GR US

Η Κέλλυ Σαρρή μιλάει στον «Ε.Κ.» για το ντοκιμαντέρ περί ελληνικής φοροδιαφυγής (βίντεο)

The National Herald

Από τα γυρίσματα του Bro Story (2016) στο Λος Αντζελες, σε σκηνοθεσία: Κέλλυ Σαρρή, όπου πρωταγωνιστούν: Tre Jessie, Matthew Rose, Linnea Persson, Andre-Luc Martinez (ευγενική παραχώρηση τςη κας Κέλλυ Σαρρή).

Η Κέλλυ Σαρρή (Kelly Sarri) είχε την ιδέα να απαθανατίσει σε ντοκιμαντέρ το εθνικό σπορ της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Και η ιδέα της αποδείχθηκε τόσο καλή που το ντοκιμαντέρ συνεχίζει να μαζεύει βραβεία, -συνολικά 11- ενώ προβάλλεται αυτήν την περίοδο σε μεγάλη αλυσίδα κινηματογράφων στο Λος Αντζελες.

Ετσι ο «Εθνικός Κήρυκας» προσέγγισε την κα Σαρρή για μία καλύτερη γνωριμία μαζί της, τόσο για την ίδια όσο και για το επίμαχο ντοκιμαντέρ.

Μιλώντας για τη μικρού μήκους ταινία της, μας δήλωσε ότι είναι μία εμπεριστατωμένη έρευνα που απευθύνεται σε ένα διεθνές κοινό.

«Διαπραγματεύεται τους λόγους που συμβαίνει η φοροδιαφυγή μέσα από τα μάτια Ελλήνων πολιτών. Η οπτική γωνία που επέλεξα δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα διότι ειδικά στην Ελλάδα είναι χιλιοειπωμένο και τις περισσότερες φορές δεν βγάζει κάπου. Με ενδιέφερε η κοινωνιολογική πλευρά του θέματος διότι στην τελική κάθε μορφή οικονομικής συμπεριφοράς αφορά το ευρύτερο κοινό. Ειδικότερα, όμως, η συγκεκριμένη συμπεριφορά αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Είναι άκρως ενδιαφέρον όταν ένα ολόκληρο έθνος δείχνει την αντίστασή του μέσω αυτής της πράξης. Δεν μένει παρά να πάρεις μια κάμερα και να αρχίσεις το γύρισμα».

The National Herald

Από τα γυρίσματα του Bro Story (2016) στο Λος Αντζελες, σε σκηνοθεσία: Κέλλυ Σαρρή, όπου πρωταγωνιστούν: Tre Jessie, Matthew Rose, Linnea Persson, Andre-Luc Martinez (ευγενική παραχώρηση τςη κας Κέλλυ Σαρρή).

Στην ερώτηση πώς όμως το επέλεξε, γνωρίζοντας ότι αποτελεί την εθνική ντροπή των Ελλήνων, είπε πως «γι’ αυτό ακριβώς επέλεξα να μιλήσω για αυτό. Να εξηγήσω κατ’ αρχήν γιατί συμβαίνει, ειδικά σήμερα. Στο παρελθόν είχε ένα χαρακτήρα ασυδοσίας, απλά τώρα ο βασικός λόγος είναι η επιβίωση. Βέβαια, έχω να πω ότι το θέμα έχει παρουσιαστεί σε ένα βαθμό υπερβολής. Δεν είμαστε η μόνη χώρα που συμβαίνει αυτό και ούτε πρόκειται να είμαστε και η μόνη που θα συνεχίσει να συμβαίνει. Το όλο θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης ενδυνάμωσε δυστυχώς αυτή τη φήμη. Αυτό λοιπόν προσπαθώ να δείξω στην ταινία μου. Και τις δύο όψεις της πραγματικότητας».

Συνέχιζε λέγοντας ότι γνωρίζει ότι δεν είναι και πολύ σύνηθες από μια γυναίκα σκηνοθέτιδα να κάνει μια ταινία οικονομικού θέματος «αλλά αυτό ήταν που με ενέπνευσε και περισσότερο να το κάνω. Ακόμα και αν η γνώση μου σε οικονομικά θέματα είναι περιορισμένη, το είδα σαν μια καλή ευκαιρία να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να ασχοληθώ με κάτι που αφορά όλους μας. Πραγματικά θα ήθελα να δω περισσότερες δημιουργίες από γυναίκες που να ασχολούνται με τέτοια θέματα» τόνισε.

Για τη δουλειά της ευρύτερα, καθώς η κα Σαρρή ειδικεύεται στα motion graphics, ανέφερε ότι έχει μια έφεση στο post-production: «Πιστεύω πως αν γνωρίζεις πώς να μοντάρεις, μπορείς να σκηνοθετήσεις καλύτερα. Γι’ αυτό και έμαθα μόνη μου να κάνω και motion graphics. Είναι από μόνο του πηγή έμπνευσης. Μπορώ να δημιουργήσω ιστορίες και να τις παρουσιάσω με περισσότερη ευκολία, καθώς έχω την πλήρη αυτονομία. Ναι, η αλήθεια είναι ότι το είδος του ντοκιμαντέρ με γοητεύει ιδιαίτερα. Ειδικότερα ιστορίες που αφορούν ανθρώπους και συμπεριφορές.

The National Herald

Η σκηνοθέτης Κέλλυ Σαρρή (ευγενική παραχώρηση της κας Κέλλυ Σαρρή).

Είναι, ωστόσο, στα άμεσα σχέδιά μου να γυρίσω την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου. Δεν ξέρω αν θα είναι ντοκιμαντέρ ή μυθοπλασία ακόμα, αλλά όπως και να έχει θα το απολαύσω»!

Ερωτηθείσα πόσο δύσκολο ή μη είναι το Λος Αντζελες στο να αποδεχθεί νέους καλλιτέχνες, η κα Σαρρή, ανέφερε ότι «η αποδοχή υπάρχει γενικότερα γιατί είναι ένα μέρος με μεγάλη καλλιτεχνική κοινότητα. Απλά θέλει χρόνο και υπομονή. Και επιμονή εννοείται! Πάνω απ’ όλα όμως να το απολαμβάνεις».

Για τις προηγούμενες δουλειές της είπε ότι ξεκίνησε να σκηνοθετεί τις πρώτες της ταινίες από τότε που ήταν ακόμα φοιτήτρια στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ. «Κάθε μου ταινία είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Δε φοβάμαι να πειραματιστώ γιατί πιστεύω ότι καταλαβαίνεις καλύτερα τι σου αρέσει. Εχω σκηνοθετήσει από ντοκιμαντέρ μέχρι και animation. Βέβαια, το αγαπημένο μου είδος είναι η κωμωδία» πρόσθεσε.

Σε σχετική δε ερώτηση η κα Σαρρή είπε ότι «η μεγαλύτερη δυσκολία ενός σκηνοθέτη είναι να φροντίσει να δίνει απαντήσεις και να λύνει προβλήματα άμεσα. Κάποιες φορές και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».

Τέλος, στην ερώτηση τι είδους ταινία θα ήταν το όνειρό της να σκηνοθετήσει, απάντησε «μια super hero ταινία με θηλυκό σούπερ ήρωα φυσικά. Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να σκηνοθετήσω μια ταινία με την Poison Ivy. Αυτό θα ήταν a dream come true! Πραγματικά»!

Tax Evasion: A Greek National Sport - trailer from Kelly Sarri on Vimeo.