GR US

Η προσφορά της Μαρί και του Αλέιν Λενότρε

Cameras

Μαθητική Ταυτότητα.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. ΤΕΞΑΣ. Μαρί Χομπίτη Λενότρε. Μια Ελληνίδα, Γαλλίδα, Αμερικανίδα, σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, ηθοποιός, επαγγελματίας, συγγραφέας βιβλίων και θεατρικών έργων, που προσφέρει υποτροφίες και αμέτρητα άλλα καλά της ζωής. Μια άξια και δυναμική γυναίκα που αισθάνεται σαν μια απλή Ελληνίδα.

Η ζωή της Μαρί άρχισε στην Αθήνα της Ελλάδος (μιας και στο Τέξας υπάρχει πόλη που ονομάζεται Αθήνα).

Πάντοτε προσπαθούσε να είναι από τις πρώτες σε ό,τι καταπιανόταν διότι πιστεύει στη σκληρή δουλειά. Στα 17 της τελείωσε το Λύκειο και συνέχισε στη Βασιλική Σχολή Θεάτρου (τη σημερινή Εθνική Σχολή Θεάτρου) και έλαβε το πτυχίο της δραματικής σχολής. Ταυτόχρονα, εμφανιζόταν στον ελληνικό κινηματογράφο και στο θέατρο.

Τελειώνοντας τη Σχολή Θεάτρου, στην ηλικία των 20 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεχίσει της σπουδές της. Στο ρομαντικό Παρίσι γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Γάλλο σύζυγό της με τον οποίο απόκτησε τρία παιδιά. Μετά όμως από μερικά χρόνια χώρισε.

Cameras

Η Μαρί Χομπίτη Λενότρε με τους φοιτητές.

Αργότερα γνώρισε τον Αλέιν Λενότρε και όπως ο ίδιος μας είπε ήταν κεραυνοβόλος έρωτας που συνεχίζεται μέχρι τώρα.

Μετά από μερικά χρόνια η Μαρί με τα τρία παιδιά και τον σύζυγό της Αλέιν ήρθαν στην Αμερική να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να ιδρύσουν ένα Πανεπιστήμιο Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής. Οι δυσκολίες ήταν τεράστιες λόγω της οικονομικής κρίσης στην Αμερική αλλά συνέχισαν το έργο τους, ενώ παράλληλα μόρφωσαν με ανώτατες σπουδές τα τρία παιδιά τους. Η Μαρί γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Χιούστον Τέξας και απόκτησε πτυχίο Ψυχολογίας και Μάστερ Αγγλικής γλώσσας.

Επίσης, αποφοίτησε από το Texas University με πτυχίο στον κλάδο Υγείας. Στη δεκαετία του 1990 έγραψε ελληνικά θεατρικά έργα τα οποία δίδαξε στα Ελληνόπουλα του Καθεδρικού Ναού του Χιούστον.

Συνέβαλε καθοριστικά στην παρουσίαση έκθεσης ελληνικών αγαλμάτων, στολών και έργων τέχνης, στην κρατική Βιβλιοθήκη του Χιούστον. Εδειξε έμπρακτα ότι ποτέ δεν ξέχασε της ρίζες της και συνέχιζε να προσφέρει στην ελληνική κοινότητα του Χιούστον.

Cameras

Απόκομμα ελληνικής εφημερίδας με τις συμμαθήτριές της.

Το 1998 ο Αλέιν και η Μαρί δημιούργησαν το «Culinary Institute Lenotre» στο Χιούστον του Τέξας που σήμερα έχει πάνω από 300 μαθητές και έχει ανακηρυχθεί τις τελευταίες 2 χρονιές το καλύτερο σε όλη τη Αμερική, με πολλές διακρίσεις.

Πριν μερικά χρόνια το ζεύγος δημιούργησε το Gaston Lenotre Scholarship που μέχρι σήμερα έχει δώσει πάνω από ενάμιση εκατομμύριο δολάρια σε άπορους μαθητές για τα δίδακτρά τους. Μάλιστα προσφέρανε το 30% της επιχείρησης στο προσωπικό. Μελλοντικά πιστεύουν ότι θα αυξήσουν το ποσοστό, γιατί τους έχουν όλους σαν παιδιά τους.

Στην ερώτηση γιατί συνεχίζουν να δουλεύουν τόσο σκληρά αφού τα παιδιά τους δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την επιχείρησή τους, μιας και όλα είναι αναγνωρισμένοι επιστήμονες, μας διάβασε ένα από τα πολλά γράμματα που βρίσκονταν σε ένα σάκο. Το γράμμα ανήκε σε μια γυναίκα άνω των 50 χρόνων που ήταν χρόνια σε έναν πολύ δύσκολο γάμο, χωρίς χρήματα και βοήθεια από συγγενείς, που φοίτησε στο σχολείο της και μπόρεσε να βρει δουλειά και να αλλάξει τη ζωή τη δική της και των παιδιών της λόγω της ευκαιρίας που της έδωσε η Μαρί και ο Αλέιν.

Cameras

Διακρίνονται οι: Μαρί, Γεώργιος Φρεζάρι, Αλέιν Λενότρε.

Οπως μας είπε η Μαρί «ο σύζυγός μου και εγώ πιστεύουμε πως όλοι έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για μια καλύτερη ζωή και όσο ζούμε θα συνεχίζουμε διότι τελικά δεν υπάρχει καλύτερη χαρά και ικανοποίηση στη ζωή του ανθρώπου από το να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους ευτυχείς στη ζωή τους, γιατί ήσουν εκεί και τους έδωσες την ευκαιρία».

Η συμβουλή που θα έδινε στις νέες κοπέλες είναι η ίδια που έχει δώσει στις κόρες της: «Μην αφήσετε το σχολείο. Προσπαθήστε να σπουδάσετε. Οι σπουδές είναι το κλειδί μιας καλύτερης ζωής. Ποτέ δεν είναι αργά για σπουδές».

Να σημειωθεί ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει τιμήσει την Μαρί για την προσφορά της με μετάλλιο, το οποίο με υπερηφάνεια φοράει στο λαιμό της.

Cameras

Η οικογένεια του Γεωργίου Χομπίτη.