GR US

Για πρώτη φορά θα τραγουδήσουν χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο στο αφιέρωμα του ΚΕΠ (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο αφιέρωμα του ΚΕΠ για τον Θάνο Μικρούτσικο, επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του «Ε.Κ.» στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του ΚΕΠ Ηρακλή Κρεμμύδα και παραχώρησαν συνέντευξη.

Το αφιέρωμα όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 2 Μαρτίου, στο φημισμένο «Symphony Space» στη διεύθυνση 2537 Broadway του Μανχάταν και θα συμμετάσχει και η χορωδία του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου είπε ότι «έχουμε πολύ μεγάλη αγάπη για τον Θάνο Μικρούτσικο. Είναι ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς που έχουμε στην Ελλάδα. Εγώ είχα την τύχη να τον γνωρίσω το 2006 και μέσα από αυτή την πορεία που διανύσαμε παρέα έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που είναι υπέροχος. Είναι σπάνιο να γνωρίζεις έναν άνθρωπο τον οποίο τον θαυμάζεις από πριν, που θαυμάζεις το έργο του και όταν τον γνωρίζεις να μην τον απομυθοποιείς, αλλά να τον βάζεις ακόμη ψηλότερα. Το έργο του μιλάει από μόνο του».

Εθνικός Κήρυξ

Από αριστερά οι Δημήτρης Τσάκας, Ηρακλής Κρεμμύδας (πρόεδρος ΚΕΠ), Ρίτα Αντωνοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης και ο Θύμιος Παπαδόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής του αφιερώματος για τον Θάνο Μικρούτσικο). Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

«Εμείς θα τον τιμήσουμε με όλη μας την καρδιά και με όλη μας την τέχνη. Επειδή ξέρω ότι συνήθως σε τόπους πιο μακρινούς στους οποίους δεν έχουν την άμεση πρόσβαση σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα ξέρω ότι ο κόσμος το περιμένει πολύ πιο έντονα», συμπλήρωσε η κ. Αντωνοπούλου.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης αναφέρθηκε με δέος στην καλλιτεχνική δημιουργία του Θάνου και τόνισε: «Είναι ιδιότυπο το γεγονός ότι παίζουμε για τον Θάνο χωρίς τον Θάνο. Μας κάνει λίγο πιο υπεύθυνους τόσο εμένα όσο και την Ρίτα απέναντι στα τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσουμε. Κάθε φορά που συναντώ τον Θάνο για μένα σημαίνει πάντα νέο πήχη. Θέλω τα δικά μου τραγούδια να του αρέσουν».

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του αφιερώματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί θα διευθύνει μια ορχήστρα πλαισιωμένη από ομογενείς καλλιτέχνες.

«Ενα από τα δύο μέλη της ορχήστρας τα ξέρω και γνωρίζω πόσο καλοί μουσικοί είναι. Εχουμε προσπαθήσει να προετοιμαστούμε για το καλύτερο από μακριά και έχουμε ακόμα πρόβες μπροστά μας και ελπίζω να δειχτούμε αντάξιοι αυτού του έργου», τόνισε.

Αναφερόμενος στον Θάνο Μικρούτσικο, είπε ότι «ο Θάνος είναι μια κολώνα του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, διότι έχει καθορίσει ένα μουσικό ύφος το οποίο είναι απόλυτα προσωπικό. Εχει χρησιμοποιήσει στίχο υψηλής ποιότητας και τα έχει δέσει σε ένα τεράστιο έργο. Ο Θάνος έχει κάτι περίεργο σε σχέση με άλλους συνθέτες, διότι παίζει και ο ίδιος στις συναυλίες. Ετσι παίζοντας μαζί μας καθορίζει και το μουσικό του ύφος. Αυτή τη φορά επειδή δεν είναι ο Θάνος μαζί μας καλούμαστε να μεταφέρουμε αυτό το ύφος όσο πιο πιστά μπορούμε. Και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Ηρακλής Κρεμμύδας ανέφερε ότι «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον Θάνο Μικρούτσικο. Εχω συνομιλήσει αρκετές φορές μαζί του και αισθάνομαι ότι έχει γίνει προέκταση της οικογένειάς μου. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί με το έργο του μας βοήθησε σαν Ελληνες του εξωτερικού να αντισταθούμε στην αφομοίωση. Και δεν βοήθησε μόνο τη δική μου γενιά, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια μας τα οποία είναι από τα πρώτα τα οποία θα έρθουν στην εκδήλωση γιατί λατρεύουν τον Θάνο Μικρούτσικο».

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ για την υποστήριξη που παρέχει στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και να ευχηθώ όπως και το ΚΕΠ αξιωθεί να γίνει αιωνόβιο σαν την εφημερίδα μας, η οποία σε τέσσερις εβδομάδες θα γιορτάσει την 103η επέτειο της ιδρύσεώς της» συμπλήρωσε ο κ. Κρεμμύδας.

Ο Θύμιος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού είναι πολύ σημαντικό και παρέχει και σε μας τους καλλιτέχνες να αντιληφθούμε καλύτερα πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

«Τέτοιου είδους αφιερώματα μας παρέχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που κάνουμε είναι αρκετά σημαντικό γιατί το αγαπούν συμπατριώτες μας που ζουν χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα. Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζεται η σύγχρονη ελληνική δημιουργία τόσο μακριά από την Αθήνα», κατέληξε.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε το ΚΕΠ που μας έφερε εδώ και κυρίως γιατί θα μοιραστούμε με το κοινό αυτή τη μουσική που τόσο πολύ αγαπάμε».

Ο Μίλτος Πασχαλίδης τόνισε ότι είναι μερικοί φορείς που φυλάσσουν Θερμοπύλες στη Νέα Υόρκη. «Είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάσσεις κομμάτια του σύγχρονου πολιτισμού. Γιατί σύγχρονος πολιτισμός δεν είναι το συρτάκι και μόνο τα σκυλάδικα τα οποία κατακλύζουν τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, αλλά είναι η δημιουργία του Θάνου Μικρούτσικου και των άλλων κολώνων και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επίσημα καλούν αυτό το τραγούδι και τους φορείς του να έρθουν σε τούτο τον τόπο», συμπλήρωσε ο κ. Πασχαλίδης.