GR US

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ο «δρόμος» για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Εθνικός Κήρυξ

Ο Δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης (δεξιά) συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, Βασίλη, που ήταν εκ των ιδρυτών του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» (Φωτογραφία «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αισιοδοξία, αλλά και κίνητρο για περαιτέρω κινητικότητα, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία, επέφερε στις τάξεις του Ποντιακού Ελληνισμού η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από πλευράς της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Οπως τονίζουν στον «Ε.Κ.» κορυφαία στελέχη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, η ευρεία έγκριση του σχετικού Ψηφίσματος αποτελεί, αναμφίβολα, μια δικαίωση των προσπαθειών της Αρμενικής Κοινότητας και, ασφαλώς, της ANCA (Εθνική Επιτροπή Αρμενίων Αμερικής), αλλά τονίζεται ότι είναι και αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας προσπάθειας, το παράδειγμα της οποίας καλούνται να αξιοποιήσουν και οι ποντιακές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό ψήφισμα υπερψηφίστηκε από 405 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 11, ενώ μόλις 3 δήλωσαν «παρών».

«Θέληση για την αναγνώριση των Γενοκτονιών»

Την πεποίθησή του πως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δείχνει τη θέληση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν όλες τις Γενοκτονίες εξέφρασε στον «Ε.Κ.» ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης.

«Χαιρετίζουμε την ψήφο της Ομοσπονδιακής Βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το δικό τους θέμα έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια και ήταν αναμενόμενο ότι θα προηγηθεί του δικού μας. Θεωρώ, όμως, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει τη θέληση των Αμερικανών να αναγνωρίσουν όλες τις Γενοκτονίες», τόνισε ο κ. Τσιλφίδης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι οι προσπάθειες των ποντιακών οργανώσεων τυγχάνουν της έμπρακτης συμπαράστασης των Αρμενίων και της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Αμερικής (American National Committee in America - ANCA), ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και στον Γκας Μπιλιράκη.

«Το σίγουρο είναι ότι από εμάς, πλέον, απαιτείται αγώνας», κατέληξε ο κ. Τσιλφίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ.

«Οι πολιτικές συγκυρίες είναι θετικές, βοήθησαν να περάσει αυτό το ψήφισμα από τη Βουλή και ευελπιστώ να προχωρήσει και περαιτέρω στη Γερουσία. Θέλω να προσθέσω ότι ξεκίνησαν αντίστοιχες προσπάθειες από την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, και έχει ήδη γίνει ένα προοίμιο ψηφίσματος (draft) από τον Γκας Μπιλιράκη. Είναι σε προχωρημένη μορφή και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα βγει και αυτό προς τα έξω», είπε ο κ. Μολοχίδης.

Στην ανάγκη να «χτίσει» πάνω στο Ψήφισμα και η ελληνική πλευρά, αναφέρθηκε ο ιδρυτής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), Γιώργος Μαυρόπουλος, τονίζοντας επίσης ότι «οι Ελληνες δεν έχουν κάνει αρκετά για την Ιστορία και τη Γενοκτονία».

«Το ΕΚΕΜΑΠ, μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία, προσπάθησαν να φέρουν στην επιφάνεια το ζήτημα της Γενοκτονίας σε ένα διεθνές επίπεδο, ειδικά σε αγγλόφωνο κοινό. Εχουμε καταφέρει αρκετά, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θα θέλαμε. Είναι ευχάριστο πάντως, ότι στο Ψήφισμα για τους Αρμένιους, αναφέρεται και η Γενοκτονία Ελλήνων και Ασσυρίων», επεσήμανε ο κ. Μαυρόπουλος.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», Χαράλαμπος Βασιλειάδης, εξέφρασε το παράπονό του για την ελλιπή στήριξη από την ελληνική Πολιτεία, εξήρε τις προσπάθειες του Γκας Μπιλιράκη και στάθηκε στις στενές σχέσεις μεταξύ της Ποντιακής και της Αρμενικής Κοινότητας.

«Με την Αρμένικη κοινότητα έχουμε πολλά κοινά, μοιραζόμαστε την ίδια θρησκεία, υποστήκαμε τα ίδια δεινά από τον ίδιο δυνάστη, είχαμε πάρα πολύ καλές σχέσεις από τα χρόνια του Πόντου, όπου υπήρχε πρόταση να δημιουργηθεί Αρμενοποντιακό κράτος. Δεν ήρθαμε ποτέ σε ρήξη. Είναι πολύ πιο οργανωμένοι, ισχυροί, και διεισδυτικοί. Οι επαφές που έχουμε μέσω Ομοσπονδίας και ΕΚΕΜΑΠ, αν δρομολογηθούν σωστά, θα φέρουν μεγάλα κέρδη για τις δυο πλευρές, ιδίως για τους Ελληνες, διότι οι Αρμένιοι βρίσκονται σε καλύτερο δρόμο», είπε ο κ. Βασιλειάδης.

ANCA: Ωρα για απονομή δικαιοσύνης

Τα μέλη της Αρμενικής ομογένειας στις ΗΠΑ, αλλά και ανά την υφήλιο, υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την υπερψήφιση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στην επίσημη δήλωσή του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ANCA, Αραμ Χαμπαριάν (Aram Hamparian), τονίζει πως η πράξη αυτή της Βουλής βάζει τέλος «στην εμμονή της Αγκυρας ενάντια στην έντιμη ιστορική μνήμη των Αμερικανών για την Γενοκτονία των Αρμενίων».

«Πρώτον, το ψήφισμα αυτό εξέθεσε ανεπανόρθωτα -με δυναμικό τρόπο0 τις προσπάθειες της Αγκυρας να στρατολογήσει τις ΗΠΑ στην προσπάθεια αποτροπής απόδοσης δικαιοσύνης για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεύτερον, τοποθετεί τις ΗΠΑ στην πλευρά της δικαιοσύνης, την απονομή της οποίας στερήθηκαν τόσο τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όσο και οι επόμενες γενιές», είπε ο κ. Χαμπαριάν.

Επιπλέον, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «δίκαιη αντιμετώπιση του εγκλήματος της Τουρκίας ενάντια στην ανθρωπότητα, που κόστισε την ζωή σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους».