GR US

Ενθουσιώδες και συγκινητικό το αφιέρωμα του ΚΕΠ στον Θάνο Μικρούτσικο (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από την λήξη της συναυλίας. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενθουσιώδες και συγκινητικό ήταν το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο που παρουσίασε  το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού το βράδυ της Παρασκευής, 2ας Μαρτίου στο φημισμένο «Symphony Space» του Μανχάταν.

Η απουσία  λόγω υγείας του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη και το μαγνητοφωνημένο μήνυμά του προκάλεσαν συγκίνηση στους ομογενείς που αγνόησαν την καταιγίδα και κατέκλεισαν το αμφιθέατρο.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Το αφιέρωμα περιελάμβανε αρκετές καινοτομίες μεταξύ των οποίων την προβολή σύντομων βίντεο για τις εταιρείες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Κήρυκα και των φορέων που στήριξαν το αφιέρωμα και που για 44 ολόκληρα χρόνια στηρίζουν το ΚΕΠ και του παρέχουν την δυνατότητα να αποτελεί ένα εργαστήρι στο οποίο τρεις περίπου γενιές ομογενών παράγουν σύγχρονο ελληνοαμερικανικό πολιτισμό.

Την παράσταση έκλεψε η χορωδία του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζήρογλου.

Εθνικός Κήρυξ

Η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Η ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού υπό την διεύθυνση του Κώστα Μπαλταζάνη εξέπληξε ευχάριστα τόσο τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θύμιο Παπαδόπουλο, όσο και τους διακεκριμένους τραγουδιστές Ρίτα Αντωνοπούλου και Μίλτο Πασχάλη.

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος δεν είναι απλά και μόνο ένας ταλαντούχος μουσικοσυνθέτης, ενορχηστρωτής, αλλά και μάγος των πνευστών, εξέπληξε ευχάριστα τους ομογενείς με την χρήση έξι διαφορετικών πνευστών οργάνων και με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούσε στην σκηνή με τους τραγουδιστές και τα υπόλοιπα μέλη της ορχήστρας.

Αν και είχαν δύο μόνο μέρες για από κοινού πρόβες, εν τούτοις οι μουσικοί επικοινωνούσαν μεταξύ τους και με τους τραγουδιστές με αξιοθαύμαστο τρόπο. Και αυτό όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ηρακλής Κρεμμύδας «ήθελαν όλοι να παρουσιάσουν την καλλιτεχνική δημιουργία του Θάνου Μικρούτσικου σαν να ήταν ο ίδιος ο Θάνος στο πιάνο και στην διεύθυνση».

Εθνικός Κήρυξ

Η μαθητική χορωδία του Αγίου Δημητρίου, υπό τον Βαγγέλη Χαζίρογλου, έχει συμμετάσχει και σε άλλες δραστηριότητες, που ξεπερνούν τα όρια του σχολείου, όπως η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠ προς τιμήν του Θάνου Μικρούτσικου το 2018. (Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη)

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ο Μίλτος Πασχαλίδης όταν παρουσίασε την ορχήστρα αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Κώστα Μπαλταζάνη, στην κιθάρα, τον  Αγγελο Παπαδάτο στο μπάσο, τον Κώστα Ψαρό στο μπουζούκι, τον Γιώργο Μανιάτη στα ντραμς και την Αρετή Γιοβάνου, η οποία όπως επεσήμανε κατάφερε να μπει στα παπούτσια του Θάνου Μικρούτσικου.

Το ΚΕΠ, όπως επεσήμανε κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας η Ελένη Δρίβα, γιορτάζει την 44η επέτειο της ιδρύσεώς του και αποτελεί φυτώριο του Ελληνοαμερικανικού Πολιτισμού.

Παράλληλα τόνισε ότι το εν λόγω αφιέρωμα είναι το έβδομο που διοργανώνει το ΚΕΠ.

Ειδική μνεία η κ. Δρίβα έκανε στις προσπάθειες του ΚΕΠ να προσφέρει την δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και μεταξύ άλλων τόνισε ότι ελάχιστο δείγμα του ενδιαφέροντος του ΚΕΠ για τη νέα γενιά αποτελεί και η πρόσκληση στις συναυλίες των παιδικών χορωδιών.

Εθνικός Κήρυξ

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος αριστερά και ο Κώστας Μπαλταζάνης. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ηρακλής Κρεμμύδας επεσήμανε ότι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι «δοσμένο στα τρελά όνειρα τα οποία μας βοηθούν να αντισταθούμε στον οδοστρωτήρα της αφομοίωσης και να παράγουμε τον δικό μας πολιτισμό».

Στην συνέχεια κάλεσε τον Θύμιο Παπαδόπουλο να παραλάβει την τιμητική πλακέτα που το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού απένειμε στον Θάνο Μικρούτσικο.

Αμέσως μετά προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο το τραγούδι «Γιε μου που πας; Μάνα θα πάω στα καράβια» το οποίο είχε ερμηνεύσει ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος.

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από την συναυλία. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο το μήνυμα του Θάνου Μικρούτσικου και η αναφορά του στο ΚΕΠ

«Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού κάνει το καθήκον του και πρέπει όλοι να το βοηθήσουμε να συνεχίσει. Μέσα στην σύγχρονη βαρβαρότητα ο ελληνικός πολιτισμός, το ελληνικό τραγούδι είναι η καλύτερη άμυνα. Η μουσική και η γλώσσα μας. Ο πολιτισμός και η ιστορία μας, η πορεία μας στον χρόνο, Λαός χωρίς γλώσσα και τέχνη είναι καταδικασμένος στην λήθη’

Εθνικός Κήρυξ

Οι ομογενείς οι οποίοι κατέκλυσαν το θέατρο. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

«Φίλοι και φίλες, σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς που είστε σήμερα σ΄ αυτή την εκδήλωση και σας εύχομαι όλα τα καλά και προπάντων να μην σταματήσετε να κάνετε όνειρα. Οσο κι αν είναι βάρβαρη η εποχή μας, όλοι πρέπει να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ότι μπορούμε να καλυτερέψουμε την ζωή μας. Αν αξίζει για κάτι η ζωή, αξίζει για να υπηρετούμε μεγάλα όνειρα γι αυτούς που αγαπάμε, αλλά και για όλον τον κόσμο», κατέληξε ο Θάνος Μικρούτσικος.