές και είναι μάταιο να περιμένει κανείς προστασία από τις κυβερνήσεις», είπε η κα Κασπάριαν. «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσέχει κανείς τι είδους πληροφορίες για τον εαυτό του μοιράζεται κανείς με το διαδίκτυο», τόνισε η κα Πάουελ.

«Συνεχίστε να αγωνίζεστε για έναν ελεύθερο Τύπο» σημείωσε η κα Λάβιν, ενώ συμπλήρωσε: «Η ελευθερία του Τύπου, αν χαθεί, θα λείψει από όλους μας. Δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε έναν Πρόεδρο που αποκαλεί τον Τύπο, τον εχθρό του λαού».

Η συνομιλία ολοκληρώθηκε με το συμπέρασμα πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια μεριά προσφέρουν επαγγελματική προβολή, ή και ενημέρωση όπως στην περίπτωση του κινήματος MeToo, ενώ από την άλλη οδηγούν στην υπερέκθεση.

Θα έπρεπε λοιπόν οι κυβερνήσεις να θυμούνται τον αντίκτυπο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ανθρώπινες ζωές και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προστασίας.ηρός, η παρενόχληση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια τραυματική εμπειρία. Συχνά οι απειλές που δέχονται οι γυναίκες δημοσιογράφοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ίδιες αλλά και τις οικογένειές τους.

«Οι αλλαγές είναι πολύ αργές και είναι μάταιο να περιμένει κανείς προστασία από τις κυβερνήσεις», είπε η κα Κασπάριαν. «Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσέχει κανείς τι είδους πληροφορίες για τον εαυτό του μοιράζεται κανείς με το διαδίκτυο», τόνισε η κα Πάουελ.

«Συνεχίστε να αγωνίζεστε για έναν ελεύθερο Τύπο» σημείωσε η Κα Λάβιν, ενώ συμπλήρωσε « Η ελευθερία του Τύπου, αν χαθεί, θα λείψει από όλους μας. Δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε έναν Πρόεδρο που αποκαλεί τον Τύπο, τον εχθρό του λαού».

Η συνομιλία ολοκληρώθηκε με το συμπέρασμα πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Απο τη μια μεριά προσφέρουν επαγγελματική προβολή, ή και ενημέρωση όπως στην περίπτωση του κινήματος #metoo, ενώ από την άλλη οδηγούν στην υπερέκθεση. Θα έπρεπε λοιπόν οι κυβερνήσεις να θυμούνται τον αντίκτυπο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις ανθρώπινες ζωές και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προστασίας.