GR US

«Γάμος αλά Ρωσικά» μια παράσταση που αξίζει να δεις (βίντεο+φωτογραφίες)

Εθνικός Κήρυξ

Αλεξάνδρα Σκένδρου και Δημήτρης Μπονάρος επί σκηνής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Ελένη Σακέλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την Κυριακή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Γάμος αλά Ρωσικά» από την ομάδα Eclipses Group Theater NY στο πολιτιστικό κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.

Πρόκειται για μία ξεκαρδιστική κωμωδία αποτελούμενη από τρία μονόπρακτα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Αντον Τσέχωφ, την «Αρκούδα», την «Πρόταση γάμου» και την «Επέτειο» μαζί με το κείμενο «Η ζωή είναι ωραία» επίσης του Αντον Τσέχωφ.

Η Ιωάννα Κατσαρού με την Κατερίνα Αλεξάκη επιμελήθηκαν την προσαρμογή των κειμένων ενώ η Θεοδώρα Λούκα ανέλαβε την παραγωγή. O Δημήτρης Μπονάρος σκηνοθέτησε την «Αρκούδα», η Ιωάννα Κατσαρού την «Πρόταση γάμου» και η Κατερίνα Αλεξάκη την «Επέτειο». Τα εντυπωσιακά σκηνικά τα έφτιαξε ο Χρήστος Αλεξανδρίδης ενώ τα κοστούμια ανέλαβε η Βίβιαν Τριβιζά.

Αυτό που άρεσε ιδιαίτερα στο κοινό ήταν πως οι συντελεστές πήραν τρία από τα κλασσικά έργα του Τσέχωφ και τα τοποθέτησαν σε ένα χρονικό και γεωγραφικό φάσμα -τη Ρωσία, την Ελλάδα και την Αμερική, το τότε και το τώρα- προσθέτοντας κάποιες επίκαιρες πινελιές.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντελεστές στο πρόγραμμα της παράστασης «Στα τρία έργα που επιλέξαμε κανείς από τους ήρωες δεν επικοινωνεί πραγματικά με τον άλλον. Ο έρωτας γεννιέται μέσα από τη σύγκρουση ή φέρνει τη σύγκρουση.

Στα έργα όμως αυτά δεν τονίζεται μόνο η αέναη μετωπική σύγκρουση των δύο φύλων αλλά η μετωπική σύγκρουση του καθενός μας με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό ως μία πραγματικότητα τόσο τραγικά κωμική και αναπόφευκτη, ως μία σχεδόν γονιδιακή αναγκαιότητα μας».

Εθνικός Κήρυξ

Στιγμιότυπο από την παράσταση. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Ελένη Σακέλη.

Οι ερμηνείες όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές και κέρδισαν επάξια τα έντονα χειροκροτήματα και αμέτρητα καλά σχόλια και κομπλιμέντα από τους θεατές. Η πάντα ξεκαρδιστική Αλεξάνδρα Σκένδρου, η οποία ξέρει να χειρίζεται άπταιστα την κωμωδία, εντυπωσίασε για μια ακόμα φορά τόσο με τις φωνητικές της ικανότητες όσο και με την ερμηνεία της ως υπηρέτρια και συνδετικού κρίκου μεταξύ των τριών ιστοριών.

Η Ιωάννα Κατσαρού, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος άρεσε τόσο ως Ιβάνοβα Ποπόβα, της πεισματάρας χήρας στην «Αρκούδα», όσο και ως Ρωσίδα καλλονή στην «Επέτειο».

Η Θεοδώρα Λούκα ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία την Ναταλία Τσιμπούκα, την Ελληνίδα κοπέλα της επαρχίας που πρόκειται να δεχθεί πρόταση γάμου από τον καλό της αλλά λόγω κάποιων απροσδόκητων εξελίξεων καταλήγει να του επιτίθεται πριν καν προλάβει να ακούσει τα ευχάριστα στην «Πρόταση γάμου» και τη Μόιρα Σάλιβαν που κάνει τα πάντα για να πάρει τα 90 δολάρια που θεωρεί πως χρωστάνε στον άντρα της στην «Επέτειο».

Εθνικός Κήρυξ

Θεοδώρα Λουκά, Θεόδωρος Παγούδης και Δημήτρης Μπονάρος επί σκηνής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Ελένη Σακέλη.

Η κινησιολογία του Δημήτρη Μπονάρου ήταν φοβερά πετυχημένη και έτσι ο ίδιος κατόρθωσε να χτίσει δύο πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες, τον σπασίκλα και ντροπαλό Βασίλη στην «Πρόταση γάμου» και τον νευρασθενικό υπάλληλο της τράπεζας στην «Επέτειο».

Ο Χρήστος Αλεξανδρίδης επίσης προξένησε γέλιο και σχόλια θαυμασμού για την ερμηνεία του ως μπρουτάλ άνδρα ο οποίος τελικά λυγίζει από έρωτα για μια γυναίκα στην «Αρκούδα» αλλά και ως Ντόναλντ Ντακ -μία πολύ επιτυχημένη αναφορά και αλληγορία για την πολιτική μας επικαιρότητα- στην «Επέτειο».

Τέλος, ο Θεόδωρος Παγούδης άρεσε πολύ ως κύριος Τσιμπούκας στην «Πρόταση γάμου». Κοντολογίς μία πάρα πολύ καλή και προσεγμένη δουλειά από δυνατούς συντελεστές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και που προσέφεραν στο κοινό έντονες στιγμές γέλιου.

Αμέσως μετά την παράσταση ακολούθησε δεξίωση με φαγητό και ποτό, ενώ οι συντελεστές έκοψαν τούρτα για να γιορτάσουν την επιτυχημένη πορεία της ομάδας.

Οπως δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η Θεοδώρα Λούκα μετά το τέλος της παράστασης «Η ομάδα Eclipses Group Theater NY μετράει ήδη πέντε χρόνια ύπαρξης και αυτή είναι η ένατη παραγωγή μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας στήριξαν και μας στηρίζουν όλον αυτόν τον καιρό και επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να ανεβάζουμε παραστάσεις που να προβληματίζουν αλλά και να ψυχαγωγούν το κοινό ανοίγοντας έναν διάλογο τόσο με την Ομογένεια όσο και με τους Αμερικανούς και όλες τις άλλες φυλές».

Να σημειωθεί πως η ομάδα Eclipses Group Theater NY, η οποία ιδρύθηκε από την Ιωάννα Κατσαρού και τον Δημήτρη Μποζίνη ενώ ο Αντώνης Αρμέφτης και η Θεοδώρα Λούκα εντάχθηκαν αμέσως μετά στην ομάδα, έχει ήδη καταφέρει να ανεβάσει σπουδαίες και μεγάλες παραγωγές σε οff Broadway σκηνές όπως το La MaMα.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα μπορεί κανείς να βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της egtny.com.

Η παράσταση «Γάμος αλά Ρωσικά» θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 4 μ.μ. μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής (27-09 Crescent, Astoria NY). Σπεύσατε!