GR US

Η «ΝΥΤ» για τη δωρέα 55 εκατ. δολ. του ΙΣΝ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της ΝΥ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Credit: Mecanoo with Beyer Blinder Belle.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πέρυσι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, αποκάλυψε τα σχέδιά της για μία συνολική ανακαίνιση του μεγαλύτερου παραρτήματός της στο Μανχάταν, της δανειστικής βιβλιοθήκης που ήταν για καιρό το «άκομψο αδερφάκι» του εκπληκτικού κτιρίου αρχιτεκτονικής Beaux-Arts, το οποίο βρίσκεται απέναντι στην 5η Λεωφόρο και στεγάζει της παγκοσμίου κλάσης ερευνητικές συλλογές της, επεσήμανε η «New York Times» σε σχέση με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ, 55 εκατ. δολ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το καλοκαίρι. Τώρα η Βιβλιοθήκη εξασφάλισε από ιδιωτικούς πόρους, το υπόλοιπο των 55 εκατ. δολ. που χρειαζόταν για να προχωρήσει το έργο, το οποίο θα έχει φέρει και νέα ονομασία.

Η δωρεά, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα την Τετάρτη, προέρχεται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Stavros Niarchos Foundation) και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά στην ιστορία της Βιβλιοθήκης, μετά τα 100 εκατ. δολ. του  Stephen A. Schwarzman το 2008. Το κυρίως κτίριο έχει μετονομαστεί προς τιμήν του.

Μαζί με 151 εκατ. δολ. που έχει προσφέρει η πόλη της Νέας Υόρκης, θα καλυφθεί έτσι το κόστος της νέας πτέρυγας στην 40th Street, η οποία θα ανοίξει και πάλι για το κοινό το 2020 ως Stavros Niarchos Foundation Library.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Το παράρτημα της Βιβλιοθήκης όπως θα είναι μετά την ανακαίνιση. Credit: Mecanoo with Beyer Blinder Belle.

Ο πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, Anthony W. Marx, δήλωσε πως η δωρεά του ΙΣΝ θα βοηθήσει ώστε να παραδοθεί στην πόλη «ένα σπουδαίο κεντρικό παράρτημα που δεν είχε ποτέ», ενώ θα παρέχει μία έγκαιρη σημαντική ώθηση στην ευρύτερη δημοκρατική αποστολή της Βιβλιοθήκης.

«Εδώ είμαστε, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Αμερική και το πιο χρηστικό αστικό ίδρυμα στην πόλη της Νέας Υόρκης σε μία στιγμή που η πρόβαση των ανθρώπων σε περισσότερα δεδομένα, η μάθηση και οι ικανότητες μοιάζουν μάλλον πιεστική» αναγκαιότητα, δήλωσε ο κ. Marx σε συνέντευξή του στη «ΝΥΤ», «τουλάχιστον αν πρόκειται να πολεμήσουμε την αυξανόμενη ανισότητα και τον διχασμό στη χώρα».

Ο κ. Marx, πέρα από τις αρχιτεκτονικές αλλαγές, θέλησε να δώσει έμφαση στον όροφο του κτιρίου με το κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς και στην επέκταση των προγραμμάτων αλφαβητισμού, εκπαίδευσης σε υπολογιστές και μαθήματα για τον πόλιτη στα 92 παραρτήματα.

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές έχουν εξασφαλιστεί από το 2011, από ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους, διευκρίνισε.

Η έμφαση στην πληρότητα της Βιβλιοθήκης καταγράφεται στο «Ex Libris» σε ένα μαγευτικό ντοκιμαντέρ από τον κινηματογραφιστή Frederick Wiseman.

Επίσης, αντανακλάται στην επίσημη ανακοίνωση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πως «θα προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες της Νέας Υόρκης μια υπερσύγχρονη κεντρική βιβλιοθήκη και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη δημιουργία μίας φυσικής και ψηφιακής 'πανεπιστημιούπολης' που θα ενσωματώνει τις δανειστικές και ερευνητικές υπηρεσίες της Δημόσιας Bιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης».

«Η ιδέα πως θα υπάρχει ένα κεντρικό σημείο (hub), ένα 'campus', ήταν πολύ σημαντική για εμάς», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος. Ειδική αναφορά κάνει η «NYT» μάλιστα στο έργο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα, όπου πλέον στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδος και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η αμερικανική εφημερίδα, έκανε λόγο για κόστος 861 εκατ. δολ..

«Θέλουμε οι άνθρωποι να λένε 'πάω στη βιβλιοθήκη' χωρίς να κανείς να ρωτά 'σε αυτή δεξιά της 5ης Λεωφόρου, ή αριστερά;», επεσήμανε ο κ. Δρακόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Βιβλιοθήκης.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Credit: Mecanoo with Beyer Blinder Belle.

Ορισμένα αμφιλεγόμενα ζητήματα παραμένουν άλυτα στην 5η Λεωφόρο, όπως η τελική μοίρα ραφιών με βιβλία κάτω από το Rose Reading Room, που πρόσφατα ονομάστηκαν ως εσωτερικό ορόσημο στο κτίριο Schwarzman.

Τα ράφια που επρόκειτο να κατεδαφιστούν για να υπάρχει χώρος για τη δανειστική βιβλιοθήκη παραμένουν άδεια κυρίως από το 2013, προς απογοήτευση ορισμένων ακαδημαϊκών και υποστηρικτών της διατήρησης του χώρου ως έχει. Τα βιβλία, αρχικά απομακρύνθηκαν και πλέον είναι στα νεόδμητα, μεγάλης πυκνότητας ράφια κάτω από το Bryant Park.

Ο κ. Marx είπε ακόμη πως η Βιβλιοθήκη θα ανακοινώσει νέα σχέδια για ανακαινίσεις και βελτιώσεις στο κτίριο Schwarzman το επόμενο διάστημα. Αλλά για την ώρα, σημείωσε, η προσοχή είναι στραμμένη στο να απομακρυνθούν αντιληπτά εμπόδια ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε όλο το σύστημα.

«Μοιάζει σα να είμαστε σε μία στιγμή που οι άνθρωποι λένε 'πρέπει να έχουμε ένα μέρος όπου όλοι μπορούμε να είμαστε μαζί'», πρόσθεσε, και υπογράμμισε: «Και η Βιβλιοθήκη είναι αυτό το μέρος».